Karrier és család: a teljes feminista kórus félrement

/ 2015.12.15., kedd 12:30 /
Karrier és család: a teljes feminista kórus félrement

Így jár, aki kongresszusi beszédekből tájékozódik. Az állam pont nem a női karrier ellen van. Erről szól az utóbbi időszak családpolitikája.

„Mi volna, ha kimondanátok: a szemetekben mi nem vagyunk emberek, csupán asszonyállatok? [...] Miattatok, akik szerint az asszonyverés bocsánatos bűn – sőt nem is bűn, hanem nevelési elv ” – írja mai, Asszonyállat című publicisztikájában a Népszabadság szerzője. A kiindulópont természetesen Kövér László hétvégi beszéde, amiben azt mondta, hogy szerinte az lenne a legjobb, ha „lányaink az önmegvalósítás legmagasabb minőségének azt tartanák, ha unokákat szülhetnének nekünk”.

Érdekes mondat volt, valóban, mi is szemléztük hétfőn. Aztán nem kellett fél nap, és akkora tűzijáték lett a témából, hogy köteles beszéd legyen a talpán, aki követni bírja a tiltakozás- és elhatárolódáscunamit. Kedd 11 órai állás szerint akad 800 lelkes jelentkező, aki még negatív terhességi tesztet is kész küldeni Kövér Lászlónak. Kommentelők százai háborognak, hogy nekik ne mondja meg egyetlen politikus se, hogy mikor szüljenek, hányszor szüljenek, karrier mellett szüljenek-e.

Tőlem aztán lehet Kövér Lászlóra bármilyen jelzőt aggatni, de még mielőtt teljesen butába váltanánk, vessünk egy pillantást arra, hogy hogyan áll jelenleg a kérdéshez a „nő- és karrierellenesek” illetve „nőgyűlölők” által működtetett magyar állam. A fontosabbak:

  • a gyed és a gyes mellett korlátlanul lehet munkát vállalni, ha a gyermek elmúlt egyéves;
  • a gyest az apa, sőt akár a nagyszülő is kaphatja, nem kizárólag az anya;
  • egyszerre két gyerek után is lehet gyedet-gyest kapni;
  • van diplomás gyed, vagyis azok, akik már legalább egy év aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek és gyermekük születik, a gyermek egyéves koráig gyedre lesznek jogosultak.

 

Vagyis a rendszer éppen, hogy a munka melletti gyerekvállalást szorgalmazza. A cél, hogy a babák ne szegényítsék el a dolgozó szülőket, és a karriernek se vessen véget az anyává válás. Ezért költ az állam több százmilliárdot családi adókedvezményre is.

Tennivaló akad bőven: statisztikák szerint az 1985-ben születetteknél a leggyakoribb családi forma már a gyerektelenség. Erről érdemes beszélni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.