Katedrális helyett Betlehem

/ 2001.04.13., péntek 07:38 /

"Egyházközségi gyűlés. Az ábrahámhegyi hívek - láthatóan nem nagy lelkesedéssel - hallgatják az építész koncepcióját, amely szerint az építendő templom helyszíne a község közepén emelkedő Bökhegy. Ezt kívánja a táj és a Balaton-felvidék építési hagyománya: Tihany, Sz. Mihály-hegy, stb. Itt-ott ellentmondó hangok: 'Öreg, fájós lábammal menjek föl a hegyre?' Nem vettem komolyan. Néhány nap múlva kétségbeesetten hívott fel Szerenka Miklós plébános úr, hogy távozásom után kitört a forradalom, nem fognak a hívek pénzt adni a hegyi építkezéshez. Ezért tőlem függetlenül - ne haragudjak - máris vett egy telket a falu közepén. Ott fogunk építkezni. Nagyon letörtem! Különösen, amikor a megvásárolt falusi, fésűs elrendezésű telken egy keskeny, mély földszakasz szélén üldögéltem. Nem tudtam levenni a szemem álmaim helyszínéről, a szemközti Bökhegyről. Mit kezdjek ezzel a lakóháztelekkel, szomszédságában a falusi házakkal? És ekkor lassan rájöttem valamire, az építő közösség igazára! Tihany Sz. Mihály-hegy templomát egészen más hatalmi és gazdasági helyzetű egyház építette a magaslatok tetejére. A jelen állapotok (1984) egyházképét sokkal inkább tükrözi ez a mély, keskeny, általam nem díjazott telek, itt, a falu közepén, beékelődve különböző minőségű házak közé. Rögtön megfogalmazódott bennem a templom eszmei programja is: nem katedrálist, hanem jó értelemben vett betlehemi istállót kell tervezni."

(Török Ferenc naplójából)

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.