valasz.hu/itthon/kinos-tevedesben-parkanyi-raab-peter-emlekmuvenek-biraloi-102596

http://valasz.hu/itthon/kinos-tevedesben-parkanyi-raab-peter-emlekmuvenek-biraloi-102596

Katolikus felszólítás Bayer Zsoltnak: „Ne tovább!”

/ 2017.07.19., szerda 15:00 /

„Ne engedjük, hogy a tollforgatók által patikamérlegen kimért gyűlöletcseppek a szívünkig érjenek, mert észre sem vesszük, s minket is megfertőznek.”

Bayer Zsolt megint elengedte magát, és a miskolci tévében azt találta mondani, hogy a pápa úgy írt a Twitterre, „mint egy ilyen derék, liberális, genderben hívő marha”. A 24.hu később kifogásolta, hogy az egyház nem tesz lépéseket a kormánypárti publicista ellen, illetőleg Ferenc pápa védelmében. Nos, mostanra megszületett a „félhivatalos” válasz a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által alapított hírportál, a Magyar Kurír főszerkesztőjétől. Kuzmányi István írása így indul:

„A közösségi oldalakon Ferenc pápát »szenilis öregemberező« kritikai hang megjelenésekor tavaly azt hittük, elértük a hazai »közbeszéd« mélypontját. Tévedtünk. A magyar sajtót nemrég járta be a Miskolci Televízióban adott »helyzetkép«, amely a műsor címével egyezően egy látlelet a sajtóból táplálkozó féligazságokból, csúsztatásokból kiinduló, félelmeinkre alapozó társadalmi közbeszédünkről. A pápát »argentin libsiző«, »genderben hívő marhának« tituláló és persze összeesküvés-elméleteken alapuló vélemény előtt mintha bénultan állnánk.”

Kuzmányi felteszi a kérdést: szabad-e és kell-e cáfolni mindezt, avagy az elmondottakkal szemben meg kell-e védeni a Szentatyát?

 „Azt hiszem, észszerű megfontolásokkal itt és most nem tudunk semmit »cáfolni«. Abban a mocsárban, ahonnan az említett, gondolatnak nem nevezhető szavak felbugyognak, nem kíváncsiak az érvek mentén következetesen megfogalmazott véleményekre (…). A megszólaló bátorságát az adja, hogy egy bizonyos körben ő már abszolút tekintély, ezért »hívői« szemében-eszében nincs helye ellenvéleménynek, sőt eltérő gondolatnak sem.”

„De akkor mit tehetünk? Ne várjunk felülről jövő »cáfolatokra«, hanem mindannyian lépjünk ki a közöny állapotából, és mondjuk ki: ne tovább! (…) Azért is fontos ez, mert úgy tűnik, gondolkodni, utánaolvasni és egy akár hosszú érlelés végén véleményt formálni – és a másik embert nem sátáni ellenségképpé torzítani – mára már luxussá vált. A katolikus véleményformálás ennél több: gondolkodás, mérlegelés, megkülönböztetés.

„Mi következik ebből? Akkor »védjük« meg legjobban a pápát, ha hűek vagyunk önmagunkhoz: nem adjuk fel a gondolkodás sokszor fáradságos útját (…). Felelősségünk adott. Ne engedjük, hogy a tollforgatók által patikamérlegen kimért gyűlöletcseppek a szívünkig érjenek, mert észre sem vesszük, s minket is megfertőznek.”

A Magyar Kurír főszerkesztőjének teljes írása itt olvasható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.