new.valasz.hu/itthon/szabadsag-teri-emlekmu-megszolalt-a-legfontosabb-szereplo-102190

http://new.valasz.hu/itthon/szabadsag-teri-emlekmu-megszolalt-a-legfontosabb-szereplo-102190

Kazahsztánnál is rosszabb mutató: 15 anyát vesztettünk a szülészeteken

/ 2016.03.17., csütörtök 10:40 /
Kazahsztánnál is rosszabb mutató: 15 anyát vesztettünk a szülészeteken

Tragikus a helyzet a magyar szülészeteken. Szó szerint. Az elmúlt 15 évben nemhogy csökkent volna az anyai halálozás, még nőtt is. Egyedül vagyunk ezzel a térségben. Ötször annyi anyát veszítünk el a szülések miatt, mint a lengyelek.

A szülési anyai halálozásról készített összeállítást a WHO. Lelkendezve közölve, milyen jelentős az előrelépés ezen a téren világszerte. Ez igaz, de nem nálunk; a magyar mutató romlott az elmúlt 15 évben. Megnéztük hát, mi történt, és még csak nem is a világ csúcsegészségügyeihez mértük magunkat, hanem a szomszédos állalmokéhoz.

A volt szocialista országok közül a lengyelek állnak a legjobban, három anyai halálozással százezer élveszületésre számolva, ami óriási dolog, lévén hagyományosan keveset költenek az egészségügyükre. (Igaz, most már ők is többet, mint mi.)

Ráadásul világviszonylatban is dobogósnak számítanak, Ausztriával, Európa egyik legjobb mutatókkal rendelkező egészségügyével azonos a mutatójuk.

Szlovákia hat anyai halálozással német színvonalon van, megelőzve a gyakran a világ legjobb egészségügyeként jellemzett franciákat.

Jóval előttünk állnak a horvátok is, mindössze nyolc anyai halálozással, és Észtország és Szlovénia is, kilenc-kilenc szülési tragédiával. A litvánok tíz, a bolgárok 11 anyát veszítenek el százezer élveszületésre vetítve, és mi még mindig nem következünk. Kazahsztán és Bosznia-Hercegovina is előttünk jár, Magyarországon 17 anyát veszítetünk el százezer szülésre vetítve, s ezzel a szerbekkel vagyunk egy szinten.

Persze Magyarországon már régen nincs százezer szülés, valójában 15 anya halt meg. A mutató segít a nemzetközi összehasonlításban, s azt jelzi, hogy miközben nálunk elvétve szülnek csak otthon a nők, tehát a gyermekek elvileg a legmagasabb biztonsági követelményeknek megfelelő kórházakban jönnek világra, az anyai biztonság messze nem olyan, mint ami elvárható volna.

Főként, ha megnézzük a korábbi adatokat, 1990-hez mérten hatalmas a fejlődés, akkor 100 ezer szülésre még 24 haláleset jutott, csakhogy kétezerben a mainál még jobban álltunk, akkor 15 anyai halált jegyeztek fel százezer szülésre, 2015-ben már 17-et. Miközben a csehek, a horvátok, a lettek, a litvánok mind-mind képesek voltak a fejlődésre, nálunk romlottak a viszonyok. Sokat elárul a lengyel helyzet is, 1990-ben ott álltak, ahol mi most (17), de 2000-ben már 8-as értéket jegyeztek fel náluk, innen jöttek fel újabb 15 év múltán 3 anyai halálozásra százezer lakosra vetítve.

Mindez annál is elgondolkoztatóbb, mert mi eközben a világ pénzét kifizettük a szülészorvosoknak, vagyis itt aztán nem lehet a nyomott orvosi jövedelmekkel védekezni. S mégis szégyenletesen rossz ez a mutató. Miért? Talán ezek az anyák nem fizettek? Vagy fizettek, de hálapénzes rendszer kevéssé biztonságos, mint másutt a nem hálapénzes? Esetleg az orvosok nem mernek egymás betegeihez nyúlni? Vagy mi történik itt?

Szögezzük le: mindez azt jelzi, hogy durván rossz állapotok tapasztalhatók a magyar szülészeteken, ami annál aggasztóbb, mert közben úgy teszünk, mintha minden rendben volna.

Pedig nagyon nincs.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.