valasz.hu/itthon/exkluziv-eloszor-valaszol-az-ugynokvadra-a-jobbik-volt-kommunikacios-vezetoje-128996

http://valasz.hu/itthon/exkluziv-eloszor-valaszol-az-ugynokvadra-a-jobbik-volt-kommunikacios-vezetoje-128996

Kém over?

/ 2010.04.09., péntek 23:42 /
Kém over?

A vámnyomozók ebben a ciklusban kétszer is gyanúba kevertek titkosszolgálati hátterű társaságokat; az Egymásért nevű csempészalapítvány után nemrég az Eclipse-Zömök cégháló pénzmosodáját leplezték le. Utóbbi csapat - orosz-ukrán kötődése ellenére - évekig matathatott a magyar állam legérzékenyebb adatai között, s belefolyt a BKV, a reptér és a Rác fürdő körüli korrupciós ügyletekbe.

Összeáll két kazincbarcikai jó barát, és 1999-ben gépjárműalkatrész- és motorkerékpár-kereskedelemre, illetve műszaki vizsgálatokra szakosodott vállalkozást hoz létre Eclipse-Car Kft. néven.

Az autók iránti vonzalmukat a gyerekkori matchboxozások alapozzák meg - írja egyikük az interneten -, aztán felnőttként saját sportkocsikra kezdenek hajtani. Deák Endre és Hagymási László 2008-ban beiratkozik a Hungaroring versenyzőiskolájába, és két évvel később már Lamborghini-, Ferrari-, Porsche- és BMW-tulajdonosként ismerik őket a megszállott négykerekűzők. (Cikkünk nyitó fotóján az Eclipse felső kapcsolatai: baloldalt Hevesi Tóth Ferenc, mellette Galambos Lajos, és a két letartóztatott: Püski László és Deák Endre).

Idáig a valóság mesés oldala. Deák múltjának része egy 1998-as brókerbotrány is; az általa vezetett LaSalle Értékpapír-forgalmazó Rt. milliárdokra rúgó kárt okozott több ismert cégnek (például a Graboplastnak). Mindez azonban csak a sötét jövő előjátékának bizonyult: a 2003-ban új alapokra helyezett, immár informatikai rendszerházként működő Eclipse Zrt. tavalyig 23 milliárd forintnyi közpénzt nyert el - javarészt nemzetbiztonságilag titkosított (értsd: verseny nélküli) eljárásokon.

Az állam a Hagymási-Deák-féle vállalkozásra bízta a hazai járművek eredetiségének hatósági megállapítását támogató informatikai rendszer beüzemelését, a biometrikus útlevelek kiállításához szükséges műszaki háttér megalkotását, továbbá repülésirányítási szoftvereket is vett a társaságtól (lásd táblázatunkat).

Miként a Figyelő megírta, az Eclipse 2009. december 31-én úgy szerződött az egyik kormányhivatallal az eredetiségvizsgálati rendszer módosítására (nettó 4,95 milliárd forint értékben), hogy idén január 4-én már működött is a program. Tehát a fejlesztés megrendelésekor vélhetően készen volt a szoftver - amit igazolni látszik, hogy az "új" felhasználói kézikönyvet 2007-ben frissítették utoljára.

Nagyításért kattintson a képre!


Optimalizált luxus

Deák Endréék bevétel- és kiadásoptimalizálási gyakorlataihoz hozzátartozott, hogy a fent említett luxusautók német rendszámmal futottak, így ugyanis olcsóbb volt a fenntartásuk. De általánosságban is igaz, hogy - hiába a tengernyi közpénz - az Eclipse nemigen akart adózni az államnak. A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) nyomozói március közepén hárommilliárd forintos adócsalás és tízmilliárdos pénzmosás gyanújával csaptak le négy eclipse-es vezetőre (köztük Deákra és Hagymásira); ők most - három feltételezett bűntársukkal együtt - előzetesben vannak.

A vámosok a Ferrarit és a Porschét már megtalálták (majd lefoglalták), a pénzmosási láncolat egyik végpontján dolgozó Katzenbach Imrét, az MTK volt labdarúgóját viszont lapzártánkkor is keresték. A cégháló főalakjai számára vészjósló lehet, hogy egy másik szálon - az eredetiségvizsgálat új rendszerének beszerzése kapcsán - a rendőrség ugyancsak nyomozni kezdett, hűtlen kezelést gyanítva.

Az eddigiek ismeretében tehát "normál" bűnüggyel van dolgunk, amelybe a baloldali kormányzat egyik udvari szállítója látszik belebukni. Nemzetbiztonsági forrásaink azonban figyelmeztetnek: Deák Endre és Hagymási László jó eséllyel csak strómanok, náluk befolyásosabb figura a szintén előzetes letartóztatásban ülő - de a híradásokban csak mellékszereplőként emlegetett - Püski László. Utóbbi társalapító az Eclipse Zrt.-ben, emellett néhány héttel ezelőttig ügyvezetősködött az informatikai céggel szimbiózisban működő (a gyanú szerint a pénzmosatásba is besegítő) Zömök Biztonságtechnikai Kft.-nél.

A Püski fia által birtokolt Zömököt - a Deák-Hagymási-érdekeltségekhez hasonlóan - a XI. kerületi Újházi utca 10-12. alatti épület egyik irodájába jegyezték be, s noha csak tíz főt foglalkoztat, "végtelen" referencialistája van. Miután a belügyi és honvédelmi tárca, a Magyar Nemzeti Bank, a Miniszterelnöki Hivatal, a Köztársasági Őrezred, a rendőrség és a Ferihegyi reptér is igénybe veszi a kft. biztonsági szolgáltatásait, a Püski família hivatalból közel került az állam legérzékenyebb adataihoz. A Budapest Airport például 2004-ben, még köztulajdonú vállalatként bízta meg a Zömök Kft.-t a kültéri kerítésvédelmi rendszer karbantartásával - noha ezt a feladatot elvileg a reptéri stáb is elláthatná. Airport-privatizáció ide vagy oda, a magáncég végül a ferihegyi biztonsági őrség szupertitkos szobájában landolt mint szívességi "társbérlő".

Orosz védelem?

Ha mindehhez hozzátesszük, hogy idősebb Püski László még az ántivilágban végzett a kijevi Repülőmérnöki Egyetemen, felesége is a volt Szovjetunióból származik - és a Zömök kisebbségi tulajdonosa, Varga Rezsőné szintén orosz anyanyelvű -, nyilvánvalóvá válik: az egész Eclipse-hálózat nemzetbiztonsági kockázatokat rejt. Ez az élcsapat, mint írtuk, pénzmosodát is üzemeltetett, amit "valamiért" nem a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH), hanem a VPOP leplezett le.

Informátoraink nem győzik hangsúlyozni: Püski bizalmas viszonyt ápol a magyar titkosszolgálatok alapembereivel - köztük Galambos Lajossal, akit 2004-ben Medgyessy Péter nevezett ki az NBH élére. A volt főigazgató "Zömökékhez" fűződő kapcsolatát igazolja, hogy az iWiW közösségi portálon a Galambos és a Püski család tagjai oda-vissza bejelölték egymást - egészen a gyermekek szintjéig. (Galambos Lajos 2007-ben távozott az NBH-tól, miután a már akkor is aktív VPOP milliárdos csempészeten kapta az általa favorizált Egymásért Egy-másért Kiemelkedően Közhasznú Alapítványt.)

Politikai leágazások

Ugyancsak az Eclipse mély beágyazottságára utal, hogy a Deák-Hagymási-Püski-cégek egyikében 2001 és 2007 között résztulajdont szerzett Hevesi Tóth Ferenc; róla NBH-s berkekben mindenki tudja, hogy anno, mint a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat első embere, ő szignálta a Horn-ciklus Nádor-ügyeként elhíresült - titkosszolgálati eszközök beszerzésére irányuló - tranzakciót. Lapunk már a 2005-ös reptéri privatizáció előtt megírta, hogy a Budapest Airport pénzeire is ácsingózó Eclipse-csoportot felügyelőbizottsági tagként és ügyvédként segítette az a Tuller András, aki az 1990-es években tagja volt egy Speciális Rendőrklub nevű zártkörű egyesületnek - amelybe praktikusan a rendszerváltozás előtti rendőri-titkosszolgálati elit tömörült.

 

Mindezek fényében aligha csoda, hogy az Eclipse-Zömök-érdekkör hidat vert a politikához. Az Eclipse Zrt. felügyelőbizottsági tagjai közt már az első nagyobb állami bizniszek idején feltűnt Lamperth Mónika akkori belügyminiszter egyik "szeme", Béres Péter. Utóbbi az 1994-98-as ciklusban még a parlamenti MSZP-frakció sajtósaként mutatkozott (ekkor Lamperth a képviselőcsoport helyettes vezetője volt), a 2002-es váltás után pedig a belügyi tárcavezető főtanácsadója lett.

Az Orbán-kormány szakminisztere, Pintér Sándor - áttételeken keresztül - szintén összefüggésbe hozható az Eclipse-sztorival, miután Hajnalka nevű lánya projektvezetőként dolgozik a társaságnál. Ugyancsak tény, hogy az informatikai vállalkozás - helyiségbérlőként - otthon volt a Pintér-féle Civil Biztonsági Szolgálat (CBSZ) Zrt. Angol utcai bázisán. A VPOP szóvivője, Sipos Jenő azonban a minap egyértelművé tette: az Eclipse-Zömök-irányítók pénzmosási és adócsalási ügyleteihez nincs köze Pintér Hajnalkának - ezért a vámnyomozók sem gyanúsítottként, sem tanúként nem hallgatták ki a projektvezetőt. 

FŐVÁROSI GIGABOTRÁNYOK - SZEMÉLYI ÁTFEDÉSEK


I. Az Eclipse-Zömök-cégcsoport ügyletei

Gyanú: tízmilliárd forintos pénzmosás, hárommilliárdos adócsalás, illetve hűtlen kezelés
Nyomozó szerv: a Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága, valamint a Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi főosztálya

Az Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt. első felügyelőbizottságában (2003 júliusa és 2005 novembere között) tagságot vállalt az Andreas Neocleous & Co. ciprusi ügyvédi iroda magyarországi képviselőjeként is jegyzett Tuller András és Veréb Balázs. A Zömök Biztonságtechnikai és Kereskedelmi Kft. cégjogi ügyeit az elmúlt években - több ízben - Tuller András intézte.

II. A Budapest Airport körüli visszaélések

Gyanú: bűnszövetségben elkövetett vesztegetés
Nyomozó szerv: Repülőtéri Rendőr Igazgatóság

A Budapest Airport volt jogi igazgatója, a jelenleg előzetes letartóztatásban lévő Rényi-Vámos Krisztina egy ideig Veréb Balázs élettársa volt. Rényi-Vámos, illetve egykori helyettese, a szintén előzetesét töltő Sziebert György ellenszolgáltatás fejében információkat juttatott ki például a Zömök Kft.-nek és annak a Zóna-Service Zrt.-nek, melynek alapító okiratát Veréb édesanyja készítette el - miközben a cégbírósági eljárást Tuller András irodája menedzselte. A reptértől kapott ügyvédi munkákat a rendőrség gyanúja szerint visszacsorgatott pénzzel honoráló Molnár Tamás szintén az Eclipse Zrt. felügyelőbizottsági tagja volt.

III. A BKV Zrt. korrupciógyanús esetei

Gyanú: csalás, hűtlen kezelés több tucat tanácsadói, szolgáltatási szerződés kapcsán
Nyomozó szerv: a Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi főosztálya

A Zömök Kft.-t a reptérre bebetonozó Sziebert György 2008-tól a BKV jogi igazgatójaként folytatta karrierjét. A közlekedési vállalat Sziebert regnálásakor határozatlan idejű, havi húszórányi munkavégzés esetén 650 ezer forinttal - efölött 35 ezres óradíjjal - járó szerződést kötött Tuller András ügyvédi irodájával (adószabályokkal kapcsolatos jogértelmezési feladatok ellátása címén). Híreink szerint e megállapodás körülményeit is vizsgálják a BRFK nyomozói.

IV. A Rác fürdő magántulajdonba "csempészése"

Gyanú: hűtlen kezelés
Nyomozó szerv: a Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi főosztálya

A fővárosi Fidesz tavaly ősszel kezdeményezett ügyészi vizsgálatot a Rác fürdő felújításával kapcsolatos vagyonvesztés miatt. A fürdőfejlesztést végző Rác Nosztalgia Beruházó és Szolgáltató Kft. egyik közvetett tulajdonosa az a Prekuta Bálint, aki Tuller András irodájában kezdett ügyvédkedni. A cégben (2005 júliusa és 2006 februárja között) felügyelőbizottsági tag volt Veréb Balázs.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.