Kemény vád: a liberálisok taszították öngyilkosságba Európát

/ 2015.05.13., szerda 10:33 /
Kemény vád: a liberálisok taszították öngyilkosságba Európát

A várakozásokkal ellentétben nem a muszlimoknak, hanem az európai liberálisoknak lehet okuk megsértődni Michel Houellebecq Behódolás című regénye miatt. A francia író most magyarul is megjelent kötete szerint ugyanis földrészünket ők taszították öngyilkosságba. A csütörtöki Heti Válaszban hazai liberálisokat szembesítettünk a váddal. Címlapsztori!

Rendhagyó könyvpremier zajlott április végén Budapesten a Republikon Intézet szervezésében. Michel Houellebecq Behódolás című bestsellerének hazai bemutatóján úgy beszéltek a témáról a meghívott vendégek, hogy egy kivétellel sem ők, sem a közönség tagjai nem olvasták a még épp nyomdaszagú művet. Ilyenformán a Magvető Kiadó kötetének apropóján a liberális műhelyben általában esett szó kultúrák összeütközéséről, terrorizmusról, illetve arról, hogy az iszlám veszélyes-e Európára.

Pedig a Franciaországban januárban megjelent regény legfőbb célpontjai nem a földrészünket elözönlő muszlimok. A mű a liberális Európa elleni vádirat, mely a szerző szerint individualizmusával, a szekularizációval, a hagyományok tagadásával a maga sírját ásta meg. „Amilyen mértékben sikeres volt a liberális individualizmus, amikor szétbomlasztotta az olyan átmeneti struktúrákat, mint a haza, a céhek és a kasztok, oly mértékben készítette elő saját bukását, amikor nekirontott a legvégső struktúrának: a családnak, vagyis a népszaporulatnak, ami után értelemszerűen eljön az iszlám ideje” – hangzik ennek jegyében a Behódolás tételmondata.

A május 14-i Heti Válaszban liberális személyiségeket – Nyáry Krisztiánt, a Magvető igazgatóját, Tótfalusi Ágnest, a regény fordítóját, Láng István szerkesztőt, Horn Gábor volt SZDSZ-es politikust és Derdák Tibor sajókazai iskolaigazgatót – kérdeztünk, „mit tudnak felhozni mentségükre”. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.