Képzeljék, Gyurcsány nem a határon túli magyarokat minősítette

/ 2018.04.03., kedd 08:45 /

Volt ez a videó nemrég, amelyben eltorzított hangú és kitakart arcú kolozsváriak beszélnek arról, hogy a Fideszre fognak szavazni vasárnap. A DK ezzel szeretett volna amellett érvelni, ellenzi a határon túliak választási jogát. Az eredmény azonban egy minden Soros-kampányon túltevő gyűlöletpropaganda lett, amely eséllyel pályázik az amúgy ilyen szempontból erős kampány legförtelmesebb momentuma címre.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke most az Indexnek adott nagyinterjújában védi meg a feketeöves uszítást. Éspedig azzal, hogy:

 • „Ó nem, én nem a határon túli magyarokat minősítem. Azt a kormánydöntést támadom, amely szembemegy az elmúlt 28 év nagyobbik felének közmegegyezésével, hogy még a határon túliaknak adott állampolgárság sem teremthet automatikus választójogot.”
 • „Mindig ezt képviseltem (hogy ne legyen kettős állampolgárság – a szerk.), nem közvélemény-kutatás alapján tiltakozunk ez ellen. Mert aki a közvélemény-kutatások alapján politizál, az zörög, mint kiszáradt mákgumó az őszi szélben.”
 • A videó funkciója, „hogy mozgósítson: ha nem akarod, hogy olyanok döntsenek helyetted, akinek a szavazati jogával sem értesz egyet, akkor menjél”.
 • „Határon túl Vona Gáborig bezárólag az egyik ellenzéki politikust sem látják szívesen. (…) Praktikusan tekintve meg ez a hajó már elment. (…)Az ajtót becsukták, az ember nem kopogtat olyan ajtón, amelyet hosszú időre lelakatoltak előtte.”
 • „Ha csak rajtunk múlna, visszavennénk a határon túliak választójogát. (…) Itt nem szerzett, hanem elvett jogról beszélünk. A Fidesz elvette a határon belüli politikai közösség jogát, hogy önmaga dönthessen sorsáról. Ezt a jogot adnánk vissza. A határon túliak szempontjából pedig ez nem szerzett, hanem adott jog.”

Az interjúból azonban nemcsak ez derül ki, hanem az is, hogy Gyurcsány Ferenc

 • Vlagyimir Putyint egy végtelenül jó képességű, karizmatikus politikusnak gondolja,
 • leállítaná Paks2-t,
 • el tudja képzelni, hogy Putyinnak terhelő bizonyítéka van Orbán Viktorról,
 • baloldali választási győzelem esetén nem tartja automatikusnak, hogy Karácsony Gergely lesz a miniszterelnök, erről a koalíciós tárgyalásokon kell dönteni,
 • nem tudja, lesz-e még miniszterelnök,
 • Orbán Viktor azért gondolja jobb vezetőnek, mert „előbb értette meg, hogy a sikeres kormányzás egyik feltétele, hogy politikai értelemben egységes pártot kell maga mögött tudnia”,
 • azt gondolja, hogy a DK bekerül a parlamentbe, 8-13 százalék között fognak szerepelni, 4-8 egyéni győzelmük, és 10-20 közötti képviselőjük lesz az új Országgyűlésben,
 • a Jobbikkal nem fogad el közös kormányzást, de egy ideiglenes kormányt kívülről támogathatnak a Fidesszel szemben álló frakciók, ha többségben vannak a parlamentben,
 • nem bánja, hogy beszélt Orbán titkos svájci bankszámlájáról, még úgy sem, hogy nem tudott konkrétumokat mutatni.

A teljes interjú itt.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.