Kérés a kivégzőosztaghoz, avagy a László Petra-interjúnk margójára

/ 2015.10.01., csütörtök 12:00 /
Kérés a kivégzőosztaghoz, avagy a László Petra-interjúnk margójára

Akkor ebben a drámai helyzetben essék néhány szó bűnről és bűnhődésről, bűnbánatról és megbocsátásról, kegyetlenségről és irgalomról. Csupa olyan, a létünk és együttlétünk gyökereit meghatározó kifejezésről, amelyeket a – hogy is szokás mondani? – mi zsidó-keresztény kultúrkörünkben civilizációs alapvetésnek, hovatovább emberségi minimumnak illik tekinteni. Annál is időszerűbb ez, mert az izraeliták épp szeptember végén ülték meg legnagyobb ünnepüket, az engesztelésre és bocsánatkérésre intő Jom Kipurt; a muszlim vallásban is központi szerepet játszik az irgalom, a vonatkozó keresztény tanítást pedig talán nem kell külön részletezni.

Essék szó tehát László Petráról, illetve a mai Heti Válaszban vele készült interjúról. Lábjegyzet gyanánt, a gyengébbek és tisztánlátásukban megzavart felebarátaink kedvéért.

Az első híradások után nem kérdés: az N1TV operatőre megrúgott egy gyermeket. Nincs ember, nincs újság, amely ezt a tettét mentegetni próbálná. Legfeljebb azt igyekszik megfejteni, mi vezethet valakit odáig, hogy ilyesmire vetemedjen.

Aztán egy másik kameraállásból kiderül, hogy László Petra következő – a neki tulajdonított lábmunka következtében gyermekével felbukó – „áldozata”, a szír fociedző nem is az ő rúgásától került a földre. Ennek ellenére az operatőr neve mellől nem kopik le a „gáncsoló” jelző, sőt a fél világ rögtönítélő bírósággá alakul, morális emelvényt ácsol magának, és annak tetején terpeszkedve folytatja a verbális lincselést. Nem elég, hogy a karakterében már százszorosan legyilkolt, tettéért ezerszeresen megbűnhődött elkövető élete, jövője romokban; továbbra is kapja a halálos fenyegetéseket, kímélet nélkül alázzák személyi méltóságában, nőiségében – miközben „áldozatán” nemhogy külsérelmi nyomok nem látszanak, de az ő jóvoltából Spanyolországban megcsinálta élete szerencséjét.

Holott ekkor már túl vagyunk az erkölcsi értelemben vett fordulóponton. László Petra töredelmes bűnvallomásán, a tette miatti végtelenül őszinte sajnálkozásán, majd ismételt bocsánatkérésén. Mely gesztussal – az élet játszi fordulataként – a legszégyenletesebb bűnök egyikét elkövető asszony egy csapásra maga szégyeníti meg a közélet összes szereplőjét: mert ugyan tudunk-e még valakiről, aki ballépése, hibája, vétke után önmagát ennyire lecsupaszítva álljon az emberek elé és esdekeljen bocsánatért? És amely gesztus után a világnak eme tájékán jobb időkben a lovagiasság szabályait szokás érvénybe léptetni: rendben van, barátom, vétkeztél, megbántad, menj Isten hírével. Ha hívők vagyunk, még azt is hozzátehetjük, hogy az ítélkezést innentől bízzuk felsőbb hatalmakra. (Pilinszky János vonatkozó sorait pedig csak lélekben haladók olvassák!)

Ehhez képest szerdán még meg sem jelenik a beszélgetés László Petrával, csak egy nyúlfarknyi ajánló olvasható belőle a Válasz.hu-n, már elindul először újságírók, majd a kommentelők őrjöngése: az interjú gusztustalan szerencsenmosdatás; erre nem lehet magyarázat; a történtekért nincs bocsánat; már azzal, hogy megszólaltatta az operatőrt, a Heti Válasz nácit melenget a keblén, és így tovább. Anélkül, hogy a tisztelt statáriális bíróság kíváncsi volna arra, hogy a tárgyalás nélkül elítélt vádlott mit tud felhozni mentségére. És annak ellenére, hogy világlapok és hírügynökségek – a Spiegeltől az AP-ig – állnak sorba László Petránál és szerkesztőségünknél, hogy elkészíthessék ugyanazt, az ezek szerint „gusztustalan” interjút. (Persze nyilván a két kezüket összetették volna, ha az operatőrnek nem a Heti Válaszban, hanem bennük van bizodalma. És nyilván ez esetben az interjú közlése nem „szerencsemosdatásnak”, hanem újságírói bravúrnak minősülne.)

Nem mellesleg a vádlott egy pillanatra sem mentegeti magát és kenegeti el a felelősségét. Amit be kell vallani, bevall, elismer, a történteket a maga szempontjából is megvilágítja, majd bepillantást enged egy, a lelke mélyéig meggyötört, a saját bűnének áldozatává váló, majd a fél világ által felkoncolt ember nyomorúságába. Ha mindez nem az életben, hanem egy drámai műben, a színpadon történik, a közönség lélegzetvisszafojtva, pisszenés nélkül ül a helyén, majd a katarzis élményével távozik a színházból.

Nagyon kérünk mindenkit: idekint, a való életben is adjunk esélyt magunknak megrendülni egy bűnvalló, s a vétkéért aránytalan módon meghurcolt ember tragédiáján. Máskülönben földrészünket nem a muszlim hódítás, illetve a civilizációk közti konfliktusok fogják tönkretenni. Mire eljutnánk odáig, már anélkül is nyársra húzzuk egymást mi, európai értelemben vett, felvilágosult, a humanizmus vagy a zsidó-keresztény kultúra talaján álló, másokat megsemmisíteni mindenkor kész polgárok.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.