Keresztény teológusok kritizálják a Jobbikot

/ 2010.04.06., kedd 18:13 /
Keresztény teológusok kritizálják a Jobbikot

"Ha valakinek nincs teológiai ismerete, akkor ne beszéljen össze-vissza, főleg ne rejtsen el burkoltan antiszemita megjegyzést egy húsvéti üzenetben, főleg ne egy templom előtt" - fakadt ki a teológus a pártelnök szavaira.

Hideget-meleget kap ismert, a keresztény teológiában jártas emberektől a Jobbik, és személyesen a párt elnöke, Vona Gábor is. Március végén nagy visszhangot váltott ki Osztie Zoltán belvárosi plébános, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége befolyásos elnökének Magyar Hírlap-interjúja, melyben kijelentette: „Keresztény ember számára ez a párt nem elfogadható. Elég csak rávilágítani az olykor az egyház- és zsidóellenességtől sem visszariadó politikai formáció kapcsán arra, hogy sokszor egyértelműen a gyűlölet, a szeretetlenség motiválja a képviselőit. Ez szinte sugárzik belőlük."

Húsvét vasárnapi igehirdetésében Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke korholta a Jobbik hetilapját. Az egyházi vezető fontos egybeesésnek nevezte, hogy az idén ugyanakkor ünneplik a keresztények a húsvétot, mint a zsidók a pászka ünnepét, majd kiemelte: mindkettő a szabadításról szól; ugyanakkor utalt a Vona Gábor Jobbik-elnök és Szegedi Csanád alelnök cégének kiadásában megjelenő Barikád című újság március 11-i számának borítójára:

„Néhány héttel ezelőtt egy újság címlapján megjelent egy olyan fotó, amelyik Gellért püspök kezébe, a kereszt helyére hét ágú gyertyatartót rakott" - mondta Bölcskei, majd leszögezte: a szabadítás a Bibliából ered, még ha egyesek gúnyolódnak is ezen. Kijelentette: szükségünk van a szabadítás élményére, amelyet csak akkor ad az ünnep, ha tudjuk, ki a szabadító. „Vigyázzunk, mert aki elkezdi kiszórni a Bibliából a prófétákat, Mózest, az Ószövetséget, az sületlenségekkel akar traktálni bennünket az Isten nevében" - fogalmazott a püspök.

Szepes Péternél, a Nógrád megyei Kutasó teológus polgármesterénél viszont Vona Gábor húsvéti köszöntője verte ki a biztosítékot. A Jobbik kormányfőjelöltje az ünnepekre szánt, a budapesti Szent István Bazilika előtt felvett videóüzenetében úgy fogalmazott:

„Adjon az Isten! A keresztény világ - közel 2000 éve - húsvétkor mindig a megváltót ünnepli. A megváltót, akit a zsidók ugyan keresztre feszítettek, de Ő harmadnapra feltámadott. Nekünk, magyaroknak ez a húsvét más szempontból is fontos, hiszen egyre többen vagyunk mi, nemzetiek, akik bízunk abban, hogy Magyarország is fel fog támadni. Most, az elkövetkezendő pár napra én minden tisztességes magyar embernek békét, nyugalmat, töltődést, pihenést kívánok, hiszen húsvét után újra kezünkbe kell vennünk a hit pajzsát és az igazság kardját, hogy megvívjuk azt a harcot, amelyet a Jóisten ránk bízott, azt a harcot, amelyet Magyarországért, a hazánkért kell megvívnunk. Én kívánok mindenkinek szebb jövőt!" - zárta köszöntőjét Vona.

Szepes Péter minderre úgy reagált: „Látszólag milyen szép nemzeti, keresztény gondolatok. Csak, hogy a zsidó fóbia most is előjön, még e szent ünnepen is. Ugyan is, Jézust tevőlegesen valóban zsidó emberek küldték a keresztre, római segédlettel, de nem a zsidók, mint nép, hanem minden bűnös, Isten ellen lázadó ember küldte keresztre Jézust.

Magyarul a bűnös emberiség (az Éden kerti Isten elleni lázadás óta) vétkei miatt kellett meghalnia, és nem csupán a zsidók miatt, Jézusnak.

Tehát, ha valakinek nincs teológiai ismerete, akkor ne beszéljen össze-vissza, főleg ne rejtsen el burkoltan antiszemita megjegyzést egy húsvéti üzenetben, főleg ne egy templom előtt" - fakadt ki a Baptista Teológiai Akadémián végzett településvezető. A Jobbik részéről egyelőre nem reagáltak a polgármester közleményére.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.