Kertész Imre kitüntetése: hörgés széljobbról, csend balról

/ 2014.08.14., csütörtök 15:36 /

Alig telt el néhány óra azután, hogy a Heti Válasz közzétette Kertész Imre állami kitüntetésnek hírét, sorra érkeznek a várt reakciók. Az obligát zsidózástól a néma csendig ki-ki hozza a formáját.

A szélsőjobboldal zsidózással vegyes hörgéssel fog reagálni – ebben egy emberként bizonyosak voltunk a szerkesztőségben, amikor hírül vettük, majd adtuk, hogy augusztus 20-án magas állami kitüntetést kap Kertész Imre. Abban már megoszlottak a vélemények, hogy miként reagál majd a baloldali, liberális értelmiség. Egyelőre azon kollégák állnak nyerésre, akik szerint agyon fogják hallgatni, de legalábbis különösebb kommentár nélkül fogadják a hírt.

A Kurucinfo ma délelőtt a papírforma szerint nyitott, írván: „Milyen nemzeti kormány az, amelyik magas kitüntetésben részesít egy olyan (egyébként teljesen tehetségtelen) írót, aki számtalanszor hangot adott a külföldi sajtóban (annál is súlyosabb) a nemzetünk elleni gyűlöletének és megvetésének?” A baloldalon kommentár még nem jelent meg, egyelőre csak annak próbáltak utánajárni például a Népszabadságnál, hogy milyen kitüntetésről lehet szó. A liberális értelmiség egyelőre hallgat, pontosabban egyikük röviden értetlenségének adott hangot a Facebook-oldalunkon, de aztán bejegyzését gyorsan törölte.

Ugyanitt a jobboldalról is az értetlen olvasók voltak többségben, lásd példának az alábbi véleményeket:

„Kért már Kertész Imre bocsánatot azért, amivel a magyarságot megrágalmazta?”

„Hát ez magyar kormány részéről gyalázat! Mindenkinek, akit vele együtt tüntetnek ki, vissza kellene adnia a kitüntetést!”

„No problem. Majd ezek után még jobban szidja M.o.-t. Neki ez sem problem, mert anno azt nyilatkozta, hogy egyetlen sejtje sem magyar.”

„Azért kapja, hogy legyen neki mit visszaadni nagy nemzetközi sajtóvisszhangal! Csinálta ezt már más is!”

"Ne akarjon híveket veszíteni a FIDESZ. Nem vagyunk antiszemiták, de büszke, toleráns, befogadó nemzet. Akik gyaláznak bennünket nem méltók semmiféle megemlítésre sem!!!!!”

Szót kértek a nettó zsidózók és a zsigeri gyűlölködők is:

„Szerintem majd ha Izrael valamelyik ünnepén is kitüntetnek egy magyart, majd akkor tüntessünk ki mi is a legnagyobb ünnepünkön egy különben minket többször is gyalázó zsidót. (…) Mára eléggé herótja van az embereknek a zsidóktól.”

„De azért itt kezelteti magát a szutyokja. Mert Németországban drága a gyógyítás, oszt a júdásdíjbul nem fussa német dokira.”

Üdítő kivételként olvastuk az alábbi két hozzászólást:

„Így is kell! Olvassátok el a Sorstalanságot! Ennél szebben nem írtak még az elhurcolások és a koncentrációs táborok szörnyűségéről. Mert mi is volt benne a legszörnyűbb, nekünk, olvasóknak? Nos, azt megérteni, hogy a főhős, a 14 éves kamasz még ott is BOLDOG volt! Mert az ember nem arra született, hogy sirassa magát. Ennél megrázóbbat el sem lehet képzelni.”

„Nagyon helyes! Mégiscsak Nobel-díjas. A könyveiről lehet vitatkozni, Az angol lobogó c. könyvét pedig mindenki szíves figyelmébe ajánlanám, mert az EGYETLEN könyv, regény, mely feldolgozza 56-ot!”

A magam részéről egyébként azt gondolom: Kertész Imre minden ellentmondásával, s, bizony, szórványos magyargyalázó nyilatkozataival együtt szerves, elidegeníthetetlen része annak a nemzetnek, amelyhez magam is tartozom. Sőt bizonyos értelemben az ő, kacskaringókkal terhes sorsa, önostorozó személyisége ennél magyarabb már nem is lehetne, ezért – bár nyilvánvaló a kitüntetése mögötti politikai szándék is – tetszéssel és a várható reakciók miatti derűvel fogadtam a hírt. Ezzel együtt nagyon örülnék, ha volna egy kormányzati ember, aki mindazon jobboldaliaknak, akik legalábbis felhúzzák szemöldöküket a kitüntetés hallatán, mondana pár intelligens szót arról, miként is érdemes értelmezni az író magyarellenes kijelentéseit a mostani elismerés fényében.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.