Kertész Imre vs. The New York Times: Megszólalt az újságíró

/ 2014.11.14., péntek 11:04 /

Nem azt kapta a The New York Times (NYT) újságírója, amit akart, ezért nem készült el a Kertész Imre -interjú. De a történet ennyire nem egyszerű, mert most már a tolmácsot is szóra bírták, hogy kiderüljön volt-e szó diktatúrázásról vagy nem a beszélgetés felvételekor.

David Streitfeld a meg nem jelent interjú újságírója a Népszabadságnak úgy nyilatkozott, hogy nem volt elég anyaga a cikkhez, azért nem közölte azt. A NYT szerzője hozzátette, csak rövid ideig társalgott Kertésszel és állítja: a  „diktatúra (szót), semmilyen formában vagy alakban” nem mondta ki.  A lap megkereste Thomas Coopert, a beszélgetés tolmácsát, aki nem mellesleg a Hungarian Quarterly főszerkesztőjeként jegyzi azt az interjút, melyben Kertész Imre arról beszélt, hogy a The New York Times „cenzúrázta őt”.

Cooper a Népszabadságnak azt mondta, hogy a NYT újságírója neki már a Nobel-díjas író szobáját elhagyva, vagyis közvetlenül az interjú felvétele után azt mondta: a beszélgetés  során semmi publikálásra alkalmas tartalmat nem kapott, „mivel Kertész a magyarországi helyzetet elfogadhatónak  nevezte”. És bár úgy tűnik nem egy már elkészült interjút nem közölt le a lap, de ahogy Cooper fogalmaz: a cikk meghiúsulásának oka valóban lehet politikai.

A pénteki Magyar Nemzetben ezzel szemben, vagy éppen ezt alátámasztandó, Cooper a következőképpen nyilatkozik: A beszélgetés alatt Kertész Imre sok érdekes dolgot mondott, ám Streitfeldet a jelenlegi állapotok érdekelték, s többször rákérdezett arra, hogy érzi az író magát Budapesten.  Erre Kertész azt felelte, jól, a politikai jellegű kérdéseket pedig hárította. Coopernek az volt a benyomása távozáskor, hogy a NYT újságírója csalódott, s már akkor jelezte, az anyagot nem tudja használni.

Jelen helyzetben miután Streitfeld a hanganyagot nem adta oda Coopert kérésére sem, és Kertészt többszöri megkeresésre sem méltatta válaszra, így nem tudni mi hangzott el a beszélgetéskor, de ami az ügyet magyar vonatkozásban még sajátosabbá teszi, az nem más, mint az egyazon témáról született Népszabadság illetve Magyar Nemzet cikkek címei.  

Népszabadság: „ Szó sem volt diktatúráról” .
Magyar Nemzet: „Magyarázkodik az NYT újságírója”.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.