Keszthely az új Felcsút

/ 2017.04.19., szerda 16:02 /

Mészáros Lőrinc és Tiborcz István köre összehangoltan, állami forrásokra támaszkodva terjeszkedik a turisztikai piacon. Eddigi mérlegük: 33 működő szálló, 19 hotelprojekt, egy balatoni kikötő – és a múlt hét óta 13 kemping.

Mit jelent, hogy BDPST, TRA, ANDRSSY, BDJK vagy VSGRD? Egyértelmű, hogy magánhangzóktól megfosztott tulajdonneveket látunk. S ha ezeket bepötyögjük az elektronikus cégnyilvántartásba, kiderül, hogy 2015 augusztusa és 2016 szeptembere között valakik összehangoltan hoztak létre „betűcsonkolt” vállalkozásokat. Először a BDPST Ingatlanforgalmazó Zrt.-t alapították meg, amelyet papíron egy Szabó és egy Tóth tucatnevű személy birtokol, ám a bírósági bejegyzéskor fizetett illeték a kormányfő vejének számlájáról érkezett. Miért úgy indította el a céget Tiborcz István, hogy a tagok között nem szerepel? A látszat kedvéért: két éve „az őt és családját ért folyamatos támadások miatt” megfogadta, hogy nem lesz többé olyan érdekeltsége, amely állami pénzekre utazik. Hivatalosan nem is lett; a Szabó–Tóth-strómanpáros tökéletesen takarja az ingatlanberuházó részvénytársaság valódi urát.

A BDPST Zrt. már 2015 szeptemberében megszülte első leányvállalatát, a turai műemlék kastélyt felvásárló TRA Real Estates Kft.-t. Másfél hónapra rá a sztrádaépítések jelenlegi bajnoka, a Duna Aszfalt-tulajdonos Szíjj László jegyeztetett be egy ANDRSSY-Rezidencia nevű kft.-t – nyilván a Tokaj-Hegyalja egyetlen ötcsillagos szállójaként jegyzett Andrássy Rezidencia Wine & Spa megszerzésének céljával. Noha Szíjj a cégbírósági teendőket mindig a maga jól bejáratott ügyvédjére bízza, itt kivételesen az a Hamar Endre intézte a jogászi feladatokat, aki már a turai kastélybiznisznél is szorgoskodott, és nem mellékesen Tiborcz jobbkeze.

Ennek ellenére porszem csúszhatott a gépezetbe, ugyanis a tarcali hotelt nem Szíjj, hanem a vele üzleti koalíciót alkotó Mészáros Lőrinc vette a nevére egy másik vállalkozáson keresztül. A miniszterelnöki vej áldását alighanem ez a forgatókönyv is bírta, hiszen az Andrássy Rezidencia szakmai irányítója a Kempinski-luxusszállodalánc korábbi csúcsmenedzsere, Somlyai Zoltán lett; ő ez idő tájt Tiborcz albérlője. Pontosabban: a szakember a BDPST által tavaly bekebelezett Mahart-házban (a Pesti Vigadó szomszédságában) kapott helyet a Pannon Tessera Hospitalis nevű érdekeltsége számára. Ez a zrt. azzal írta be magát a turisztikai évkönyvekbe, hogy felhajtott két keszthelyi egységet a felcsúti polgármester Hunguest Hotels-hálózata számára.

A BDPST, TRA és ANDRSSY feladványokat tehát már megoldottuk, és rendre a Mészáros–Tiborcz-körbe botlottunk. Nem lesz másként a következőkben sem. A bodajki kastély vevőjét, a BDJK-Real Estate Kft.-t ugyancsak a BDPST Zrt. alapította – és a műemlék-hasznosító cég tavaly decemberig Hamar Endre ügyvédi irodájában működött. Aztán elköltöztették a West Hungária Bauhoz (WHB); ahhoz a vállalatcsoporthoz, amely a Várkert Bazár felújítása mellett leginkább a Tiborcz Istvánnal való szimbiózisáról híres. Annak idején – „a folyamatos támadások miatt” – Orbán Viktor veje mind a keszthelyi kikötő, mind a közvilágítási tendereken hasító Elios Zrt. tulajdonosi köréből kiíratta magát; utóbbi társaságot vette át a WHB, de a cégvezetésben ott maradt Tiborcz alapembere, a keszthelyi jachtklubot is máig jegyző Péter Zsolt Miklós.

Még egy különleges nevű kft.-nk van: a Hotel VSGRD, melynek képviseletét a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatójának magánvállalkozása, a Cretum Management látja el. Korábban már írtunk az állami javak legfőbb őre, Szivek Norbert és a Tiborcz körüli összefonódásokról (Heti Válasz, 2016. december 8.), ám itt ennél többről van szó. Három forrásunk is megerősítette, hogy a Dunakanyarban, a visegrád-lepencei strand fölé eredetileg tervezett ötcsillagos Hilton félkész épületéről a Mészáros Lőrinc profi szállodásaként bemutatott Somlyai Zoltán tárgyalt az érintettekkel.

A közelmúlt nagy hotel- és palotavásárlásait tehát egy központból szervezték. Informátoraink szerint az időközben elhunyt, korábban az FBI által is körözött Ghaith Pharaon szaúdi olajmágnás ugyanezen gigaprojekt keretében gyűjtött exkluzív szálláshelyekké alakítandó kastélyokat Közép-Magyarországon, azaz a Ferihegyi reptér vonzáskörzetében. (Minden érintett településen tartja is magát a pletyka, hogy Pharaon hagyatéka a Mészáros–Tiborcz–Szíjj–WHB-tengelyre száll.) Ilyen előzmények után februárban a felcsúti polgármester betette a lábát a Hunguest Hotels-láncot birtokló, a múlt héten a Balatontourist kempingjeit szintén megszerző Konzum Nyrt.-be, és a társaság április 26-i közgyűlésén már a formális hatalomátvételre is sort kíván keríteni.

A piacszerzés eddigi mérlegéről térképet készítettünk; ebből kiderül, hogy jelenleg 33 működő szállóval, 19 hotelfejlesztési projekttel, egy kikötővel és 13 kempinggel gazdálkodik a kormányfőtől karnyújtásnyira lévő érdekkör. Ez már így is a legnagyobb magyar idegenforgalmi egység, és híreink szerint „soha véget nem érő” terjeszkedéssel számol a turisztika leendő OTP-jeként vagy Moljaként körülírható cégcsoport. A mai portfólió 42 települést érint, leginkább Keszthelyt, ahol néhány foghíj kivételével a teljes balatoni partszakaszt ellenőrzése alá vonta az üzleti klub. A Mészároshoz, Tiborczhoz és Szivekhez köthető vállalatok eddig 29 milliárd forintnyi hitellehetőséget csatornáztak magukhoz – jórészt a köztulajdonban lévő Eximbanktól és a „félállami” Gránittól, valamint a felcsúti polgármester holdudvarába került MKB-tól és B3 Takaréktól.

A kastély- és palotaberuházásokhoz extratámogatást is nyújt az Orbán-kabinet; idéntől százmillió euróig levonható a műemléki épületek felújításának költsége a társaságiadó-alapból. A fél Balatont megszerző csapat emellett állami pénzesőre számíthat, hiszen a tó körüli fejlesztésekhez szükséges források biztosításáról szóló tavaly decemberi kormányhatározat rögzíti: ötmilliárd forint jut majd kempingcsinosításra, hatmilliárd „a minőségi turizmus számára épülő szállásférőhelyekre”, valamint összesen tízmilliárd energiahatékonyság-javításra, foglalkoztatásra és a munkaerő versenyképességének fokozására.

Mindemellett a kormány 17 milliárd forintot szánna egy tematikus élményparkra, s alighanem ehhez is lesz köze Mészáros Lőrincéknek. A „szezonnyújtást” szolgáló projekt ugyanis már szerepelt a balatoni üdülőcégeket a Medgyessy-időszakban privatizáló SCD Holding terveiben. És az egykor turisztikai csúcsvállalatnak álmodott, ám menet közben „kipukkadt” cégcsoport fő alakja, Jászai Gellért jelenleg a felcsúti polgármester legfőbb támasza a nagy honfoglaló játékban.

A „NEMZETI BURZSOÁZIA” FRISSEN SZERZETT SZÁLLODÁI, KIKÖTŐI ÉS KEMPINGJEI - A táblázatért kattintson az alábbi linkre:

http://valasz.hu/data/cikk/12/3451/cikk_123451/nemzeti_burzsoazia.jpg

* * *

Opimus, Konzum: hatalomátvétel

Aki eddig azt gondolta, Mészáros Lőrinc frissen szerzett tőzsdei cégeiben nem kizárólag ő és családja az úr, az Opimus Group Nyrt. április 20-i, valamint a Konzum Nyrt. április 26-i közgyűlése után meg fog világosodni. Az összejövetelre készült előterjesztésekből kiderül, hogy a két vállalat igazgatóságából és felügyelőbizottságából szinte mindenki kikerül majd, aki független a felcsúti polgármestertől. Kik lesznek az új tisztviselők?

Opimus Group: az új igazgatóság tagja lesz Hudek Csaba vezérigazgató, Jászai Gellért, Mészáros Lőrinc Beatrix nevű lánya, a felcsúti polgármester központi cégét, a Mészáros és Mészáros Kft.-t vezető Halmi Tamás, valamint a B3 Takarék cégjogi ügyeit is intéző Gödör Éva. Az Opimus felügyelőbizottságába pedig a Mészáros-cégek egyik jogásza és gazdasági vezetője, Egyedné Páricsi Orsolya és Tima János mellett Antal Kadosa ülhet be. Utóbbi szintén ügyvéd, illetve közbeszerzési tanácsadó, aki 2014-ben Mészáros Lőrinc jelöltje volt a Magyar Judo Szövetség élére, ám az elnökválasztáson alulmaradt.

Konzum: az igazgatóságba Jászai Gellért és állandó vezetőtársa, Linczényi Aladin Ádám mellé Mészáros Lőrinc három gyermeke, Ágnes, Beatrix és Lőrinc érkezik, a felügyelőbizottsági helyeket pedig az Opimusnál is bevetendő Egyedné–Tima János–Antal Kadosa-trió foglalja el.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.