valasz.hu/itthon/az-origo-belatta-tevedeset-es-cimoldalon-rehabilitalta-a-momentumot-126354

http://valasz.hu/itthon/az-origo-belatta-tevedeset-es-cimoldalon-rehabilitalta-a-momentumot-126354

Kétségbeejtő nyelvtudáshiány a Parlamentben

/ 2017.09.04., hétfő 16:30 /

Tanulságos adatbankot gyártott az Azonnali.hu. A cikk apropója, hogy a tervek szerint 2020-tól nemhogy diplomát nem kaphat az, akinek nincs legalább egy középfokú nyelvvizsgája, de még a felsőoktatásba sem kerülhet be – azaz: nyelvvizsgával kell érettségizni, ha egyből tovább akar tanulni.

Bagoly mondja verébnek alapon megnézték ezért, hogy az elképzelést nagy valószínűséggel megszavazó kormánypárti, illetve az opponens parlamenti képviselők közül vajon hányan kezdhetnék el a felsőfokú tanulmányaikat három év múlva. Az eredmény pedig több mint mellbevágó (módszertani kiegészítés: aki az Országgyűlés honlapjára feltöltött életrajzában a nyelvvizsga pontos fokozata helyett a talányos tárgyalási és társalgási szint kifejezéseket használta, azt nyelvvizsga nélkülinek tekintették). A frakciók szerint bontás a következő:

  • Fidesz: 114/33 – 29%
  • MSZP: 28/12 – 43%
  • Jobbik: 24/13 – 54%
  • KDNP: 17/6 – 35%
  • LMP: 6/5 – 83%
  • függetlenek: 10/7 – 70%

Az ismertebb nyelvvizsga nélküli képviselők: Orbán Viktor, Semjén Zsolt, Kósa Lajos, Németh Szilárd, Harrach Péter, Halász János, Czunyiné Bertalan Judit, Volner János, Gyurcsány Ferenc.

Természetesen nem minden a papír – hiszen a miniszterelnök például kiválóan beszél angolul –, de az azért mégiscsak elgondolkodtató, hogy a 199 parlamenti képviselő mindössze 38 százaléka (76 honatya) lenne a képes a saját maga által támasztandó követelmény teljesítésére. Ahogyan az is, hogy több mint 60 százalékukról most már hivatalosan is kár feltételezni, hogy a magyar híradásokon kívül bárhonnan is tájékozódik, mielőtt mikrofon elé áll. És például sorosozik vagy putyinozik, netán a nemzetközi migrációs helyzetről állít cáfolhatatlan tényeket.

Such a pity!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Az EP nem fogadta el a kvótát, de választási ajándékot adott Orbánéknak

Nyugalom: nem igaz, hogy „állandó, felső kvóta nélküli migránsbetelepítési rendszert fogadtak el az Európai Parlamentben”. Cecilia Wikström svéd liberális képviselő tervezete maga az agyrém, de kizárt, hogy keresztülmenjen az EP-n és a Tanácson is. A választásra készülő Fidesz viszont komoly ajándékot kapott.

Zaklatásügy – megszólal a színművészeti egyetem rektora!

A próbán mondhatom, hogy vedd le a pólódat, és ülj az ölébe, de a próba végeztével nem kérhetem, hogy ülj az ölembe – mondja M. Tóth Géza rendező. A Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora tiltott határátlépésekről és az önvizsgálat fontosságáról. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

E-egészségügy: bolyongó páciensek, eldobott receptek

Az e-egészségügy bevezetése új korszakot nyit, orvosunk ezután mindent lát – azt is, ha nem szedjük a felírt gyógyszert, vagy ha másik specialistát keresünk fel helyette. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egyszervolt kincseink – magyar főúri és nagypolgári gyűjtemények nyomában

A századforduló és a két világháború közötti Magyarország, illetve öt legendás műgyűjtő alakja rajzolódik ki az Elveszett örökség című kötetből. A kollekciók nagy része szétszóródott, de mit tehetünk azért, hogy a világ tudjon róla: jó néhány remekmű valaha magyar tulajdonban volt. Részletek a friss Heti Válaszban.