valasz.hu/itthon/voros-segely-20434/

http://valasz.hu/itthon/voros-segely-20434/

Kétségbeejtő nyelvtudáshiány a Parlamentben

/ 2017.09.04., hétfő 16:30 /

Tanulságos adatbankot gyártott az Azonnali.hu. A cikk apropója, hogy a tervek szerint 2020-tól nemhogy diplomát nem kaphat az, akinek nincs legalább egy középfokú nyelvvizsgája, de még a felsőoktatásba sem kerülhet be – azaz: nyelvvizsgával kell érettségizni, ha egyből tovább akar tanulni.

Bagoly mondja verébnek alapon megnézték ezért, hogy az elképzelést nagy valószínűséggel megszavazó kormánypárti, illetve az opponens parlamenti képviselők közül vajon hányan kezdhetnék el a felsőfokú tanulmányaikat három év múlva. Az eredmény pedig több mint mellbevágó (módszertani kiegészítés: aki az Országgyűlés honlapjára feltöltött életrajzában a nyelvvizsga pontos fokozata helyett a talányos tárgyalási és társalgási szint kifejezéseket használta, azt nyelvvizsga nélkülinek tekintették). A frakciók szerint bontás a következő:

  • Fidesz: 114/33 – 29%
  • MSZP: 28/12 – 43%
  • Jobbik: 24/13 – 54%
  • KDNP: 17/6 – 35%
  • LMP: 6/5 – 83%
  • függetlenek: 10/7 – 70%

Az ismertebb nyelvvizsga nélküli képviselők: Orbán Viktor, Semjén Zsolt, Kósa Lajos, Németh Szilárd, Harrach Péter, Halász János, Czunyiné Bertalan Judit, Volner János, Gyurcsány Ferenc.

Természetesen nem minden a papír – hiszen a miniszterelnök például kiválóan beszél angolul –, de az azért mégiscsak elgondolkodtató, hogy a 199 parlamenti képviselő mindössze 38 százaléka (76 honatya) lenne a képes a saját maga által támasztandó követelmény teljesítésére. Ahogyan az is, hogy több mint 60 százalékukról most már hivatalosan is kár feltételezni, hogy a magyar híradásokon kívül bárhonnan is tájékozódik, mielőtt mikrofon elé áll. És például sorosozik vagy putyinozik, netán a nemzetközi migrációs helyzetről állít cáfolhatatlan tényeket.

Such a pity!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.