Kétségbeejtő nyelvtudáshiány a Parlamentben

/ 2017.09.04., hétfő 16:30 /

Tanulságos adatbankot gyártott az Azonnali.hu. A cikk apropója, hogy a tervek szerint 2020-tól nemhogy diplomát nem kaphat az, akinek nincs legalább egy középfokú nyelvvizsgája, de még a felsőoktatásba sem kerülhet be – azaz: nyelvvizsgával kell érettségizni, ha egyből tovább akar tanulni.

Bagoly mondja verébnek alapon megnézték ezért, hogy az elképzelést nagy valószínűséggel megszavazó kormánypárti, illetve az opponens parlamenti képviselők közül vajon hányan kezdhetnék el a felsőfokú tanulmányaikat három év múlva. Az eredmény pedig több mint mellbevágó (módszertani kiegészítés: aki az Országgyűlés honlapjára feltöltött életrajzában a nyelvvizsga pontos fokozata helyett a talányos tárgyalási és társalgási szint kifejezéseket használta, azt nyelvvizsga nélkülinek tekintették). A frakciók szerint bontás a következő:

  • Fidesz: 114/33 – 29%
  • MSZP: 28/12 – 43%
  • Jobbik: 24/13 – 54%
  • KDNP: 17/6 – 35%
  • LMP: 6/5 – 83%
  • függetlenek: 10/7 – 70%

Az ismertebb nyelvvizsga nélküli képviselők: Orbán Viktor, Semjén Zsolt, Kósa Lajos, Németh Szilárd, Harrach Péter, Halász János, Czunyiné Bertalan Judit, Volner János, Gyurcsány Ferenc.

Természetesen nem minden a papír – hiszen a miniszterelnök például kiválóan beszél angolul –, de az azért mégiscsak elgondolkodtató, hogy a 199 parlamenti képviselő mindössze 38 százaléka (76 honatya) lenne a képes a saját maga által támasztandó követelmény teljesítésére. Ahogyan az is, hogy több mint 60 százalékukról most már hivatalosan is kár feltételezni, hogy a magyar híradásokon kívül bárhonnan is tájékozódik, mielőtt mikrofon elé áll. És például sorosozik vagy putyinozik, netán a nemzetközi migrációs helyzetről állít cáfolhatatlan tényeket.

Such a pity!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.