Kétségbeejtő nyelvtudáshiány a Parlamentben

/ 2017.09.04., hétfő 16:30 /

Tanulságos adatbankot gyártott az Azonnali.hu. A cikk apropója, hogy a tervek szerint 2020-tól nemhogy diplomát nem kaphat az, akinek nincs legalább egy középfokú nyelvvizsgája, de még a felsőoktatásba sem kerülhet be – azaz: nyelvvizsgával kell érettségizni, ha egyből tovább akar tanulni.

Bagoly mondja verébnek alapon megnézték ezért, hogy az elképzelést nagy valószínűséggel megszavazó kormánypárti, illetve az opponens parlamenti képviselők közül vajon hányan kezdhetnék el a felsőfokú tanulmányaikat három év múlva. Az eredmény pedig több mint mellbevágó (módszertani kiegészítés: aki az Országgyűlés honlapjára feltöltött életrajzában a nyelvvizsga pontos fokozata helyett a talányos tárgyalási és társalgási szint kifejezéseket használta, azt nyelvvizsga nélkülinek tekintették). A frakciók szerint bontás a következő:

  • Fidesz: 114/33 – 29%
  • MSZP: 28/12 – 43%
  • Jobbik: 24/13 – 54%
  • KDNP: 17/6 – 35%
  • LMP: 6/5 – 83%
  • függetlenek: 10/7 – 70%

Az ismertebb nyelvvizsga nélküli képviselők: Orbán Viktor, Semjén Zsolt, Kósa Lajos, Németh Szilárd, Harrach Péter, Halász János, Czunyiné Bertalan Judit, Volner János, Gyurcsány Ferenc.

Természetesen nem minden a papír – hiszen a miniszterelnök például kiválóan beszél angolul –, de az azért mégiscsak elgondolkodtató, hogy a 199 parlamenti képviselő mindössze 38 százaléka (76 honatya) lenne a képes a saját maga által támasztandó követelmény teljesítésére. Ahogyan az is, hogy több mint 60 százalékukról most már hivatalosan is kár feltételezni, hogy a magyar híradásokon kívül bárhonnan is tájékozódik, mielőtt mikrofon elé áll. És például sorosozik vagy putyinozik, netán a nemzetközi migrációs helyzetről állít cáfolhatatlan tényeket.

Such a pity!

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.