Most elolvashatja a teljes Ron Werber-interjút!

/ 2017.04.27., csütörtök 16:05 /

Vezényletével épp 15 éve ütötte ki a Fideszt a kormányzásból az MSZP. A Heti Válasz ugyanennyi ideje akar interjút készíteni vele. A jég most tört meg. A szocialisták egykori, nagyritkán nyilatkozó kampánytanácsadója, Ron Werber a 2002-es és a jövőre esedékes választásokról.

– Először 2001 végén találkoztunk Medgyessy Péter kampánygyűlésén. Amikor odaléptem, és megkérdeztem, ön-e Ron Werber, nemmel felelt. Miért tagadta le magát?

– Valóban, az MSZP kampánygyűlésén voltunk a budapesti Mozdonyfordítón. Azért feleltem nemmel, mert mindig is próbáltam távolságot tartani a sajtótól. Később kötelességemnek éreztem ezt elmagyarázni önnek, és elnézést kérni az udvariatlanságért. És most itt vagyunk, 15 évvel később, mindenféle rossz érzés nélkül.

Fotó: BApress

– Akkor vágjunk bele. A 2002-es választások első fordulójában a részvételi arány rekordmagas, 70,53 százalék volt. Sokak szerint az ön által vezényelt példátlanul negatív kampány srófolta fel az érdeklődést. Nem érez felelősséget azért, hogy feldúlt egy országot?

– Ez a silány értelmezés az egyik legnagyobb nonszensz, amit egy kampányról valaha is hallottam. Feldúltság kizárólag a Fidesz központjában volt a választás éjjelén. Az önök országa nemhogy zaklatott lett volna, de a demokráciát ünnepelte. A magas részvételi aránynak egyetlen oka volt: az, hogy sok ember hatalomváltást akart, sőt el is hitte, hogy ez lehetséges. Az utcán jártukban-keltükben ugyanis megtapasztalták az MSZP magabiztos, célirányos, lelkes és hatékony kampányát.

– Ettől még Fidesz-szavazók milliói máig közellenségnek tartják önt. Merné állítani, hogy nem adott okot a „gyűlölet karmestere” jelző kivívására?

– A Fidesz ellenem irányuló démonizáló kampányának egyetlen igaz eleme az volt, hogy helyesen betűzték a nevemet. Minden más teljesen alaptalan és nevetséges. Ha bárki elfogulatlanul megvizsgálja a Fidesz propagandagépezetének retorikáját, valótlanságait, rájöhet, ki is a gyűlölet igazi karmestere, és ki találta ki a hamis híreket jóval a 2016-os amerikai kampány előtt.

– Valóban? Kende Péter könyve Orbán Viktorról tele volt övön aluli magánéleti és rasszista célzásokkal. Miközben az MSZP buzgón terjesztette a kötetet, nem hallottuk önt elhatárolódni tőle.

– Nem tudok mit mondani a könyvről, mivel sosem néztem bele, és nem volt hozzá semmi közöm. Már akkor jeleztem a véleményemet: ha le akarjuk győzni az ellenfelet, a politikai, szakmai ballépéseire kell koncentrálnunk, nem a magánéletére. Ez mindig is ökölszabály volt számomra.

– Akárhogy is, ön milyen határt nem lépne át az ellenfél támadásakor?

– Az ellenfél hatékony és legitim bírálatának egyetlen módja, hogy hazugságokra nem, kizárólag tényekre építünk. A választó nem hülye: csupán világosan és célzatosan meg kell őt ismertetni a tényekkel. Akkoriban a tények az MSZP oldalán álltak, mi pedig teljesen újszerűen és nagyon hatékonyan kommunikáltuk őket. 2001. november 30-án elindítottuk a „Tények és hazugságok” projektet, amely leleplezte az Orbán-kormány hibáit és hazugságait, tényekkel, idézetekkel, számokkal. A Fidesz a mi szemszögünkből tökéletesen reagált erre. Mivel nem tudták megcáfolni az állításainkat, annyit válaszoltak: az számít igazán, hogy most több a boldog ember Magyarországon, mint négy éve. Ez egyike volt azoknak a pillanatoknak, amikor láttam, hogy jó irányba megyünk, és ha a Fidesz folytatja ezt az arrogáns felelgetést, ami egyértelműen alábecsüli az emberek intelligenciáját, ünnepelni fogunk áprilisban. Folytatták, és nyertünk.

– Noha Facebook-bejegyzése szerint „cinikus nemhívő”, erősen kötődik a judaizmushoz. Miként egyezteti össze az agresszív, karaktergyilkos kampányolást az erkölcsi felfogásával?

– Sosem veszek részt „karaktergyilkosságban”. A tény pedig, hogy azt kérdezi, „miként egyezteti össze az agresszív, karaktergyilkos kampányolást az erkölcsi felfogásával”, ahelyett, hogy megkérdezné, egyáltalán foglalkoztam-e ilyesmivel, jelzi, hogy ön is bedőlt annak a maszlagnak, amivel a Fidesz-propaganda a médiát tömte. Óriási különbség van a legitim, mégoly kemény és hatékony bírálat – ami a politikai kampány lényege –, illetve a „karaktergyilkosság” között. A „Tények és hazugságok” az előbbire volt tankönyvi példa, s négy hónappal a választások előtt tartalmával és – az országos médiumokat kikerülő – terjesztésének módjával megfordította az esélyeket. Az meg, hogy a hitemet belekeveri a beszélgetésbe, elég meglepő és lekezelő. De, ha már megkérdezte, válaszolok. A népem és a minden ember iránti szeretetnek semmi köze ahhoz, hogy I-tennel még azelőtt véget ért a szerelmi viszonyunk, hogy megszülettem volna. Méghozzá a fagyos újvidéki Duna-parton, az 1942-es mészárlás idején, majd ugyanennek a folyónak az ugyancsak jeges pesti alsó rakpartján az 1944-es vérfürdő alkalmával. Végül Auschwitz-Birkenau ködös udvarán, amikor I-ten visszavonhatatlanul elárulta szüleimet és egész lemészárolt családjukat. De ha ragaszkodik hozzá, akár hajnalig beszélgethetünk a lelkiismeretről és a hitről, beleértve a politika és a vallás összeolvasztásának következményeit.

– Inkább ne, jobb, ha visszatérünk a kampányra. „Minden szavazóköri csapat rendelkezzen saját központtal a szavazóhelyiség közelében [...], hogy innen induljon a választás napjának mozgósító és a választást felügyelő összes tevékenysége” – írta az MSZP-s kampánystábnak szóló 2001-es segédletben. Hogyan kommentálja ezt, különös tekintettel a választásnapi mozgósításra?

– Ez a segédlet csak egy eleme volt annak az átfogó tréningsorozatnak, amit az MSZP helyi szervezeteinek tartottam. Arra koncentrált, hogyan tudjuk helyben maximalizálni az emberek támogatását, és a lehető legtöbb szimpatizánst arra ösztönözni, hogy valóban elmenjenek szavazni. Minden komoly párt rendelkezik helyi kampányirodával, amit a választás napján is működtet.

Mint a messiásra. Gyurcsány Ferenc, Lendvai Ildikó, Medggyessy Péter és Kiss Péter Werberrel

Fotó: VKphoto

– Ez mind szép, de az akkori jogszabályok a választás hétvégéjén tiltották a szavazók mozgósítását. Vagyis önök megszegték a törvényt.

– Az MSZP nem sértett törvényt a 2002-es kampányban. Ez tény. És 15 év után ezt ideje önnek is megemésztenie. A szóban forgó füzetet egyébként az MSZP-ből „valaki” szándékosan kiszivárogtatta egy fideszes lapnak, mintha az szupertitkos kampányfegyver lenne. Másnap aztán a címlapsztori azt sugallta, hogy ártatlan járókelőket zaklató, borzalmas negatív kampányt tervezünk. Ez a momentum is azt bizonyította számomra, hogy a Fidesz nem annyira okos és összeszedett, mint amennyire sokan az MSZP-ben gondolták akkoriban.

– Remélem, nem sok embertől várja, hogy ezt elhiggye önnek. Amúgy is nyugodtan elismerheti a „választási csalást”, azóta elévült.

– Díjazom a nagyvonalúságát, de ez a nevetséges vád csak azok fejében él, akik kitalálták, illetve azok képzeletében, akik úgy döntöttek, vevők lesznek rá. A tény az, hogy miközben a Fidesz-propaganda a koholmányait sulykolta, jogászaik nem tettek semmit.

– Mondjuk azért, mert nem tudták bizonyítani. Egyébként pedig önök sem perelték be a Heti Választ, amikor tényfeltáró cikket írt a kampánycsendsértő mozgósításról.

– Miért kellene beperelni egy újságot, amikor nekünk kedveznek azzal, hogy olyan alaptalan állításokkal állnak elő, amiket az emberek nagy része amúgy sem hisz el? A tény tény marad: egyetlen szabályt sem szegtünk meg a választás napján. A Fidesz nem tudta bizonyítékokkal alátámasztani a vádjait. Egyszerűen azért nem, mert az eset meg sem történt. A Fidesznek azért kellett előállnia a „választási csalás” mesével, hogy elfedjék a tényt: elcseszték. Arrogánsak voltak, és elbízták magukat; nem hitték, hogy a „nyuszi” MSZP magabiztosan, lelkesen és hatékonyan fog kampányolni. Stratégáik félrevezették, az egójuk pedig elvakította őket. Azért, hogy eltereljék a figyelmet vezetőik tévedéséről a kampányt illetően, a Fidesz kitalálta a „választási csalás” mesét. Amikor viszont egy kormányzó párt nagyon komoly vádakat hoz fel az ellenfelei ellen anélkül, hogy egyetlen bizonyítékot is bemutatna, a demokrácia veszélybe kerül.

– A mozgósítás mindenesetre egy akkor idehaza új csodafegyveren alapult: az MSZP-tagok és -hívek listáján. Honnan tudta, hogy ez lehet a győzelem kulcsa?

– Az, hogy a párttagok privát listát készítenek azokról a barátaikról és családtagjaikról, akik az ő pártjukkal rokonszenveznek, a kampányolás egyik alapeleme. A tagok a választás előtt vagy a választás napján önszántukból emlékeztethetik ezeket az ismerőseiket, hogy menjenek el szavazni. A dolog önkéntes jellege miatt ez nem igazán ellenőrizhető.

– Jól hallok? Épp most ismerte be a választásnapi mozgósítást!

– Az, hogy a barátaidat arra bátorítod, éljenek demokratikus választójogukkal, teljesen természetes. Mindazonáltal a győzelem kulcsát a 2002-es választásokon leginkább a szavazás napját megelőző, több mint féléves, az országot „felszántó” kampányunk jelentette. Sikerült fellelkesítenünk a helyi MSZP-szervezeteket; azon dolgoztunk, hogy az aktivisták és a támogatók higgyenek magukban; hogy állandó párbeszédben álljanak a szomszédaikkal és barátaikkal, és ezzel visszaverjék a Fidesz propagandacunamiját. Mindennek célja a győzelmi hangulat megteremtése volt az országban. Ha úgy jársz-kelsz, mint egy győztes, úgy beszélsz, mint egy győztes, és úgy nézel ki, mint egy győztes, akkor egyenes utad lesz a szavazók szívéhez és eszéhez, és megnyered a választást.

– Később a Fidesz eltanulta a módszert, és elkészítette a maga Kubatov-listáját a választóiról. Nem neheztel rájuk a „védjegybitorlásért”?

– A Fidesz teljesen eltorzította a választásban való önkéntes közösségi részvétel gyönyörű eszméjét. Nem a mi módszerünket alkalmazták.

– Pedig az ő kampánystábjukban is nagyágyúk vannak: az amerikai-izraeli Arthur Finkelstein és George Birnbaum. Dolgozott már mellettük vagy ellenük?

– Nem ismerem őket személyesen, de figyelemmel kísérem a tevékenységüket.

– A kormány mostani negatív kampányát elnézve sokan a Fidesz Ron Werbereinek nevezik őket. Vállalja a keresztapaságot?

– Arthur Finkelstein nagyon okos, tapasztalt és szakavatott kampánytanácsadó, hosszú és figyelemre méltó referencialistával. Abban persze nem vagyok biztos, hogy rászolgáltam erre a címre.

– Akkor inkább beszéljünk az MSZP-ről. Most márciusban a 168 Órában azt mondta: néhány szocialista politikus nem győzni akar, hanem a karrierjét egyengetni. Mire alapozta ezt?

– Valóban, néhány politikus, és nem csak az MSZP-ben, csak a maga útját egyengeti, és kizárólag a saját érdekét nézi. Információkat szivárogtatnak ki pártjuk ellenfeleinek, megosztanak és demoralizálnak – ahelyett, hogy őszintén együttműködnének. A kollégáik tudják, hogy kik ők, de senki nem mer fellépni ellenük. Azoknak, akik igazán változást szeretnének 2018-ban, felül kell ezen kerekedniük. Ez az MSZP-re, valamint a teljes liberális és baloldali ellenzékre vonatkozik. Még nincs túl késő.

– „Molnár Zsolt adjon hálát Istennek minden egyes napért, amikor nem nyitom ki a számat” – nyilatkozta három esztendeje az Indexnek, arra utalva, hogy ön fel akarta használni Rogán Antal ingatlanügyeit a kormány ellen, de az akkori kampányfőnök ellenezte. Azon töprengek, nem volna-e itt az ideje kinyitni a száját...

– Bármennyire mély volt is az ellentétünk Molnár Zsolttal, ennél többet nem fogok megosztani a nyilvánossággal.

– A 168 Órának ellenben most elismerően nyilatkozott Botka Lászlóról, mondván, ő lehet Orbán Viktor potens kihívója. Ugyanitt arról beszélt, milyen fontos a karizmatikus vezető. A szegedi polgármester nem túl izgalmas személyiségét ismerve a két mondat mintha ütné egymást…

– Nem hiszem, hogy az interjúban karizmát említettem volna. Az egyébként is szubjektív, hogy kinek mi a „karizmatikus” és „izgalmas”. Amit ön „karizmatikusnak” és „izgalmasnak” tart, a szomszédja szerint lehet, hogy „leereszkedő” és „unalmas”. Medgyessy Péter karizmatikusabb és izgalmasabb volt 2002-ben, mint Orbán Viktor? Van, aki számára igen, másnak nem. Abban viszont biztos vagyok, hogy a Fidesz ellene indított feketekampányának dacára az emberek többsége megbízhatóbbnak tartotta Medgyessyt. Higgadtabb, céltudatosabb volt, rátermettebbnek, őszintébbnek és felelősségteljesebbnek mutatkozott. Úgy nézett ki, mint akiben a választók hajlandók bízni, és ezért esélyt adni neki. Nem látták olyan arrogánsnak és atyáskodónak, mint az ellenfelét. Ezek a különbségek a híres Orbán–Medgyessy-tévévitán is megmutatkoztak. Ami Botkát illeti, megvan mindazon jártassága, képessége és tudása, amire egy igazán jó miniszterelnöknek szüksége van. Gazdag tapasztalatot szerzett a nagypolitikában ugyanúgy, mint az ország harmadik legnagyobb városának polgármestereként az ott lakókért végzett napi munkában. Az emberek az ország vezetőjeként olyan gyakorlati szakemberre vágynak, aki keveset beszél, de annál többet tesz értük. Botka pontosan ilyen vezetőnek bizonyult az utóbbi 15 évben.

– A felmérések szerint minden botrány ellenére a Fidesz utcahosszal vezet. Mindennek ismeretében tud egy okot is mondani, hogy Orbán Viktor miért ne maradna hatalmon 2018-ban?

– Minden felmérés pontosan ugyanezt mutatta 2001 nyarától kezdve egészen a választás napjáig 2002 áprilisában. Minden elemző, az MSZP saját közvélemény-kutatóit is beleértve, még a szavazás éjszakáján is azt jósolta, hogy veszítünk. Ha csupán aszerint végeztem volna a munkámat, amit az elemzők mondtak nekem, más hivatás után kellett volna néznem. Ezek a szakértők megrekedtek saját számaiknál és számításaiknál, és sohasem élték át igazán a kampány lüktetését és a valódi közhangulatot. Nem voltak ott, ahol az igazi kampány zajlott, például Medgyessy elképesztő országjáró körútján, melynek során minden egyes nap fél-fél tucat kisvárosban, faluban és a megyeszékhelyen emberek ezreivel találkozott. Nem látták azt sem, hogy Medgyessy és az MSZP-aktivisták milyen jól megtalálják a közös hangot az emberekkel, és a közönség milyen meleg fogadtatásban részesíti őket.

– Ott tartottunk, hogy ki győzhet jövőre, ha nem Orbán Viktor.

– Ma, egy évvel a választások előtt könnyű volna mondani, hogy a legvalószínűbb győztes a Fidesz. De ha Botka László és pártja, valamint a liberális és más baloldali ellenzéki csoportok jól végzik a dolgukat, később fordulhat a kocka. Most azonban nem a spekuláció, hanem a bátor döntések ideje van; keményen dolgozni, együttműködni, és egyesíteni az elhivatott baloldali és liberális ellenzéki politikusokat és politikai csoportokat. Ám amennyiben ezek a csoportosulások nem fújnak ébresztőt maguknak, nem leszek meglepve, ha elkötelezett, idealista magyarokból álló, vadonatúj erők lépnek színre és foglalják el a politika nagyszínpadát.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.