Ki áll a Zoom.hu mögött?

/ 2017.09.18., hétfő 12:00 /

Tulajdonosi cenzúra miatt távozhatott a nemrég indult portál, a Zoom.hu főszerkesztője – írja a 444. A magát „független, szabadelvű, Európa-párti” lapként definiáló Zoom Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő lapja. Megbízott főszerkesztője, Murányi András korábban a Heti Válasznak azt mondta, nincs titkos tulajdonosuk.

Szeptember 7-én lekerült egy, az Orbán család pénzügyeit taglaló cikk a Zoom.hu-ról. Néhány órával később távozott a főszerkesztő, Zappe Gábor. Az összefüggésre a 444 hívta fel a figyelmet: „ha egy lapnál ugyanazon a napon történik főszerkesztőváltás és egy cikk törlése, nehéz nem arra gondolni, hogy van valami kapcsolat a két esemény között”.

A Zoom.hu július végén indult, 20 fős szerkesztősége nagyrészt a megszűnt Népszabadság és a régi Origo munkatársaiból verbuválódott. Közvetlenül az indulás előtt páros interjút kértünk Murányi András hírigazgatótól (ma már megbízott főszerkesztő) és testvérétől, a korábban a Blikket és a Népszabadságot vezető Murányi Marcelltől. Az interjú online eddig nem volt olvasható, viszont a Zoom főszerkesztőváltása miatt talán érdekes lehet, ezért a portálról szóló részeit idézzük:

– A Zoomot kiadó médiavállalatot Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő alapította, neki viszont nyilván nincs pénze zöldmezős médiaberuházásra. A korábban Tarjányi-érdekeltségű miniportált, a Propeller. hu-t viszont az Andy Vajnának lekötelezett IKO Digital vette meg, nem tudni, mennyiért. Tehát: ki áll a Zoom mögött?

Murányi András: Zavarban vagyok, mert láttam a vállalatunk működésének alapját jelentő szerződéseket, de nem beszélhetek róluk, mert akkor üzleti titkot sértenék. De egészen nyugodtan mondhatom, hogy Vajnának semmi köze a Zoomhoz. Az első két év működését biztosító forrás három nagy cég – nevezzük így – szponzorációján keresztül valósul meg.

– Kik ők?

M. A.: Csak annyit mondhatok, hogy nemzetközileg ismert vállalatokról van szó. Zappe Gábor főszerkesztőt idézve: ha a mellemre kellene tetoválni a nevüket, egyáltalán nem lenne ciki. Sőt.

– Higgyük el, hogy Tarjányi a két szép szeméért kapott egy zsák pénzt három vállalattól, vadiúj online újságra?

M. A.: Tarjányi sosem cégekkel szerződik, hanem emberekkel. Elég jó kapcsolati hálója van, működnek vállalkozásai Magyarországon kívül is – minden egyebet ő tud elmondani. Sales vezetőnk Szabó Zsolt, aki az Index korábbi kiadójánál, a CEMP-nél dolgozott sokáig, vagyis nem kispályásról van szó. Az a cél, hogy a lap – és a cég másik két, formálódó terméke is – piaci alapú hirdetésekből, tevékenységekből tartsa el magát.

– A Zoom önmeghatározása szerint „független, szabadelvű, Európa-párti” portál. Ezzel nagyjából körülírták az Indexet. Tarjányi az utóbbi időben minden médiaügyi megszólalásánál simicskázik. Az Index áttételesen Simicska Lajos érdekeltsége. A Zoom lesz az ellen-Index?

M. A.: Nem. Az egy hete tesztüzemben futó Zoom a közéleti és szórakoztató tartalom erős esszenciáját kínálja majd az olvasóknak, közérthetően. Ha lehet, inkább infografikákkal, mint 20 ezer karakteres elemzésekkel. Senkivel szemben nem határozzuk meg magunkat.

– Állítja, a Zoomból nem lesz új Vs.hu, ahol egyszer csak fellibbent a függöny a „független, szabadelvű” szerkesztőség kormányközeli pénzügyi hátteréről, mire az újságírók többsége felállt?

M. A.: A Zoom nem valamiféle mesterterv része. Az olvasó fogja eldönteni, kell-e neki ez a lap vagy sem. Neves oknyomozók nyilván írnak a „titkos tulajdonosról”, amit akarnak. Nem fognak találni senkit.

 

Az interjú eredetileg a Heti Válasz július 27-i számában jelent meg, teljes terjedelemben itt olvasható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Betont mindenhova!

Az egyik helyen a teniszre hivatkozva emelnek betonmostrumot, Zuglóban viszont a teniszpályákat veszik el egy fedett futópálya kedvéért.

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg blöff volt a rezsicsökkentés?

A földgáz külföldi áresése valóban lehetővé tett volna egy méretes lakossági gázárcsökkentést 2015–16 táján, a kormány azonban inkább tartalékba rakta az erre fordítható összeget. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.