Ki áll a Zoom.hu mögött?

/ 2017.09.18., hétfő 12:00 /

Tulajdonosi cenzúra miatt távozhatott a nemrég indult portál, a Zoom.hu főszerkesztője – írja a 444. A magát „független, szabadelvű, Európa-párti” lapként definiáló Zoom Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő lapja. Megbízott főszerkesztője, Murányi András korábban a Heti Válasznak azt mondta, nincs titkos tulajdonosuk.

Szeptember 7-én lekerült egy, az Orbán család pénzügyeit taglaló cikk a Zoom.hu-ról. Néhány órával később távozott a főszerkesztő, Zappe Gábor. Az összefüggésre a 444 hívta fel a figyelmet: „ha egy lapnál ugyanazon a napon történik főszerkesztőváltás és egy cikk törlése, nehéz nem arra gondolni, hogy van valami kapcsolat a két esemény között”.

A Zoom.hu július végén indult, 20 fős szerkesztősége nagyrészt a megszűnt Népszabadság és a régi Origo munkatársaiból verbuválódott. Közvetlenül az indulás előtt páros interjút kértünk Murányi András hírigazgatótól (ma már megbízott főszerkesztő) és testvérétől, a korábban a Blikket és a Népszabadságot vezető Murányi Marcelltől. Az interjú online eddig nem volt olvasható, viszont a Zoom főszerkesztőváltása miatt talán érdekes lehet, ezért a portálról szóló részeit idézzük:

– A Zoomot kiadó médiavállalatot Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő alapította, neki viszont nyilván nincs pénze zöldmezős médiaberuházásra. A korábban Tarjányi-érdekeltségű miniportált, a Propeller. hu-t viszont az Andy Vajnának lekötelezett IKO Digital vette meg, nem tudni, mennyiért. Tehát: ki áll a Zoom mögött?

Murányi András: Zavarban vagyok, mert láttam a vállalatunk működésének alapját jelentő szerződéseket, de nem beszélhetek róluk, mert akkor üzleti titkot sértenék. De egészen nyugodtan mondhatom, hogy Vajnának semmi köze a Zoomhoz. Az első két év működését biztosító forrás három nagy cég – nevezzük így – szponzorációján keresztül valósul meg.

– Kik ők?

M. A.: Csak annyit mondhatok, hogy nemzetközileg ismert vállalatokról van szó. Zappe Gábor főszerkesztőt idézve: ha a mellemre kellene tetoválni a nevüket, egyáltalán nem lenne ciki. Sőt.

– Higgyük el, hogy Tarjányi a két szép szeméért kapott egy zsák pénzt három vállalattól, vadiúj online újságra?

M. A.: Tarjányi sosem cégekkel szerződik, hanem emberekkel. Elég jó kapcsolati hálója van, működnek vállalkozásai Magyarországon kívül is – minden egyebet ő tud elmondani. Sales vezetőnk Szabó Zsolt, aki az Index korábbi kiadójánál, a CEMP-nél dolgozott sokáig, vagyis nem kispályásról van szó. Az a cél, hogy a lap – és a cég másik két, formálódó terméke is – piaci alapú hirdetésekből, tevékenységekből tartsa el magát.

– A Zoom önmeghatározása szerint „független, szabadelvű, Európa-párti” portál. Ezzel nagyjából körülírták az Indexet. Tarjányi az utóbbi időben minden médiaügyi megszólalásánál simicskázik. Az Index áttételesen Simicska Lajos érdekeltsége. A Zoom lesz az ellen-Index?

M. A.: Nem. Az egy hete tesztüzemben futó Zoom a közéleti és szórakoztató tartalom erős esszenciáját kínálja majd az olvasóknak, közérthetően. Ha lehet, inkább infografikákkal, mint 20 ezer karakteres elemzésekkel. Senkivel szemben nem határozzuk meg magunkat.

– Állítja, a Zoomból nem lesz új Vs.hu, ahol egyszer csak fellibbent a függöny a „független, szabadelvű” szerkesztőség kormányközeli pénzügyi hátteréről, mire az újságírók többsége felállt?

M. A.: A Zoom nem valamiféle mesterterv része. Az olvasó fogja eldönteni, kell-e neki ez a lap vagy sem. Neves oknyomozók nyilván írnak a „titkos tulajdonosról”, amit akarnak. Nem fognak találni senkit.

 

Az interjú eredetileg a Heti Válasz július 27-i számában jelent meg, teljes terjedelemben itt olvasható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Kínos válások: a Facebook mint koronatanú

Vagyontalanítják magukat, minimálbérről siránkoznak, a mamára íratják a cégeket, környezettanulmány előtt lenullázzák a lakást – hogy ne kelljen gyerektartást fizetni a saját gyermeküknek. Egy valamiről azonban megfeledkeznek: a Facebook ellenük vall.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.