Ki bukta a legnagyobbat? 5+1 kérdés–válasz a vasárnapi voksolásról

Heti Válasz / 2014.10.13., hétfő 08:25 /
Ki bukta a legnagyobbat? 5+1 kérdés–válasz a vasárnapi voksolásról

Mekkorát nyert a Fidesz? Melyik, parlamentben is megtalálható párt lehet a leginkább elégedetlen? Bokros volt-e jobb jelölt, vagy Horváth Csaba? 5+1 kérdés a pártok vasárnapi szerepléséről.

1. Mekkorát nyertek a kormányzó pártok?

A megyei jogú városok közül csupán három városban nyert nem fideszes jelölt. (Botka László (MSZP) nyert újra Szegeden, Salgótarjánban a balos támogatottságú Dóra Ottó győzött, Békéscsabán pedig a független, de a Jobbik által támogatott Szarvas Péter.) 18 megyében többsége lett a Fidesznek, egyedül Borsodban nincs meg az 50 százalékuk, azonban nyerni ott is sikerült.

2. Mit nyert az MSZP?

Összesen 19 önálló polgármestert adhat, valamint elkönyvelhetik, hogy a baloldali pártok közül ők kapták a legtöbb szavazatot, ami több, mint ha összeadjuk a Demokratikus Koalícióra és az Együttre adott voksokat. A fővárosban megnyert ellenzéki polgármesteri pozíciókból 3 lett MSZP-s.

3. Mennyire fulladt érdektelenségbe a választás?

Vasárnap délután három óráig nem volt nagy eltérés a részvételben a 2010-eshez képest, utána viszont jócskán elmaradt attól. Végül 43 százalék lett a részvételi arány, ami pont 3 százalékkal alacsonyabb a 2010-esnél. A 2010-est amúgy demokráciaszempontból nem értékelték nagyon felül.

4. Mit nyert a Jobbik?

Ahogy a választást követő gyorselemzésekben már többször elmondták, a 2014-es önkormányzati voksolás nyertese a Jobbik. A korábbi három helyett mostantól 13 helyen adnak városvezetőt. Figyelemreméltó, hogy Tapolcán, Ózdon és Devecserben is győzni tudtak. A lista:

Baumgartner László (Bánokszentgyörgy, Zala), Dobó László (Tapolca, Veszprém), Ferenczi Gábor (Devecser, Veszprém), Fülöp Erik Sándor (Tiszavasvári, Szabolcs-Szatmár-Bereg), Janiczak Dávid (Ózd, BAZ), Markót Imre (Törökszentmiklós, Jász-Nagykun-Szolnok), Nagy Sándor (Recsk, Heves), Szémán László (Hencida, Hajdú-Bihar), Toroczkai László (Ásotthalom, Csongrád). Ezek mellett: Mátraballa (Heves), Kosd (Pest), Monorierdő (Pest).

Fontos: Békéscsabát a független, de Jobbik által támogatott Szarvas Péter nyerte.

5. Örülhet-e bárminek is az LMP?

Nem igazán: a párt mindössze 38 jelöltje jutott be képviselő-testületekbe, amihez hozzájön a kompenzációs listás és megyei közgyűlési választáson befutó összesen hat jelöltjük, vagyis országosan 44 sikeres LMP-st találunk.

Azonban az ellenzéki pártok közül Fodor Gábor pártja, az MLP lehet a leginkább elégedetlen: egy, azaz egyetlen képviselőtesületi tagot adnak országosan, önállóan.

5+1. Ki a sikeresebb: Horváth Csaba, vagy Bokros Lajos?

A baloldalon sokat törték a fejüket, hogy kit toljanak a kampány frontvonalába, vagyis ki legyen a főpolgármester-jelölt; minden szerencsétlenkedéssel együtt a 30 százalék feletti eredmény meglepően jó Bokrosnál – és sikerült megugrania Horváth Csaba 4 évvel ezelőtti szavazatszámát is: Horváthra 177 000 érvényes voks érkezett akkor, most Bokrosra valamivel több mint 204 000.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.