Ki finanszírozza a 444.hu-t?

/ 2016.05.10., kedd 17:15 /

A mandineres Balogh Ákos Gergely szerint politikusok is megirigyelhetnék azt a mesteri csúsztatást, ahogy Uj Péter, a 444.hu főszerkesztője elhallgatja: Soros György zsebéből kikandikálva tartanak erkölcstanórát a magyar sajtónak.

Bicskanyitogató módon nagyképű szülinapi interjút adott Uj Péter, a 444.hu főszerkesztője két héttel ezelőtt a Kreatív Online médiás szaklapnak. Már a cím is elég sokatmondó: „Túl fogunk élni mindenkit”.

Az érdeklődő olvasó aztán megtudhatja, hogy mindent, ami a magyar újságírásban modern, cool, vicces és érdekes, Uj Péterék csapata talált ki. Sárga kiemelés? Természetesen Uj Péter látta egyszer régen egy menő amerikai blogon. „Most meg tényleg röhej, hogy szinte kötelező elem. 2013 előtt nem volt sehol, tényleg sehol. Tehát van néhány ilyen dizájnelem, ami nem saját találmány, de így együtt elég jellegzetes mix. És aztán azt látjuk, hogy itt is, ott is elkezdték használni. A Portfoliónak például komoly licenszet kellene fizetni, ha lenne ilyen jogdíj vagy micsoda. Ha fizetnének, akkor még azt is elmondanánk nekik, hogy kell alkalmazni, hogy olvasható is maradjon a cikk.”

Szegény Portfolio, próbálnák ők másolni a menőséget, de nem értik.

Bulletpointok? Persze, ők hozták be. „Ma meg mit látok? Mindenki bulletezik, mint az üveges tót lakodalmas kutyája. Nyitnom kellett volna egy bulletpointáruházat.”

De ez mindegy is, önmagában szót sem érdemelne, legfeljebb elég nehéz lehet ekkora arccal éjszakánként elférni a kispárnán. Az már érdekesebb, hogy a 444 csapata rendszeresen kioktatja a magyar sajtó többi részét arról, hogy miért etikátlan, szánalmas, morálisan megvetendő ilyen, olyan, amolyan tulajdonosok lapjainál dolgozni. Legutóbb a vs.hu nehéz helyzetbe került főszerkesztőjét tolvajozta le a 444 egyik alapembere, amiért dolgozni merészelt egy jegybanki alapítványok által támogatott újságnál.

Úgy általában nem tartom túlzottan elegáns eljárásnak, amikor újságírók egymás tulajdonosait/finanszírozóit vetik a másik szemére. Ha már a sajtó a saját belügyeivel foglalkozik, legalább az újságírói teljesítmény legyen a téma, vagy érdemes megmaradni a közéleti szempontból releváns tények rögzítésénél, ítélkezés helyett – már csak a szakmai szolidaritás okán is.

De annak nagyon itt volt az ideje, hogy valaki rámutasson: a gránitszilárd erkölcsi magaslat, amin Uj Péterék állnak, Soros György zsebét jelenti.

Onnan kiabálják kifelé, hogy pfúj, tolvaj, mindenkire, lehetőleg sárga kiemeléssel és bulletpointokban. Balogh Ákos Gergely, a mandiner főszerkesztője most hosszabb cikkben magyarázta el, hogy a 444.hu-ban, valamint a Magyar Narancs hetilapban résztulajdonos Media Development Investment Fund amerikai befektetési alap a Soros-hálózat része. Ugyanezt a tényt már 2014 tavaszán megírta a Heti Válasz is, egyébként meg az egész magyar sajtóban közismert. Uj Péter a szülinapi interjúban a Soros-kapcsolatot elegánsan elhallgatta, csak annyit kötött az olvasók orrára, hogy az alapnak „kifejezett küldetése, hogy támogassa az újságírók, szerkesztők autonómiáját”, és védettséget ad „a sajátosan maffiásodási tüneteket mutató” hazai médiapiacon a portálnak. Hát igen, egyfajta védettséget nyilván ad.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.