Ki marad talpon? Böröcz István a közmédia átalakításáról

/ 2013.01.17., csütörtök 08:15 /
Ki marad talpon? Böröcz István a közmédia átalakításáról

Nem tolerálható a végtelenségig, ha valaki a hétnek csak egy részében dolgozik – mondja lapunknak adott interjújában Böröcz István. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatója egyetért Esterházy Péter programajánlójának megvágásával, és csak munkásságára való tekintettel kértek bocsánatot az írótól.

Böröcz István szerint 2013 őszére befejeződik a közmédia szerkezeti átalakítása. A végső cél az, hogy az MTVA teljes állománya - egy-két kisebb területet leszámítva - a Kunigunda utcai gyártóbázisra kerüljön. Ez azt jelenti, hogy az MTVA rádiós szekciója, illetve az MTVA hírügynökségi ágazatának munkatársai is költöznek. A Bródy Sándor utcai-Pollack Mihály téri épületegyüttest a továbbiakban részben bérbe adják.

A vezérigazgató szerint sikerült felszámolni a párhuzamosságokat. „Az MTVA-hoz került a közmédia dolgozóinak 90 százaléka. Ha ebből ki tudtuk váltani 900 ember munkáját, akkor könnyű belátni, hogy rengeteg tartalék, mondhatni pazarlás volt a rendszerben." Azt azonban egyelőre nem tudja megmondani, hogy lesznek-e még elbocsátások. „Van egy határ, ami alá nem tudunk menni, mert a gyártóbázis működését biztosítanunk kell. De hogy mekkora ez a létszám, azon még dolgozunk. Komoly elemzésekkel jutunk egyre közelebb ahhoz, hogy lássuk: egy adott produkcióhoz ténylegesen mennyi ember kell."

Böröcz István, az MTVA vezérigazgatója  Fotó: Sebestyén László

Böröcz szerint van a cégnél olyan specialista, aki tulajdonképpen jól csinálja azt, amit csinál, de úgy szocializálódott, hogy ez heti két vagy három napját tölti ki. A többi két napon pedig „készül". „Egy idő után nem tudunk tartani ilyen munkavállalókat, és akkor is megválunk tőlük, ha fáj a szívünk értük. A végtelenségig nem tolerálható, ha valaki a hétnek csak egy részében dolgozik."

A Maradj talpon!, a Magyarország, szeretlek! vagy a DTK-show szüneteltetését Böröcz így indokolta: „Vannak műsorok, melyeket pihentetni kell, mert elfáradnak. A január ezért visszafogottabb, ami a televíziós gyakorlatban nem példátlan." Továbbra is lesz vetélkedő és csütörtöki talkshow is, bár elképzelhető, hogy más formában.

Esterházy Péter rádiós programajánlójának megkurtításáról azt mondta: „Nem Esterházy Péter írói munkáságával összefüggő mondatokról volt szó - szereplője volt egy műsornak. A szerkesztőnek joga volt eldönteni, hogy mi kerül adásba, és mi nem. Ez a néhány mondat nem illett a programajánlóba. Akkor követtünk volna el hibát, ha utasítottuk volna a szerkesztőt, hogy mit tegyen bele és mit ne." Az MTVA az író személyére, munkásságára való tekintettel kért bocsánatot. „Tekintse gesztusnak, mi is annak szántuk" - mondja Böröcz.

A teljes interjú elolvasható a Heti Válasz január 17-i számában, amely digitális formában a Digitalstandon keresztül is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.