Ki marad talpon? Böröcz István a közmédia átalakításáról

/ 2013.01.17., csütörtök 08:15 /
Ki marad talpon? Böröcz István a közmédia átalakításáról

Nem tolerálható a végtelenségig, ha valaki a hétnek csak egy részében dolgozik – mondja lapunknak adott interjújában Böröcz István. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatója egyetért Esterházy Péter programajánlójának megvágásával, és csak munkásságára való tekintettel kértek bocsánatot az írótól.

Böröcz István szerint 2013 őszére befejeződik a közmédia szerkezeti átalakítása. A végső cél az, hogy az MTVA teljes állománya - egy-két kisebb területet leszámítva - a Kunigunda utcai gyártóbázisra kerüljön. Ez azt jelenti, hogy az MTVA rádiós szekciója, illetve az MTVA hírügynökségi ágazatának munkatársai is költöznek. A Bródy Sándor utcai-Pollack Mihály téri épületegyüttest a továbbiakban részben bérbe adják.

A vezérigazgató szerint sikerült felszámolni a párhuzamosságokat. „Az MTVA-hoz került a közmédia dolgozóinak 90 százaléka. Ha ebből ki tudtuk váltani 900 ember munkáját, akkor könnyű belátni, hogy rengeteg tartalék, mondhatni pazarlás volt a rendszerben." Azt azonban egyelőre nem tudja megmondani, hogy lesznek-e még elbocsátások. „Van egy határ, ami alá nem tudunk menni, mert a gyártóbázis működését biztosítanunk kell. De hogy mekkora ez a létszám, azon még dolgozunk. Komoly elemzésekkel jutunk egyre közelebb ahhoz, hogy lássuk: egy adott produkcióhoz ténylegesen mennyi ember kell."

Böröcz István, az MTVA vezérigazgatója  Fotó: Sebestyén László

Böröcz szerint van a cégnél olyan specialista, aki tulajdonképpen jól csinálja azt, amit csinál, de úgy szocializálódott, hogy ez heti két vagy három napját tölti ki. A többi két napon pedig „készül". „Egy idő után nem tudunk tartani ilyen munkavállalókat, és akkor is megválunk tőlük, ha fáj a szívünk értük. A végtelenségig nem tolerálható, ha valaki a hétnek csak egy részében dolgozik."

A Maradj talpon!, a Magyarország, szeretlek! vagy a DTK-show szüneteltetését Böröcz így indokolta: „Vannak műsorok, melyeket pihentetni kell, mert elfáradnak. A január ezért visszafogottabb, ami a televíziós gyakorlatban nem példátlan." Továbbra is lesz vetélkedő és csütörtöki talkshow is, bár elképzelhető, hogy más formában.

Esterházy Péter rádiós programajánlójának megkurtításáról azt mondta: „Nem Esterházy Péter írói munkáságával összefüggő mondatokról volt szó - szereplője volt egy műsornak. A szerkesztőnek joga volt eldönteni, hogy mi kerül adásba, és mi nem. Ez a néhány mondat nem illett a programajánlóba. Akkor követtünk volna el hibát, ha utasítottuk volna a szerkesztőt, hogy mit tegyen bele és mit ne." Az MTVA az író személyére, munkásságára való tekintettel kért bocsánatot. „Tekintse gesztusnak, mi is annak szántuk" - mondja Böröcz.

A teljes interjú elolvasható a Heti Válasz január 17-i számában, amely digitális formában a Digitalstandon keresztül is megvásárolható.

Rosta

Borbás Barna

Találkozunk 2016-ban!

Irodaszerekkel a gyermekek felzárkózásáért

A 100%-ban magyar tulajdonú I-COM Irodaellátás Kft. jótékonysági csomagjában szereplő Kapaszkodó Irodaszerek megvásárlásával szeptember közepétől úgy lehet támogatni az Ökumenikus Segélyszervezetet, hogy közben a termékek ára nem változott.

Őszi zenei programcsemegék Pécsett – Középpontban a karmester

Újra a zenéé a főszerep Pécsen a Zeneszüret Fesztiválon! A bor és kultúra fellegvárában október 5. és 10. között 22 helyszínen 35 program zajlik majd, a koncertek mellett flashmobok, kiállítások, filmklub, tematikus séták és váratlan, különleges helyszíneken megszólaló zenekarok népesítik be a tereket, utcákat.

Ha ezt elolvassa, lehet, hogy elmegy a kedve a válástól

Döbbenetes a hasonlóság Cserna Antal és az általa alakított pap, Iván élete között: a Pécsi Nemzeti Színház előadásában, az Ádám almáiban játszott szerepéért megkapta a Vidéki Színházak Fesztiválján a legjobb férfi színésznek járó díjat. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Árnyékkormánnyal rukkolhat elő az LMP

Árnyékkormányt alakíthat az LMP miniszterelnök-jelöltje. Szél Bernadett a Heti Válasznak a Ron Werber és pártja közötti kapcsolat hátterét is felfedi. Nagyinterjúnk a csütörtöki lapszámban.