Ki marad talpon? Böröcz István a közmédia átalakításáról

/ 2013.01.17., csütörtök 08:15 /
Ki marad talpon? Böröcz István a közmédia átalakításáról

Nem tolerálható a végtelenségig, ha valaki a hétnek csak egy részében dolgozik – mondja lapunknak adott interjújában Böröcz István. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatója egyetért Esterházy Péter programajánlójának megvágásával, és csak munkásságára való tekintettel kértek bocsánatot az írótól.

Böröcz István szerint 2013 őszére befejeződik a közmédia szerkezeti átalakítása. A végső cél az, hogy az MTVA teljes állománya - egy-két kisebb területet leszámítva - a Kunigunda utcai gyártóbázisra kerüljön. Ez azt jelenti, hogy az MTVA rádiós szekciója, illetve az MTVA hírügynökségi ágazatának munkatársai is költöznek. A Bródy Sándor utcai-Pollack Mihály téri épületegyüttest a továbbiakban részben bérbe adják.

A vezérigazgató szerint sikerült felszámolni a párhuzamosságokat. „Az MTVA-hoz került a közmédia dolgozóinak 90 százaléka. Ha ebből ki tudtuk váltani 900 ember munkáját, akkor könnyű belátni, hogy rengeteg tartalék, mondhatni pazarlás volt a rendszerben." Azt azonban egyelőre nem tudja megmondani, hogy lesznek-e még elbocsátások. „Van egy határ, ami alá nem tudunk menni, mert a gyártóbázis működését biztosítanunk kell. De hogy mekkora ez a létszám, azon még dolgozunk. Komoly elemzésekkel jutunk egyre közelebb ahhoz, hogy lássuk: egy adott produkcióhoz ténylegesen mennyi ember kell."

Böröcz István, az MTVA vezérigazgatója  Fotó: Sebestyén László

Böröcz szerint van a cégnél olyan specialista, aki tulajdonképpen jól csinálja azt, amit csinál, de úgy szocializálódott, hogy ez heti két vagy három napját tölti ki. A többi két napon pedig „készül". „Egy idő után nem tudunk tartani ilyen munkavállalókat, és akkor is megválunk tőlük, ha fáj a szívünk értük. A végtelenségig nem tolerálható, ha valaki a hétnek csak egy részében dolgozik."

A Maradj talpon!, a Magyarország, szeretlek! vagy a DTK-show szüneteltetését Böröcz így indokolta: „Vannak műsorok, melyeket pihentetni kell, mert elfáradnak. A január ezért visszafogottabb, ami a televíziós gyakorlatban nem példátlan." Továbbra is lesz vetélkedő és csütörtöki talkshow is, bár elképzelhető, hogy más formában.

Esterházy Péter rádiós programajánlójának megkurtításáról azt mondta: „Nem Esterházy Péter írói munkáságával összefüggő mondatokról volt szó - szereplője volt egy műsornak. A szerkesztőnek joga volt eldönteni, hogy mi kerül adásba, és mi nem. Ez a néhány mondat nem illett a programajánlóba. Akkor követtünk volna el hibát, ha utasítottuk volna a szerkesztőt, hogy mit tegyen bele és mit ne." Az MTVA az író személyére, munkásságára való tekintettel kért bocsánatot. „Tekintse gesztusnak, mi is annak szántuk" - mondja Böröcz.

A teljes interjú elolvasható a Heti Válasz január 17-i számában, amely digitális formában a Digitalstandon keresztül is megvásárolható.

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

100 milliárd: Vajnáék ennyit nyernek, mi minimum ennyit bukunk

Újabb ítélet mutatja, hogy védhetetlen a kaszinóbiznisz szabályozása, amin Andy Vajna és néhány más vállalkozó tíz év alatt százmilliárdot kaszálhat, az adófizetők pedig még ennél is többet veszíthetnek. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Miért van ennyi arab orvos Magyarországon?

Öt év alatt megkétszereződött a nálunk praktizáló külföldi orvosok száma. Kivételes karriereket futnak be arab gyógyítók – de hogyan lett „kiadó” osztályvezetői állások egész sora, holott az orvosok tíz éve még tolakodtak értük? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Mennyire üthetik meg a Fideszt a Semjén- és Kósa-ügyek?

A Fidesz-politikusok ügyeivel kapcsolatos válaszok hiánya miatt elégedetlen híveket akarta lecsendesíteni, vagy revánsot jelentett be Orbán Viktor? Ez a kérdés, amióta a kormányfő március 15-én „erkölcsi, politikai és jogi elégtételről” beszélt. Válaszok a csütörtöki Heti Válaszban.