Ki van zárva, hogy Petőfi valaha is Szibériába került

/ 2015.07.29., szerda 16:10 /
Ki van zárva, hogy Petőfi valaha is Szibériába került

A szabadságharc idején nem vittek magyar hadifoglyot Oroszországba – mondja Hermann Róbert. A hadtörténészt a barguzini leletek eltemetése után, a segesvári csata július 31-i évfordulója előtt kérdeztük a 30-as évek végi szélsőjobboldali legenda rendszerváltáskori felmelegítéséről. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Száz százalékos bizonyossággal kijelenthető, hogy nem Petőfi Sándort temették el július 17-én a Fiumei úti temetőben – mondja Hermann Róbert, az 1848–49-es szabadságharc kutatója. „1849-ben egyetlen magyar hadifoglyot sem vittek az Orosz Birodalom területére. Márpedig ha ez igaz, akkor értelmetlen Szibériában, Burjátföldön vagy Kamcsatkán keresni Petőfi csontjait.”

A hadtörténész szerint a barguzini legendát először az 1930-as évek végén az egyik szélsőjobboldali-nyilas lapban publikálták egy csokor hamisított bizonyítékkal együtt. „Ezt a kommunista elhajlással nehezen vádolható hivatalos Horthy-kori történetírás és az irodalomtörténészek képtelen fantazmagóriának minősítették, és józanul megcáfolták.”

A fantazmagóriáknál érdemesebb lenne a valódi emlékhelyet, a fehéregyházai csatamezőt megkutatni. A Petőfi Irodalmi Múzeum vállalkozna rá, hogy az ottani emlékházban létrehozzanak egy korszerű, élményt adó tárlatot, ahova a csatamezőn esetleg előkerülő eredeti leletek is bekerülnének. Arra azonban figyelmeztetnek: 160 év után nem reális azonosítható csontváz előkerülését remélni.

Interjúnk Hermann Róberttel az ál-Petőfi újratemetésének botrányáról a július 30-i Heti Válaszban olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.