Ki volt a „Szegedi” fedőnevű ügynök?

/ 2014.10.22., szerda 14:37 /
Ki volt a „Szegedi” fedőnevű ügynök?

Bosszúra nincs, igazságra viszont szükség van ügynökügyben – mondja Varga Ágota. A dokumentumfilm-rendező tavalyi sikerfilmje, A tartótiszt után az Operatív érték – a besúgottak című munkájával göngyölíti fel a Regnum Marianum katolikus közösséget behálózó besúgóhálózatot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

„Az atyák ellenállásán bukott meg, hogy a filmben szerepeljen a valódi neve annak a Szegedi István fedőnéven jelentő regnumi társuknak, aki valóban, szándékosan és sokat ártott nekik” – mondja Varga Ágota dokumentumfilm-rendező.

A titokzatos „Szegedi” valódi nevét ugyan joga lett volna nyilvánosságra hozni új dokumentumfilmjében, ám az történet kulcsszereplői, a besúgott, megfigyelt regnumi atyák egyike-másika nem engedte ezt, s közölte: ha a név elhangzik, visszavonja szereplését a filmben. „Szegedi” – amint az interjúból kiderül – vegyészmérnök végzettségű besúgó, aktív regnumi tag volt, emellett minden munkahelyén azonnal köpte, ha valaki csak egy kicsit is rendszerellenes megjegyzést tett. „Életeket tett tönkre.”

„Szegedi” a rendszerváltásig hálózati személy maradt, alapítója volt a regnumiakat tömörítő Ősök Klubjának, ahová politikusokat, ügyvédeket, tudósokat hívtak meg már az Antall-kormány alatt is, egészen máig. „Nem kizárt, hogy ezekről a zártkörű találkozókról is vitt valahova információt” – mondja Varga Ágota, aki szerint bosszúra nem, az igazság megismerésére viszont szükség lenne ügynökügyben.

 

A rendezővel készült interjút az október 22-én utcára került Heti Válaszban olvashatják, amely elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.