Kiakadtak a bírósági vezetők

/ 2018.05.31., csütörtök 10:50 /

Furcsa módon sorakoztak fel a bírósági vezetők Handó Tünde mellé azzal, hogy kimondták: az elnök kinevezési gyakorlatát törvénytelennek minősítő bírói tanács a magyar bírósági szervezet jövőjét veszélyezteti. 

Újabb fejezethez érkezett a bírói szervezetek közötti vita, amelynek lényege, hogy törvényes vagy törvénytelen módon nevezi-e ki Handó Tünde az ország bírósági vezetőit. Kedden az összes ítélőtáblai és egy kivétellel minden törvényszéki elnök aláírta azt a nyílt levelet, amelyet az Országos Bírói Tanácshoz címeztek, azt állítva, a korábban Handó Tünde Országos Bírósági Hivatali vezető kinevezési gyakorlatát törvénytelennek minősítő választott testület tagjai „személyes érdekeik, illetve egyéni sértettségük okán kockára teszik a bírói kar és vezetői közös munkájának eredményeit, ezáltal súlyosan veszélyeztetik közösségünk napirenden lévő korszakos lehetőségeit.” Egy törvényszéki elnök nem írta ezt alá, Hilbert Edit, a Budapest Környéki Törvényszék vezetője, aki viszont a levél fő címzettje, mivel ő az Országos Bírói Tanács soros elnöke.

Az Országos Sajtószolgálathoz eljuttatott levél két szempontból is furcsa.

1. Egyrészt azt állítja, hogy a tagok egy része személyes érdekeik, illetve egyéni sértettségük okán cselekszik. Nem árt tudni, hogy törvény mondja ki: az Országos Bírói Tanács választásában minden bíró részt vesz, maguk közül választják ki az elektorokat, akik a tagokról és póttagokról döntenek. Ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy valaki törvényszéki elnök vagy beosztott bíró, ugyanúgy egy szavazata van, ez adja a tanács erős felhatalmazását és tekintélyét. Márpedig a Handó Tündével nyíltan szembehelyezkedő, a döntésével szemben akár bírósághoz vagy Alkotmánybírósághoz forduló embereket is a tanács tagjává választottak. Nem utólag derült ki az ellentét, hanem ez is a megválasztásuk egyik szempontja lehetett. Nem véletlen az sem, hogy a nyílt levél aláírói közül egy sem tagja a tanácsnak, mert nem kaptak bizalmat (egy kivételle, aki azóta lemondott). Ezúttal ugyanis a bírák közössége nem ítélőtáblai és törvényszéki elnököket, hanem beosztott bírákat választott nagyobb számban, akik függetlenebbek a bírósági hivatal működésétől. Tizenegy tag vagy póttag távozott eddig a tanácsból, mégpedig összehangoltnak látszó módon. De vélhetően nem számoltak vele, hogy emiatt nagyobb töménységben maradtak a tanácsban a Handó-kritikusok, mint eredetileg voltak.

2. A tanács és Handó Tünde között jogi természetű vita van: törvényes-e a kinevezési gyakorlata, vagy sem, és jogszerű-e a sok lemondás után a tanács működése, vagy sem. Az ítélőtáblai és törvényszéki vezetők viszont egyetlen jogi érvet sem soroltak, szót sem ejtettek erről, nem állítják, hogy törvénytelen a tanács működése, és azt sem, hogy vitatják a Handó ellen tett megállapításokat. Figyelemre méltó azonban, hogy az aláírók a tanács működése miatt veszélyben érzik a bírósági rendszert és annak eddigi eredményeit. Hangsúlyosan szerepel ez a levélben: „kockára teszik”, „súlyosan veszélyeztetik”, „ne veszélyeztessék”. De ha az eredmények javulnak, a bíróságok függetlenek, vagyis alapjában minden rendben van, a bírák választott tanácsa hogyan tudná veszélyeztetni a magyar bíróságok szervezetének jövőjét? 

A levelet az aláírók névsorával teljes terjedelmében közöljük:

„Tisztelt Országos Bírói Tanács!

Mi, a magyar bíróságok alulírott ítélőtáblái és törvényszéki elnökei a bírói önigazgatás és vívmányai feletti aggodalmunk, valamint közjogi felelősségünk alapján az alábbi nyilatkozatot tesszük:
Magyarország bírósági szervezete az Alaptörvény szelleméhez méltó valós hatalmi ág. Bíráink szakmai tudása kiemelkedő, az ügyhátralék folyamatosan csökken, az ítélkezés egyre időszerűbb, az oktatást megújítottuk, a tárgyi feltételek jelentősen javultak és nem utolsó sorban a bírói önkormányzatiság kiteljesedett az elmúlt hat évben. Közös erőfeszítéseink eredményeképpen kerülhettünk fel dobogós helyre az Európai Unió eredménytáblájára és fejlődésünk európai viszonylatban is példaértékűvé vált.
Sajnálattal állapítjuk meg, hogy néhányan személyes érdekeik, illetve egyéni sértettségük okán kockára teszik a bírói kar és vezetői közös munkájának eredményeit, ezáltal súlyosan veszélyeztetik közösségünk napirenden lévő korszakos lehetőségeit.
Határozott álláspontunk szerint az Országos Bírói Tanács tagjainak eddigi tevékenysége nem szolgálja a magyar bírói kar érdekeit, ellentétben áll a 2018. január 30. napján megfogalmazott hitvallásával.
Ezért felszólítjuk az Országos Bírói Tanács tagjait, hogy ne veszélyeztessék a magyar bírósági szervezet jövőjét!

Budapest, 2018. május 29.

dr. Balla Lajos (Debreceni Ítélőtábla);

dr. Ribai Csilla (Fővárosi Ítélőtábla);

dr. Széplaki László (Győri Ítélőtábla);

dr. Makai Lajos (Pécsi Ítélőtábla);

dr. Harangozó Attila (Szegedi Ítélőtábla);

 

dr. Benkó Anna (Balassagyarmati Törvényszék);

dr. Kachler Ilona Márta (Debreceni Törvényszék);

dr. Nyíri Beáta (Egri Törvényszék);

Polgárné dr. Vida Judit (Fővárosi Törvényszék);

dr. Takács József (Győri Törvényszék);

dr. Bagdi Árpád Gyula (Gyulai Törvényszék);

dr. Hajnal Éva (Kaposvári Törvényszék);

dr. Bicskei Ferenc (Kecskeméti Törvényszék);

dr. Répássy Árpád (Miskolci Törvényszék);

dr. Nyakó Zsuzsanna (Nyíregyházi Törvényszék);

dr. Rendeki Ágnes (Pécsi Törvényszék);

dr. Tárkány-Szűcs Babett (Szegedi Törvényszék);

dr. Csullag József (Szekszárdi Törvényszék);

dr. Turcsánné dr. Molnár Katalin (Székesfehérvári Törvényszék);

Kissné dr. Szabó Judit (Szolnoki Törvényszék);

dr. Andor Szabolcs (Szombathelyi Törvényszék);

r. Csorba Zsolt Ödön (Tatabányai Törvényszék);

dr. Némethné dr. Szent-Gály Edit Katalin (Veszprémi Törvényszék),

dr. Sorok Norbert (Zalaegerszegi Törvényszék).”

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.