valasz.hu/itthon/ha-tetszik-ha-nem-ez-lehet-2019-sztorija-orban-vagy-macron-129201

http://valasz.hu/itthon/ha-tetszik-ha-nem-ez-lehet-2019-sztorija-orban-vagy-macron-129201

Kiderült, hány telefon van Orbán Viktor asztalán

/ 2010.06.26., szombat 08:00 /
Kiderült, hány telefon van Orbán Viktor asztalán

Rendhagyó esemény helyszíne volt csütörtök éjszaka a metró Ferenciek terei megállója. A Magyarország legizgalmasabb helyszíneit bemutató könyv ismertetése után lejutottunk a kötet témájául szolgáló helyszínek egyikébe.

Tudja Ön hány telefon van a miniszterelnök íróasztalán? Tudja Ön, hova léphet és hova nem, ha véletlenül beesne a metró sínek közé? Kíváncsi, hogy milyen lehet a másfél millió forintba kerülő királyi lakosztály Budapest legelegánsabb hoteljében? - Kordos Szabolcs és Kecskeméti Dávid „Tilos a belépés!" című riportkötete ezekre a kérdésekre ad választ.

A könyv elkalauzol minket a Madách Színház öltözőibe, bepillantást enged egy férfimagazin-fotózás kulisszatitkaiba, választ kaphatunk több, régóta ismételgetett kérdésre, egyszóval mindenre, ami a zárt ajtók mögött történik.

Kordos Szabolcs a vasárnapi Blikk szerkesztőjeként igen sok helyre bejutott. Munkája közben azonban nemcsak interjúalanyai érdekelték, hanem környezetük is, azok az apró részletek, amelyeket a legtöbb újságíró vagy nem figyel, vagy nem kérdez meg. Mint mondta, senki nem tudja pontosan, milyen a "fehér házi" ovális iroda, vagy pontosan hogyan is néz ki az, amikor két miniszterelnök telefonon beszél egymással.

A szerző nem hagyta ki a média világának bemutatását sem. A tévéstúdiók, szerkesztőségek titkai, az élő adások és a háttérmunka izgalmai is mind kiderülnek a kötetből. Szellő István például nem használja adás előtt az RTL Klub székházának liftjét: nem bezártságérzetről, vagy babonáról van szó, hanem egyszerű praktikáról, ugyanis ha Szellő István nem gyalog menne a két emelettel lejjebb található stúdióba, hanem lifttel, és az élő adás előtt éppen beütne egy áramszünet, akkor nem lenne aki levezesse híradót.

A szerző a miniszterelnöki dolgozószobában

Kordos fotós kollégája, Kecskeméti Dávid elmondása szerint különösen nehéz helyzetben volt, hiszen az anyagok elkészítésere sokszor nagyon rövid idő állt rendelkezésére. Kecskeméti számára a legemlékezetesebb a repülő kórház nyomásterheléses kamrájában készült fotósorozat, ahol 6 másodperc alatt 2500 m „magasba" repült Kordos és Kecskeméti a kísérletet koordináló orvossal.

Kordos Szabolcs kedvenc helyszíne a Ferihegy melletti juhásztanya, amely máig működik. A szerző elmondása szerint mikor a juhásszal közölték, hogy repteret fognak építeni a tanyája mellé hitetlenkedett, de most már zökkenőmentesen éldegél jószágaival a fel és leszálló gépek mellett Ferihegy területén.

A könyv ismertetése után Kordos Szabolcs és Kecskeméti Dávid jóvoltából lejuthattunk a metróalagútba: a Ferenciek tere állomásnál vezették körbe a BKV munkatársai a megjelenteket. Az alagút fontos szerepet tölt be Budapest életében, de nem csak békeidőben: ide menekítenék háborúban a polgári lakosságot.

A több kilométeres "túra" alatt azt is elárulták, hogy a metró legmélyebben fekvő területe egy bunker, amit Rákosi Mátyásnak építettek 1952-ben. A Kossuth tér alatt található, 51 méter mélyen fekvő rejtekhely két emeletes, de nincsen semmilyen extra berendezéssel ellátva.

A „Tilos a belépés!" ajánlójában Jáksó László így fogalmaz: „Kordos Szabolccsal olyan öt éve vagyunk barátok, pedig messziről indultunk. Ő újságíró volt mindig, mióta ismerem, én viszont téma, s ez a viszony nem egykönnyen hordozza a haverkodás lehetőségét. A tehetséget viszont áhítattal szemlélem, például Szabolcs azon képességét, hogy megérti, amit lát, s hatalmas szókinccsel, szórakoztató stílusban, érthetően tudja azt megfogalmazni...Annyian kritizálják mostanában a televíziókat, a médiát általában, annak szereplőit, pedig lehetne könyvet is olvasni, ha valaki többre vágyik, ha valaki máshogyan szeretne és tud is szórakozni. Például ezt a könyvet."

A csütörtök éjszaka bemutatott riportkötet élvezetes olvasmány azoknak is, akik nem rajonganak a bulvárért, de szívesen olvasnak érdekességekről, kulisszatitkokról, a civil emberek közvetlen környezetében lévő, de soha meg nem látogatható helyszínekről.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.