valasz.hu/itthon/itt-a-madaras-adidas-eletkepes-lehet-e-egy-nemzeti-sportmarka-129214

http://valasz.hu/itthon/itt-a-madaras-adidas-eletkepes-lehet-e-egy-nemzeti-sportmarka-129214

Kiderült, hogyan állítanák az olimpia mellé a budapestieket

/ 2016.09.22., csütörtök 18:35 /

Róma visszalépett, de Los Angeles és Párizs egy fontos dologban még vezet Budapest előtt. Ezen változtatna a héten átadott látogatóközpont. Galéria.

Kedden átadták a 2017-es vízisport-vb helyszíneit és a 2024-es budapesti olimpiai pályázatot bemutató interaktív látogatóközpontokat. Egy hétszáz négyzetméteres uszályon épültek fel, mely az Országházzal szemközt, a Batthány téren horgonyozva várja az érdeklődőket a 2024-es nyári játékok helyszínéről döntő, jövő szeptemberi limai NOB-közgyűlésig.

Kovács Ágnes, a Budapest 2024 sportolói bizottság elnöke. Fotók: Fülöp Ildikó

Két hete került nyilvánosságra az Ipsos felmérése, amiből kiderült: a magyarok többsége olimpiapárti, 58 százalékuk támogatja a pályázatot, míg az ellenzők aránya csak 31 százalék. Honfitársaink 62 százaléka büszke lenne rá, ha a főváros lenne a házigazda, 72 százaléka pedig úgy véli, Budapest legalább olyan jó vagy jobb játékokat rendezne, mint Rio de Janeiro.

A strandröplabdát ideiglenes stadionban, a Városligeti-tavon rendeznék

A budapestiek körében azonban alacsonyabb, 54 százalékos a pályázat támogatottsága. A Hamburg és Róma visszalépése után talpon maradt két rivális, Párizs és Los Angeles lényegesen jobb adatokkal büszkélkedhet: ott 74, illetve 88 százalék olimpiapárti.

A maratoni futás befutója az Andrássy-úton lenne

Bár az eltérő módszertannal, eltérő hatókörben felvett adatokat nehéz összehasonlítani, ez rontja Budapest esélyeit. A NOB ugyanis a döntés előtt hivatalos közvélemény-kutatást készíttet a pályázó városokban, és a támogatottságot fontos döntési szempontnak tekinti.

A 2017-es FINA-vb látogatóközpontja

A döntés  előtti hetekben két nagy eseménnyel is bizonyíthatjuk rátermettségünket: Győrben ifjúsági olimpiát, Budapesten vizes-vb-t rendezünk. Utóbbi fő helyszíne az épülő Dagály Úszóaréna lenne, a vízilabda-csoportmeccseket a Margitszigeten tartják, a toronyugrás a Batthányi-térnél lesz, a nyíltvízi úszás pedig Balatonfüreden.

 Tarlós István főpolgármester és Fürjes Balázs, a Budapest 2024 pályázat elnöke

A látogatóközpontokban virtuális valóság-szemüvegen keresztül lehet betekinteni a Dagály Úszóaréna építkezébe, táblagépek segítségével nézhetjük meg az uszoda 3D-modelljét, de van vízilabdacsocsó és kvízjáték is.

 Tarlós István főpolgármester és Fürjes Balázs, a Budapest 2024 pályázat elnöke

A pavilonok ingyen látogathatóak hétfő kivételével minden nap 11 és 19 óra között. Az uszály a Mahart hajóállomásaként is üzemel majd a Dunakanyarba induló és érkező járatokra, így több tízezer turista is "betévedhet" a látogatóközpontokba a következő hónapokban.

Kapás Boglárka várja a látogatókat. Rajta kívül Kenderesi Tamás jelennik meg virtuálisan

A helyszínválasztás azért is különleges, mert ha Budapest pályázata nyerne, a Duna lenne az olimpia egyik fő közlekedési ütőere: hajók szállítanák a sportolókat, újságírókat és nézőket az Olimpiai Park (Kvassay-híd környéke és Észak-Csepel) valamint a Margitsziget, Kopaszi-gát, a Dagály és más dunai helyszínek között.

Vízisport-relikviák a 2017-es FINA vb látogatóközpontjában

A látogatóközpontoknak otthont adó gőzkomp 1870 körül épült. Az '50-es években kerülta Margitszigetre, a Honvéd csónakháza épült rá, számos sportoló innen kezdte pályafutását.

Dúró Dóra, a Jobbik országgyűlési képviselője a látogatóközpontban

Az úszás az olimpiák egyik legnagyobb presztízsű, legnézettebb sportága, ezért a versenyuszoda minden pályázat egyik kulcseleme. Budapest mellett szól, hogy 2017-re midnenképp lesz egy olimpiai szintű uszodája, míg Párizs esetében például ez talán a legjelentősebb hiányzó létesítmény, amit 2024-re fel kellene építeniük.

A Dagály a Duna felől. Kétoldalt az ideiglenes lelátók szerkezete látható.

A Dagály végleges üzemmódban 6000 főt lesz képes befogadni, ami vízilabda-tornák, országos úszóbajnokságok esetében elég, a vb alatt azonban 15 ezerre nő a nézőtér kapacitása. A két, egyenként 4500 fős ideiglenes tribün szerkezetét a viadal után parkolóházként lehet majd felhasználni tetszőleges helyszínen.

A Dagály Úszóaréna díszhomlokzat

A másik két homlokzaton, ahol nem lesz ideiglenes lelátó, már helyére került a díszburkolat, amely a különleges megvilágításnak köszönhetően mindig más arcát fogja mutatni.

A versenymedence készültsége elérte a 90 százalékot

A versenymedence kicsivel hosszabb 50 méternél, mivel egy mozgatható oldalfallal lehet változtatni a hosszát. Ebbe az Omega szakemberei már beépítették az időmérő elektronikát. A fal segítségével akár két 25 méteres medencét is ki lehet alakítani.

Az épülő Dagály Úszóaréna a déli lelátóról

A Dagály komplex városfejlesztési program része, melynek keretében megújulnak a környező utak, sor kerül a környezet rendezésére, gyalogossétány épül a Forgách utcai metrómegállótól az Úszóarénáig, valamint a Kossuth tér és a Dagály között, továbbá fejlesztik a tömegközlekedést is. Új árvízvédelmi gát is épült, mely egy kilométer hosszan védi a XIII. kerület érintett szakaszát.

A bemelegítő és gyermekmedencéken a Dagály Úszóarénában

 Az 50 méteres, a műugró és a gyermekmence mellett két tízsávos, 25 méteres medence épül, így az ország első számú úszóközpontja jön létre Angyalföldön. A beruházás keretében felújítják a Dagály strandot is, melyet a vb alatt a nézők vesznek majd birtokba: itt lépnek majd a komplexum területére, ezen kívül színpadok, büfék várják majd a szurkolókat.

Fotók: Fülöp Ildikó 

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.