valasz.hu/itthon/kuss-a-bulinegyednek-van-erv-a-funyiroelv-mellett-is-127461

http://valasz.hu/itthon/kuss-a-bulinegyednek-van-erv-a-funyiroelv-mellett-is-127461

Kiderült: még saját bevándorlási szabályainak is ellentmond az EU

/ 2015.09.03., csütörtök 15:00 /
Kiderült: még saját bevándorlási szabályainak is ellentmond az EU

A világ legunalmasabb foglalatosságának gondolta az uniós dokumentumhegyek böngészgetését? Akkor nézze meg, miként mondanak ellent európai politikusok a saját határozataiknak és szavaiknak, amikor minket csesztetnek a határkerítés és a Keletinél kialakult helyzet miatt. 

„Valamennyi EU-tagállamnak beruházásokat kell létesítenie annak érdekében, hogy a schengeni térség egészének megóvása céljából megvédje külső határait. Egyes országok, nevezetesen az unió külső határain fekvő államok számára ezek a beruházások a nagy migrációs nyomás következtében igen tetemesek lehetnek.” (Az Európai Bizottság irányelve a schengeni határőrizetről)

„A külső határok hatékony őrzése, illetve felügyelete, földrajzi elhelyezkedésüktől függetlenül, különös jelentőséggel bír a tagállamok számára.” (Az Európai Tanács határozata)

„A külső határokat csak a határátkelőhelyeken és azok hivatalos nyitvatartási ideje alatt lehet átlépni. (…) Az EU-n kívüli országok állampolgárait be- és kiutazáskor alapos ellenőrzésnek kell alávetni.” (A Schengeni Határ Szabályzata)

„A tagállamok a külső határokat nemcsak maguk, hanem (a szolidaritás elve alapján) a schengeni térség többi tagállama miatt is őrzik. A hatékony határellenőrzést folyamatosan fenn kell tartani, s az ellenőrzésnek minden illegális tevékenységre ki kell terjednie, beleértve azokat is, amelyek nem jelentenek veszélyt az adott ország biztonságára.” (Az EU Schengeni Katalógusa)

„Minden megfelelő intézkedést meg kell tenni a belső biztonság megőrzésére és az illegális bevándorlás megelőzésére. (…) A határőrizet iránti pontos elvárások számos tényezőtől függenek, nevezetesen: az illegális migrációs nyomástól, a földrajzi elhelyezkedéstől, a beutazók jellegétől és a határforgalom nagyságától.” (Az EU Schengeni Katalógusa)

„Kerítések és járőr-ösvények a sínek mindkét oldalán a határ vonalától a határátkelőig.” (Az EU Schengeni Katalógusának előírása a vasúti határátkelők esetében)

„Biztonsági intézkedések: közvilágítás, kerítés a kikötő területe körül.” (Az EU Schengeni Katalógusának előírása a vízi határátkelők esetében)

„A kikötő területét kerítéssel kell körbevenni.” (Az EU Schengeni Katalógusának előírása a tengeri határátkelők esetében)

„A dublini egyezmény érvényes európai jogszabály. Ennek értelmében a menekültstátuszt kérelmezőknek abban az országban kell regisztráltatniuk magukat, amelynek határán keresztül beléptek az Európai Unióba. A menekültügyi eljárást is alapvetően abban az országban kell lefolytatni.” (A budapesti Német Nagykövetség közleménye „az aktuális események fényében”)

„A Nyugat-Európába történő vízummentes utazással kapcsolatban hiú remények és félreértések olyan széles körben kaptak lábra a menekültek és menedékkérők között, hogy az UNHCR [az ENSZ menekültügyi ügynöksége] budapesti regionális kirendeltsége szükségesnek találta információs szórólapon magyarázni a változásokat. „Az emberek abban a tévhitben vannak, hogy a határ útlevél nélkül történő átlépése mellett a schengeni térségben ahol csak akarnak, le is telepedhetnek és dolgozhatnak”, mondja Lloyd Dakin, az UNHCR regionális képviselője. A Nyugatra való távozás szándéka is félreértésen alapul. A menekültek és menedékkérők az új EU-tagállamokban a munkavállalás és az integráció terén számos nehézséggel találják szembe magukat. „Tudniuk kell viszont, hogy ez az EU-ban máshol is így van, és további gondokat okozhatnak maguknak és a helyzetüknek, ha a közösségen belül szabálytalanul vándorolnak”, mondja Dakin.” (Az ENSZ menekültügyi ügynökségének közleménye, 2007. december)

„Tegnap (január 27-én) Athénban Brice Hortefeux francia belügyminiszter támogatásáról biztosította azt a projektet, melynek értelmében egy 12,5 kilométeres falat építenek a görög-török határ kritikus szakaszán. (…) »Az intézkedés, amennyiben nem a berlini fal újjáépítéséről szól, helyes lépés, ezért támogatjuk«, mondta a Le Monde című francia lap szerint Hortefeux. (…) A kerítést Orestia térségében húzzák fel, a török város, Edirne közelében, ahova a legtöbb migráns érkezik.” (Az euractiv.com írása 2011 januárjában)

Rosta

Borbás Barna

Találkozunk 2016-ban!

Ez most már Lázár–Tiborcz-ügy

Minél több részlet derül ki, annál érthetőbb, miért próbálta eldugni a kormány az Elios csalásgyanús közvilágítás-korszerűsítési beruházásairól szóló OLAF-jelentést.

A Fidesz és a totális képviselet kockázata

„A hatalom, a pénz, a döntések mindig hordozzák a megosztás veszélyét. Előbb-utóbb lesznek, akikhez a hatalmon lévőknek muszáj mást szólni, valamivel indokolni, hogy miért nincs más értelmes választás, mint ők.”

Salgótarján nem Szeged – billegő körzetek Nógrádban

Makacs szegénység, elöregedés, lassú fogyatkozás: az ország legvidékiesebb megyéjében lenne ok a protestszavazásra. A megyeszékhelyen erős a baloldal, de a háromosztatú politikai térben a kormánypártnak a legjobbak az esélyei. A Heti Válasz választási sorozata ezúttal a két nógrádi választókerületet mutatja be. Részletek a friss lapszámban.

Egyetlen közautó 7–11 magántulajdonban lévőt helyettesíthetne?

Már 500 közautó áll a fővárosban közlekedők rendelkezésére, két-három év múlva pedig ezernél is több lesz. Külföldi tapasztalatok szerint tízszer ennyi saját járgányt helyettesíthetnek, de kérdés, hogy ez idehaza is reális-e. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Ilyen jó a szlovák egészségügy? Tényleg ennyire lemaradtunk?

Szlovákiáé Európa 13. legjobb egészségügye, és egyben a legerősebb egész Kelet-Európában – állapította meg egy nemzetközi kutatóintézet, amely Magyarországot a 29. helyre rangsorolta. Tényleg ennyire lemaradtunk? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Neki köszönhetjük a Testről és lélekről leggyönyörűbb jeleneteit

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című, Oscarra jelölt filmjében két, meghitt kapcsolatra alkalmatlan ember addig álmodja ugyanazt, míg nappalaik rideg valósága hozzá nem simul csodaszép álmaikhoz. Az álombéli jeleneteket Horkai Zoltán szarvasai játsszák el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.