Kiderült: még saját bevándorlási szabályainak is ellentmond az EU

/ 2015.09.03., csütörtök 15:00 /
Kiderült: még saját bevándorlási szabályainak is ellentmond az EU

A világ legunalmasabb foglalatosságának gondolta az uniós dokumentumhegyek böngészgetését? Akkor nézze meg, miként mondanak ellent európai politikusok a saját határozataiknak és szavaiknak, amikor minket csesztetnek a határkerítés és a Keletinél kialakult helyzet miatt. 

„Valamennyi EU-tagállamnak beruházásokat kell létesítenie annak érdekében, hogy a schengeni térség egészének megóvása céljából megvédje külső határait. Egyes országok, nevezetesen az unió külső határain fekvő államok számára ezek a beruházások a nagy migrációs nyomás következtében igen tetemesek lehetnek.” (Az Európai Bizottság irányelve a schengeni határőrizetről)

„A külső határok hatékony őrzése, illetve felügyelete, földrajzi elhelyezkedésüktől függetlenül, különös jelentőséggel bír a tagállamok számára.” (Az Európai Tanács határozata)

„A külső határokat csak a határátkelőhelyeken és azok hivatalos nyitvatartási ideje alatt lehet átlépni. (…) Az EU-n kívüli országok állampolgárait be- és kiutazáskor alapos ellenőrzésnek kell alávetni.” (A Schengeni Határ Szabályzata)

„A tagállamok a külső határokat nemcsak maguk, hanem (a szolidaritás elve alapján) a schengeni térség többi tagállama miatt is őrzik. A hatékony határellenőrzést folyamatosan fenn kell tartani, s az ellenőrzésnek minden illegális tevékenységre ki kell terjednie, beleértve azokat is, amelyek nem jelentenek veszélyt az adott ország biztonságára.” (Az EU Schengeni Katalógusa)

„Minden megfelelő intézkedést meg kell tenni a belső biztonság megőrzésére és az illegális bevándorlás megelőzésére. (…) A határőrizet iránti pontos elvárások számos tényezőtől függenek, nevezetesen: az illegális migrációs nyomástól, a földrajzi elhelyezkedéstől, a beutazók jellegétől és a határforgalom nagyságától.” (Az EU Schengeni Katalógusa)

„Kerítések és járőr-ösvények a sínek mindkét oldalán a határ vonalától a határátkelőig.” (Az EU Schengeni Katalógusának előírása a vasúti határátkelők esetében)

„Biztonsági intézkedések: közvilágítás, kerítés a kikötő területe körül.” (Az EU Schengeni Katalógusának előírása a vízi határátkelők esetében)

„A kikötő területét kerítéssel kell körbevenni.” (Az EU Schengeni Katalógusának előírása a tengeri határátkelők esetében)

„A dublini egyezmény érvényes európai jogszabály. Ennek értelmében a menekültstátuszt kérelmezőknek abban az országban kell regisztráltatniuk magukat, amelynek határán keresztül beléptek az Európai Unióba. A menekültügyi eljárást is alapvetően abban az országban kell lefolytatni.” (A budapesti Német Nagykövetség közleménye „az aktuális események fényében”)

„A Nyugat-Európába történő vízummentes utazással kapcsolatban hiú remények és félreértések olyan széles körben kaptak lábra a menekültek és menedékkérők között, hogy az UNHCR [az ENSZ menekültügyi ügynöksége] budapesti regionális kirendeltsége szükségesnek találta információs szórólapon magyarázni a változásokat. „Az emberek abban a tévhitben vannak, hogy a határ útlevél nélkül történő átlépése mellett a schengeni térségben ahol csak akarnak, le is telepedhetnek és dolgozhatnak”, mondja Lloyd Dakin, az UNHCR regionális képviselője. A Nyugatra való távozás szándéka is félreértésen alapul. A menekültek és menedékkérők az új EU-tagállamokban a munkavállalás és az integráció terén számos nehézséggel találják szembe magukat. „Tudniuk kell viszont, hogy ez az EU-ban máshol is így van, és további gondokat okozhatnak maguknak és a helyzetüknek, ha a közösségen belül szabálytalanul vándorolnak”, mondja Dakin.” (Az ENSZ menekültügyi ügynökségének közleménye, 2007. december)

„Tegnap (január 27-én) Athénban Brice Hortefeux francia belügyminiszter támogatásáról biztosította azt a projektet, melynek értelmében egy 12,5 kilométeres falat építenek a görög-török határ kritikus szakaszán. (…) »Az intézkedés, amennyiben nem a berlini fal újjáépítéséről szól, helyes lépés, ezért támogatjuk«, mondta a Le Monde című francia lap szerint Hortefeux. (…) A kerítést Orestia térségében húzzák fel, a török város, Edirne közelében, ahova a legtöbb migráns érkezik.” (Az euractiv.com írása 2011 januárjában)

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Mértéktartást! – üzeni a rendszerváltás arca

„Egyik tábor sem szereti a rendszerváltást” – állítja Kónya Imre. Miután a német államfőtől a múlt héten kitüntetést vett át, az egykori MDF-frakcióvezető arról is beszél, mi nem tetszik neki a Fidesz kormányzásában. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Ez a legnagyobb veszély a Fideszre: pár nap, és élesben látjuk

Az LMP mellett a Momentum is bejuthat a parlamentbe, az MSZP-nek viszont lehet, hogy 2018 lesz a sírkövére vésve – véli Mráz Ágoston Sámuel. A „solymári modell” a legnagyobb veszély a Fideszre nézve – mondja Török Gábor. Elemzők csatája a csütörtöki Heti Válaszban!

Boldogkői vs. Radnai – itt a nagy homeopátia-vita

Idén az európai tudományos akadémiák hatástalannak minősítették a homeopátiát. A médiában rendre Boldogkői Zsolt professzor képviselte a tudomány álláspontját, sorban „fogyasztva el” vitapartnereit. Most először áll vele szemben Radnai Andrea, a magyar homeopata orvosok elnöke. Nagy homeopátia-vita a csütörtöki Heti Válaszban.

Nincs több titok: ezért nem javul a magyar–amerikai viszony

Több mint egy éve nyert választást Donald Trump, de a magyar–amerikai kapcsolatok beharangozott változásából nem lett semmi. Tényleg obamista szabotőrök akadályozzák a viszony javulását? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.