valasz.hu/itthon/ezt-nem-tudtuk-a-nepszabadsag-megszunteteserol-121264

http://valasz.hu/itthon/ezt-nem-tudtuk-a-nepszabadsag-megszunteteserol-121264

Kilép a Jobbikból Vona Gábor fő bizalmasa

/ 2014.05.28., szerda 17:18 /
Kilép a Jobbikból Vona Gábor fő bizalmasa

Kilép a Jobbikból – jelenti be a csütörtöki Heti Válasz hasábjain Vona Gábor egykori fő bizalmasa, a négy évvel ezelőtti radikális pártprogram egyik atyja. A múlt ciklusban parlamenti képviselő Hegedűs Tamás szerint a Jobbik ma egy minisztériumot sem tudna elvezetni, nemhogy egy országot.

Még csak nem is a Jobbikra adta a voksát a vasárnapi EP-választásokon, árulja el a csütörtöki Heti Válaszban Hegedűs Tamás. A radikálisok korábbi kulcsembere a lap hasábjain jelenti be: kilép a pártból. Hegedűst tavaly nem tették fel a Jobbik listájára, így már nem tagja a parlamenti frakciónak, de mint mondja, nem a harag vezeti döntésében. „Ha haragos lennék, ha ártani akartam volna, kilépésemet nem itt és most jelenteném be. Nyilván az országgyűlési, vagy az EP-kampány alatt álltam volna elő ezzel, ha bármiféle ártó szándék hajtana. Nem hajt." Döntésének „a párt irányvonalához" van köze, ahhoz, „mi lehet a jövője, kifutása a Jobbiknak". 2010-ben még Hegedűs szerkesztette és részben írta is a párt országos programját, de szerinte akkor más volt a helyzet. „2010-ben volt létjogosultsága annak a radikális politikai válasznak, amelyet a Jobbik megfogalmazott. Ma azonban nem egy országvesztő, politikai hazárdjátékot űző álbaloldali kormányzás után vagyunk közvetlenül, ahogy akkor, hanem négy éves válságkezelési periódus után. A Jobbik meg, mint az elakadt lemez, ugyanazt ismételgeti."

Tavaly ősszel Novák Előd felhozta Hegedűs egykori SZDSZ-tagságát, erre hivatkozva nem is indították újra. „Amikor 2009-ben jelöltnek felkértek, ismert volt a múltam: az antikommunista SZDSZ-be léptem be, és elhagytam a pártot, amikor az összefogott az MSZP-vel. 2010-ben ezzel nem volt baj, 2014-ben hirtelen igen." Háttérbe szorulásának oka Hegedűs szerint az volt, hogy komolyan vette a feladatát, sok ütközést vállalt és a konfrontációk elkoptatták. „Ahhoz akartam hozzájárulni, hogy a Jobbik és a frakció bizonyos mértékig középre húzódjon, szakmailag pedig megerősödjön." Látszólag épp ez történt - a kölyökvizslás kampányra, a kormányképességre törekvő Jobbikra viszont Hegedűs azt mondja, nem lát éles törést, az „inkább politikai marketing". Elárulja azt is, a Jobbikban kádári értelemben vett kétfrontos harc indult meg: kizárták a szélsőségbe hajló radikalizmus képviselőjét, Lenhardt Balázst, „de ha már így esett, meg kellett szabadulni frakción belüli ellenlábasától, azaz tőlem is." Mára szerinte mind a mozgalmárokat, mind az autonóm szakpolitikusokat kiszorították a frakcióból. „Akik maradtak: a megbízható káderek. Vannak köztük is jó szakemberek, de nem ez volt az elsődleges szempont."

A valóságban Hegedűs szerint a Jobbik az elmúlt négy évben nemhogy közelebb került volna a kormányképességhez, egyenesen távolodott tőle. „A Jobbik jelenleg egy minisztériumot nem tudna elvezetni, nemhogy egy országot." 2010 elején még bízhattak abban, hogy találnak olyan szakembereket, akik az immár parlamenti pártként működő Jobbik mellé odaállnak a tudásukkal, akár a nevükkel is. Mára még nőtt is az idegenkedés és a távolságtartás. „A Jobbik épp megreked a protestpárti szerepben", s az „öncélú szociális populizmuson" kívül más mára nem maradt. Vona Gábor egykori bizalmasa szerint a helyzet ma olyan, mint 1867 után volt. „Hosszú idő után létrejött a kiegyezés, s olyan kormánya lett az országnak, amely a nemzeti érdeket is jól képviselte, felvirágoztatta az országot, de voltak a kor radikálisai, a 48-as ellenzék, amely megalkuvásról beszélt, aztán amikor egyszer kormányra került, abból lett az igazi katasztrófa."

Nagyinterjúnk a május 29-i Heti Válaszban olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Salgótarján nem Szeged – billegő körzetek Nógrádban

Makacs szegénység, elöregedés, lassú fogyatkozás: az ország legvidékiesebb megyéjében lenne ok a protestszavazásra. A megyeszékhelyen erős a baloldal, de a háromosztatú politikai térben a kormánypártnak a legjobbak az esélyei. A Heti Válasz választási sorozata ezúttal a két nógrádi választókerületet mutatja be. Részletek a friss lapszámban.

Egyetlen közautó 7–11 magántulajdonban lévőt helyettesíthetne?

Már 500 közautó áll a fővárosban közlekedők rendelkezésére, két-három év múlva pedig ezernél is több lesz. Külföldi tapasztalatok szerint tízszer ennyi saját járgányt helyettesíthetnek, de kérdés, hogy ez idehaza is reális-e. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Ilyen jó a szlovák egészségügy? Tényleg ennyire lemaradtunk?

Szlovákiáé Európa 13. legjobb egészségügye, és egyben a legerősebb egész Kelet-Európában – állapította meg egy nemzetközi kutatóintézet, amely Magyarországot a 29. helyre rangsorolta. Tényleg ennyire lemaradtunk? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Neki köszönhetjük a Testről és lélekről leggyönyörűbb jeleneteit

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című, Oscarra jelölt filmjében két, meghitt kapcsolatra alkalmatlan ember addig álmodja ugyanazt, míg nappalaik rideg valósága hozzá nem simul csodaszép álmaikhoz. Az álombéli jeleneteket Horkai Zoltán szarvasai játsszák el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.