Kilép a Jobbikból Vona Gábor fő bizalmasa

/ 2014.05.28., szerda 17:18 /
Kilép a Jobbikból Vona Gábor fő bizalmasa

Kilép a Jobbikból – jelenti be a csütörtöki Heti Válasz hasábjain Vona Gábor egykori fő bizalmasa, a négy évvel ezelőtti radikális pártprogram egyik atyja. A múlt ciklusban parlamenti képviselő Hegedűs Tamás szerint a Jobbik ma egy minisztériumot sem tudna elvezetni, nemhogy egy országot.

Még csak nem is a Jobbikra adta a voksát a vasárnapi EP-választásokon, árulja el a csütörtöki Heti Válaszban Hegedűs Tamás. A radikálisok korábbi kulcsembere a lap hasábjain jelenti be: kilép a pártból. Hegedűst tavaly nem tették fel a Jobbik listájára, így már nem tagja a parlamenti frakciónak, de mint mondja, nem a harag vezeti döntésében. „Ha haragos lennék, ha ártani akartam volna, kilépésemet nem itt és most jelenteném be. Nyilván az országgyűlési, vagy az EP-kampány alatt álltam volna elő ezzel, ha bármiféle ártó szándék hajtana. Nem hajt." Döntésének „a párt irányvonalához" van köze, ahhoz, „mi lehet a jövője, kifutása a Jobbiknak". 2010-ben még Hegedűs szerkesztette és részben írta is a párt országos programját, de szerinte akkor más volt a helyzet. „2010-ben volt létjogosultsága annak a radikális politikai válasznak, amelyet a Jobbik megfogalmazott. Ma azonban nem egy országvesztő, politikai hazárdjátékot űző álbaloldali kormányzás után vagyunk közvetlenül, ahogy akkor, hanem négy éves válságkezelési periódus után. A Jobbik meg, mint az elakadt lemez, ugyanazt ismételgeti."

Tavaly ősszel Novák Előd felhozta Hegedűs egykori SZDSZ-tagságát, erre hivatkozva nem is indították újra. „Amikor 2009-ben jelöltnek felkértek, ismert volt a múltam: az antikommunista SZDSZ-be léptem be, és elhagytam a pártot, amikor az összefogott az MSZP-vel. 2010-ben ezzel nem volt baj, 2014-ben hirtelen igen." Háttérbe szorulásának oka Hegedűs szerint az volt, hogy komolyan vette a feladatát, sok ütközést vállalt és a konfrontációk elkoptatták. „Ahhoz akartam hozzájárulni, hogy a Jobbik és a frakció bizonyos mértékig középre húzódjon, szakmailag pedig megerősödjön." Látszólag épp ez történt - a kölyökvizslás kampányra, a kormányképességre törekvő Jobbikra viszont Hegedűs azt mondja, nem lát éles törést, az „inkább politikai marketing". Elárulja azt is, a Jobbikban kádári értelemben vett kétfrontos harc indult meg: kizárták a szélsőségbe hajló radikalizmus képviselőjét, Lenhardt Balázst, „de ha már így esett, meg kellett szabadulni frakción belüli ellenlábasától, azaz tőlem is." Mára szerinte mind a mozgalmárokat, mind az autonóm szakpolitikusokat kiszorították a frakcióból. „Akik maradtak: a megbízható káderek. Vannak köztük is jó szakemberek, de nem ez volt az elsődleges szempont."

A valóságban Hegedűs szerint a Jobbik az elmúlt négy évben nemhogy közelebb került volna a kormányképességhez, egyenesen távolodott tőle. „A Jobbik jelenleg egy minisztériumot nem tudna elvezetni, nemhogy egy országot." 2010 elején még bízhattak abban, hogy találnak olyan szakembereket, akik az immár parlamenti pártként működő Jobbik mellé odaállnak a tudásukkal, akár a nevükkel is. Mára még nőtt is az idegenkedés és a távolságtartás. „A Jobbik épp megreked a protestpárti szerepben", s az „öncélú szociális populizmuson" kívül más mára nem maradt. Vona Gábor egykori bizalmasa szerint a helyzet ma olyan, mint 1867 után volt. „Hosszú idő után létrejött a kiegyezés, s olyan kormánya lett az országnak, amely a nemzeti érdeket is jól képviselte, felvirágoztatta az országot, de voltak a kor radikálisai, a 48-as ellenzék, amely megalkuvásról beszélt, aztán amikor egyszer kormányra került, abból lett az igazi katasztrófa."

Nagyinterjúnk a május 29-i Heti Válaszban olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Kínos válások: a Facebook mint koronatanú

Vagyontalanítják magukat, minimálbérről siránkoznak, a mamára íratják a cégeket, környezettanulmány előtt lenullázzák a lakást – hogy ne kelljen gyerektartást fizetni a saját gyermeküknek. Egy valamiről azonban megfeledkeznek: a Facebook ellenük vall.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.