valasz.hu/itthon/rendben-akkor-segitek-nincs-olyan-hogy-egy-kozintezmeny-bejaratat-verolegenyek-foglaljak-el-117422

http://valasz.hu/itthon/rendben-akkor-segitek-nincs-olyan-hogy-egy-kozintezmeny-bejaratat-verolegenyek-foglaljak-el-117422

Kinevette a Karc FM Soros-könyvtől rettegő nyugdíjasát? Rosszul tette!

/ 2017.12.04., hétfő 13:20 /
Kinevette a Karc FM Soros-könyvtől rettegő nyugdíjasát? Rosszul tette!

Múlt csütörtök óta pörög a magyar internet különböző zugaiban a Karc FM rádió Paláver című műsorának felvétele. A november 29-i adás egyik szépkorú betelefonálója ugyanis őszinte döbbenettel olvasta fel élő adásban a Hírcsárda nevű paródiaoldal egyik paródiacikkét, melynek címe: Megjelent Soros György „Mein Plan” című műve.

A hírcsárdás Mein Plan szerint Soros György kötelezővé tenné a homoszexualitást és a drogokat, valamint elintézné, hogy a mobiltelefonokon csak kihangosítóval, headset nélkül szabadjon beszélni.

A Karc FM betelefonálója az utolsó betűig elhitte a Hírcsárda anyagát. Még egy fokkal ijesztőbb, hogy a műsorvezető sem ébresztett sok kételyt a rettegő néniben. (A beszélgetés ezen a linken meghallgatható, 5:10-től.)

Ez az egész persze iszonyú nevetséges – első ránézésre. Másodikra már kevésbé.

Talán emlékeznek még a tavaly áprilisi botrányra, ami egy Bayer Zsolt-paródiacikk miatt robbant ki, szintén a Hírcsárda körül. Az „Akkor vásároljatok, zsidók!” című álpublicisztika a vasárnapi zárvatartásból kihátráló kormányból próbált viccet csinálni, de annyian vették komolyan, hogy a Hírcsárda kénytelen volt címet módosítani, Bayer pedig perrel fenyegetőzött.

Vagy ott van az Index 2015-ös kísérlete: április elsejére kitaláltak egy teljesen kamu kutatást arról, hogy a vidéki magyar emberek intelligensebbek, mint a budapestiek, gyártottak rá egy hangzatos címet és leadet, majd megosztották a Facebook-hírfolyamukban. A cikk törzsszövegében jelezték, hogy a téma nem komoly, az egész csak a facebookos közönség tesztje: vajon hányan kommentelnek olvasás nélkül? A végeredmény: rengetegen. Komoly szócsaták bontakoztak ki olvasók között a témáról, ami nem is volt igaz.

A vaklárma és a pánik is egyidős a sajtóval, a bármilyen fajta nyilvánossággal, az internet és a Facebook viszont ezeket a jelenségeket is gyorssá és tömegessé tette. A világra való nyitásból, a hírek kontrolljából viszont alig valósul meg valami; a felhasználók csoportjai, törzsi kasztjai egymástól hermetikusan elzárva léteznek. Ne feledjük, a Karc FM-es betelefonáló néni fogadkozott, hogy „három paláveres ismerősnek” is elküldte a Mein Plant, és „mind a három visszaigazolta, hogy igaz”.

Ez az igazán szomorú. És persze „megoldást” vagy ellenszert találni sem könnyű, de egészen biztos, hogy a szolgáltatóknak és a politikának ezt a jelenséget nem kihasználni, hanem – oktatással, okos szabályozással – visszaszorítani kellene.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.