Kinevette a Karc FM Soros-könyvtől rettegő nyugdíjasát? Rosszul tette!

/ 2017.12.04., hétfő 13:20 /
Kinevette a Karc FM Soros-könyvtől rettegő nyugdíjasát? Rosszul tette!

Múlt csütörtök óta pörög a magyar internet különböző zugaiban a Karc FM rádió Paláver című műsorának felvétele. A november 29-i adás egyik szépkorú betelefonálója ugyanis őszinte döbbenettel olvasta fel élő adásban a Hírcsárda nevű paródiaoldal egyik paródiacikkét, melynek címe: Megjelent Soros György „Mein Plan” című műve.

A hírcsárdás Mein Plan szerint Soros György kötelezővé tenné a homoszexualitást és a drogokat, valamint elintézné, hogy a mobiltelefonokon csak kihangosítóval, headset nélkül szabadjon beszélni.

A Karc FM betelefonálója az utolsó betűig elhitte a Hírcsárda anyagát. Még egy fokkal ijesztőbb, hogy a műsorvezető sem ébresztett sok kételyt a rettegő néniben. (A beszélgetés ezen a linken meghallgatható, 5:10-től.)

Ez az egész persze iszonyú nevetséges – első ránézésre. Másodikra már kevésbé.

Talán emlékeznek még a tavaly áprilisi botrányra, ami egy Bayer Zsolt-paródiacikk miatt robbant ki, szintén a Hírcsárda körül. Az „Akkor vásároljatok, zsidók!” című álpublicisztika a vasárnapi zárvatartásból kihátráló kormányból próbált viccet csinálni, de annyian vették komolyan, hogy a Hírcsárda kénytelen volt címet módosítani, Bayer pedig perrel fenyegetőzött.

Vagy ott van az Index 2015-ös kísérlete: április elsejére kitaláltak egy teljesen kamu kutatást arról, hogy a vidéki magyar emberek intelligensebbek, mint a budapestiek, gyártottak rá egy hangzatos címet és leadet, majd megosztották a Facebook-hírfolyamukban. A cikk törzsszövegében jelezték, hogy a téma nem komoly, az egész csak a facebookos közönség tesztje: vajon hányan kommentelnek olvasás nélkül? A végeredmény: rengetegen. Komoly szócsaták bontakoztak ki olvasók között a témáról, ami nem is volt igaz.

A vaklárma és a pánik is egyidős a sajtóval, a bármilyen fajta nyilvánossággal, az internet és a Facebook viszont ezeket a jelenségeket is gyorssá és tömegessé tette. A világra való nyitásból, a hírek kontrolljából viszont alig valósul meg valami; a felhasználók csoportjai, törzsi kasztjai egymástól hermetikusan elzárva léteznek. Ne feledjük, a Karc FM-es betelefonáló néni fogadkozott, hogy „három paláveres ismerősnek” is elküldte a Mein Plant, és „mind a három visszaigazolta, hogy igaz”.

Ez az igazán szomorú. És persze „megoldást” vagy ellenszert találni sem könnyű, de egészen biztos, hogy a szolgáltatóknak és a politikának ezt a jelenséget nem kihasználni, hanem – oktatással, okos szabályozással – visszaszorítani kellene.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.