Kinevette a Karc FM Soros-könyvtől rettegő nyugdíjasát? Rosszul tette!

/ 2017.12.04., hétfő 13:20 /
Kinevette a Karc FM Soros-könyvtől rettegő nyugdíjasát? Rosszul tette!

Múlt csütörtök óta pörög a magyar internet különböző zugaiban a Karc FM rádió Paláver című műsorának felvétele. A november 29-i adás egyik szépkorú betelefonálója ugyanis őszinte döbbenettel olvasta fel élő adásban a Hírcsárda nevű paródiaoldal egyik paródiacikkét, melynek címe: Megjelent Soros György „Mein Plan” című műve.

A hírcsárdás Mein Plan szerint Soros György kötelezővé tenné a homoszexualitást és a drogokat, valamint elintézné, hogy a mobiltelefonokon csak kihangosítóval, headset nélkül szabadjon beszélni.

A Karc FM betelefonálója az utolsó betűig elhitte a Hírcsárda anyagát. Még egy fokkal ijesztőbb, hogy a műsorvezető sem ébresztett sok kételyt a rettegő néniben. (A beszélgetés ezen a linken meghallgatható, 5:10-től.)

Ez az egész persze iszonyú nevetséges – első ránézésre. Másodikra már kevésbé.

Talán emlékeznek még a tavaly áprilisi botrányra, ami egy Bayer Zsolt-paródiacikk miatt robbant ki, szintén a Hírcsárda körül. Az „Akkor vásároljatok, zsidók!” című álpublicisztika a vasárnapi zárvatartásból kihátráló kormányból próbált viccet csinálni, de annyian vették komolyan, hogy a Hírcsárda kénytelen volt címet módosítani, Bayer pedig perrel fenyegetőzött.

Vagy ott van az Index 2015-ös kísérlete: április elsejére kitaláltak egy teljesen kamu kutatást arról, hogy a vidéki magyar emberek intelligensebbek, mint a budapestiek, gyártottak rá egy hangzatos címet és leadet, majd megosztották a Facebook-hírfolyamukban. A cikk törzsszövegében jelezték, hogy a téma nem komoly, az egész csak a facebookos közönség tesztje: vajon hányan kommentelnek olvasás nélkül? A végeredmény: rengetegen. Komoly szócsaták bontakoztak ki olvasók között a témáról, ami nem is volt igaz.

A vaklárma és a pánik is egyidős a sajtóval, a bármilyen fajta nyilvánossággal, az internet és a Facebook viszont ezeket a jelenségeket is gyorssá és tömegessé tette. A világra való nyitásból, a hírek kontrolljából viszont alig valósul meg valami; a felhasználók csoportjai, törzsi kasztjai egymástól hermetikusan elzárva léteznek. Ne feledjük, a Karc FM-es betelefonáló néni fogadkozott, hogy „három paláveres ismerősnek” is elküldte a Mein Plant, és „mind a három visszaigazolta, hogy igaz”.

Ez az igazán szomorú. És persze „megoldást” vagy ellenszert találni sem könnyű, de egészen biztos, hogy a szolgáltatóknak és a politikának ezt a jelenséget nem kihasználni, hanem – oktatással, okos szabályozással – visszaszorítani kellene.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ez a legnagyobb veszély a Fideszre: pár nap, és élesben látjuk

Az LMP mellett a Momentum is bejuthat a parlamentbe, az MSZP-nek viszont lehet, hogy 2018 lesz a sírkövére vésve – véli Mráz Ágoston Sámuel. A „solymári modell” a legnagyobb veszély a Fideszre nézve – mondja Török Gábor. Elemzők csatája a csütörtöki Heti Válaszban!

Boldogkői vs. Radnai – itt a nagy homeopátia-vita

Idén az európai tudományos akadémiák hatástalannak minősítették a homeopátiát. A médiában rendre Boldogkői Zsolt professzor képviselte a tudomány álláspontját, sorban „fogyasztva el” vitapartnereit. Most először áll vele szemben Radnai Andrea, a magyar homeopata orvosok elnöke. Nagy homeopátia-vita a csütörtöki Heti Válaszban.

Nincs több titok: ezért nem javul a magyar–amerikai viszony

Több mint egy éve nyert választást Donald Trump, de a magyar–amerikai kapcsolatok beharangozott változásából nem lett semmi. Tényleg obamista szabotőrök akadályozzák a viszony javulását? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

A legjobb ajándék karácsonyra a kultúra!

Élményt adni ma talán már népszerűbb, mint tárgyi ajándékot, hiszen az együtt töltött időnél semmi sem értékesebb. Nincs viszont könnyű helyzetben az, aki az ajánlatokat böngészi, ezért a friss Heti Válaszban segítünk átlátni a kulturális kínálatot.

Hogy lesz CSOK-ból nyaraló?

Némi kompromisszum vállalásával üdülőnek is kiváló ingatlanok vásárolhatók vagy építhetők a családi otthonteremtési kedvezmény millióból. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.