Kinevette a Karc FM Soros-könyvtől rettegő nyugdíjasát? Rosszul tette!

/ 2017.12.04., hétfő 13:20 /
Kinevette a Karc FM Soros-könyvtől rettegő nyugdíjasát? Rosszul tette!

Múlt csütörtök óta pörög a magyar internet különböző zugaiban a Karc FM rádió Paláver című műsorának felvétele. A november 29-i adás egyik szépkorú betelefonálója ugyanis őszinte döbbenettel olvasta fel élő adásban a Hírcsárda nevű paródiaoldal egyik paródiacikkét, melynek címe: Megjelent Soros György „Mein Plan” című műve.

A hírcsárdás Mein Plan szerint Soros György kötelezővé tenné a homoszexualitást és a drogokat, valamint elintézné, hogy a mobiltelefonokon csak kihangosítóval, headset nélkül szabadjon beszélni.

A Karc FM betelefonálója az utolsó betűig elhitte a Hírcsárda anyagát. Még egy fokkal ijesztőbb, hogy a műsorvezető sem ébresztett sok kételyt a rettegő néniben. (A beszélgetés ezen a linken meghallgatható, 5:10-től.)

Ez az egész persze iszonyú nevetséges – első ránézésre. Másodikra már kevésbé.

Talán emlékeznek még a tavaly áprilisi botrányra, ami egy Bayer Zsolt-paródiacikk miatt robbant ki, szintén a Hírcsárda körül. Az „Akkor vásároljatok, zsidók!” című álpublicisztika a vasárnapi zárvatartásból kihátráló kormányból próbált viccet csinálni, de annyian vették komolyan, hogy a Hírcsárda kénytelen volt címet módosítani, Bayer pedig perrel fenyegetőzött.

Vagy ott van az Index 2015-ös kísérlete: április elsejére kitaláltak egy teljesen kamu kutatást arról, hogy a vidéki magyar emberek intelligensebbek, mint a budapestiek, gyártottak rá egy hangzatos címet és leadet, majd megosztották a Facebook-hírfolyamukban. A cikk törzsszövegében jelezték, hogy a téma nem komoly, az egész csak a facebookos közönség tesztje: vajon hányan kommentelnek olvasás nélkül? A végeredmény: rengetegen. Komoly szócsaták bontakoztak ki olvasók között a témáról, ami nem is volt igaz.

A vaklárma és a pánik is egyidős a sajtóval, a bármilyen fajta nyilvánossággal, az internet és a Facebook viszont ezeket a jelenségeket is gyorssá és tömegessé tette. A világra való nyitásból, a hírek kontrolljából viszont alig valósul meg valami; a felhasználók csoportjai, törzsi kasztjai egymástól hermetikusan elzárva léteznek. Ne feledjük, a Karc FM-es betelefonáló néni fogadkozott, hogy „három paláveres ismerősnek” is elküldte a Mein Plant, és „mind a három visszaigazolta, hogy igaz”.

Ez az igazán szomorú. És persze „megoldást” vagy ellenszert találni sem könnyű, de egészen biztos, hogy a szolgáltatóknak és a politikának ezt a jelenséget nem kihasználni, hanem – oktatással, okos szabályozással – visszaszorítani kellene.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!

Ma született Mátyás király

A Mátyás király Emlékév alkalmából ma este a budavári Mátyás-templomban ad koncertet az Angelica Leánykar, Kolozsváron pedig Mátyás Napok kezdődnek.

Ki ez az ember? Dél-Afrika Mészáros Lőrince?

Korrupt elnökének eltávolításával Dél-Afrika adott magának még egy esélyt, hogy valóra váltsa a reményeket, amire negyed százada nem képes. A friss Heti Válaszból kiderül, hogy az utódnak csodát kéne tennie: például vizet fakasztania a Fokváros körüli sziklákból.

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.