Kínos: rákbetegeket félrevezető márkákat díjaztak

/ 2016.11.24., csütörtök 11:31 /

Nagyon fontos a magyar termékek marketingje, ám most két rákbetegek megtévesztése miatt korábban súlyos bírságot kapó márkát is díjaztak. Kínos.

Szószerinti idézet, a versenyhivatal 2015 januári közleményéből:

„A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jogsértést állapított meg a Culevit Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. (Culevit Kft.) Culevit elnevezésű termékeinek reklámozásával kapcsolatban. A jogsértés elkövetéséért 25.000.000 forint bírságot szabott ki a GVH. A GVH döntésében megállapította, hogy a Culevit Kft. 2011 márciusa és 2013. november 4. közötti kommunikációjában jogszerűtlen módon közvetítette azt az üzenetet, hogy a daganatos megbetegedésben szenvedők problémájára megoldás lehet a Culevit tabletták vagy italporok valamelyike, mivel a speciális gyógyászati célra szánt tápszer, illetve annak összetevői elpusztítják a ráksejteket, s így alkalmasak lehetnek e betegség gyógyítására, továbbá alkalmazásukkal a fogyasztó meg is előzheti e betegséget, illetve gyorsíthatja gyógyulását."

Pedig nem. A Culevit speciális tápszer, semmi köze a rák gyógyításához és megelőzéséhez, merthogy   „A speciális gyógyászati célra szánt tápszerek olyan élelmiszerek, amelyek különleges eljárással, beteg emberek diétás ellátására készülnek, és orvosi felügyelet mellett használandók, s amelyek célja, hogy általuk a betegek mennyiségileg és minőségileg megfelelő táplálékhoz jussanak.” – hangsúlyozza a GVH közleménye.

Vagyis élelmiszerek,  semmi közük a rák gyógyításához. Azért büntették meg őket, mert többnek akartak látszani, mint amik. Ha egy daganatos betegeknek szánt (drága) tápszernek mondanák magukat, akkor semmi baj nem volna felük. 

Mindezek után kissé megütközve láttuk, hogy a Culevit MagyarBrands-díjat kapott. Ráadásul nem is először, mint saját közleményükben írják: "2013, 2014 és 2015 után immár negyedik alkalommal kapta meg a magyar márkáknak járó elismerést.” 

Van másik díjazott is. A sztori hasonló, nézzük előbb a büntetésről szóló idézetet. 

"A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jogsértést állapított meg a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. (HYD) Preventa termékeinek reklámozásával kapcsolatban. A jogsértés elkövetéséért 30.000.000 forint bírságot szabott ki a GVH.

A Preventa ivóvizek nem minősülnek sem természetes ásványvíznek, sem különleges táplálkozási célú élelmiszernek. A HYD a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézet Főigazgatóságánál (GYEMSZI-OGYI) több ízben kezdeményezte csökkentett deutérium tartalmú víz készítmények törzskönyvezését és forgalomba hozatalának engedélyezését, melyet a GYEMSZI-OGYI elutasított. (...) A GVH döntésében megállapította, hogy a HYD kommunikációjában jogsértően tulajdonított a Preventa termékeknek betegségmegelőző, illetőleg gyógyító hatást."

Részlet a GVH szerint tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytató Preventa gyártójának mostani közelményéből.

„A cég vezetője és vezető kutatója a nemzetközi tudományos és orvosi szakfolyóiratokban rendszeresen publikáló dr. Somlyai Gábor, aki a világon elsőként ismerte fel és vizsgálta a természetben található deutérium biológiai szerepét, élettani jelentőségét. Alapkutatásokkal, állatkísérletekkel és humán klinikai vizsgálatokkal bizonyította a deutériummegvonás jótékony hatását a daganatos sejtek szaporodásának gátlásában, a daganatok növekedésének megállításában és visszafordításában.

A Preventából másfél liter 1100-6000 forint közötti összegbe kerül. A Culevit italpor (30 zacskó) "gondoskodó ára" 25100 forint, a cégek honlapjai szerint. Emiatt is lényeges, hogy a minden reménybe belekapaszkodó rákbetegeket megtévesztő, lehúzó cégek ne kapjanak olyan elismeréseket, amelyek hitelesítik őket a fogyatók előtt. A MagyarBrands ettől még jó kezdeményezés marad, s egyebek között a Budai Egészségközpont, a Kaáli Intézet, a Richter Gedeon is MagyarBrands díjas lett.

Nekik ezúton is gratulálunk. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.