Kisebb csoda lenne, ha teljesülne Orbán Viktor jóslata

/ 2018.01.11., csütörtök 09:09 /
Kisebb csoda lenne, ha teljesülne Orbán Viktor jóslata

Forrásokra van szükségünk az új utak vagy vezetékek építéséhez. Amennyiben az Európai Unió nem tud pénzügyi támogatást adni, Kínához fordulunk – mondta Orbán Viktor tegnap egy Berlinben a legnagyobb német cégek vezetői előtt tartott előadásán. A miniszterelnök kiemelte:

A V4-ek rendkívül dinamikusan növekednek, 2030-ra utolérik a nyugati ipari országokat, és nettó befizetői lesznek az EU költségvetésének.

Orbán Viktor korábban is mondott hasonlót, amikor arról beszélt, hogy 2030-ra Ausztriát érhetjük utol. Akkor több számítás is készült, hogy ez miként lenne lehetséges. Mivel Orbán Viktor sem akkor, sem most nem árulta el, hogy milyen téren, milyen mutatókban zárkóznánk fel másfél évtizeden belül a hanyatló Nyugathoz, így a legtöbb kalkulációban a legáltalánosabb mutatót, az egy főre jutó GDP mértékét vették alapul.

E szerint azt feltételezve, hogy Ausztria mostantól kezdve stagnálni fog, a magyar GDP-nek 2030-ig évente 8.9%-ot kellene növekednie, hogy a sógorokat beérjük. Ami nem gyönge feladat, még a mostanság oly sokszor példaként említett kínaiak is elismerően csettintenének.

A miniszterelnök megszólalásait figyelők azonban nem csak a világrekord felzárkózási tempóra kapták fel a fejüket, a gondolatsor másik eleme is hordoz némi ellentmondást.

Orbán Viktor tegnap tehát így fogalmazott:

Forrásokra van szükségünk az új utak vagy vezetékek építéséhez.

Bő három héttel ezelőtt, a szokásos, pénteki Kossuth rádiós interjújában viszont azt mondta: a magyar gazdaságot lehet működtetni uniós források nélkül, a gazdaság motorja nem az uniós pénz, hanem a magyar dolgozó emberek. A miniszterelnök mindehhez hozzátette:

Senki pénzére nem vagyunk rászorulva, az ország a saját lábán áll.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Boldog születésnapot, MúzeumCafé!

Tíz év nagy idő – főleg egy olyan periodika életében, amely elsősorban a szakmának készül, de a nagyközönség számára is érdekes szeretne lenni. Vékony mezsgyén kell lépkedni, könnyű elbillenni bármelyik oldalra. A MúzeumCafénak eddig sikerült megőrizni az egyensúlyát.

Miért fideszes a falu? – A választási adatok mögé néztünk

A kormánypárt elsősorban falun mozgósított, a községekben élők szavazataival nyerte meg a választásokat – hallhattuk az elmúlt napokban. De tényleg igaz ez? Miként húzhatták be a romák tömegeinek voksait is? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mihez kezd a Fidesz a Budapest nevű ellenzéki szigettel?

A választás nyilvánvalóvá tette: a Fidesz messze nem olyan népszerű a fővárosban, mint az ország többi részén. Újra napirendre kerülhet az önkormányzati rendszer átalakításának kérdése, de a kormány számára tökéletes megoldás nem látszik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Vidnyánszky emeli a tétet: arab produkciókat hívott Magyarországra

Miközben Magyarország egyes vidékein már akkor is rendőrért kiáltanak, ha valaki kendőt köt a fejére, a Nemzeti Színház olyan arab előadásokat is meghívott az éppen zajló MITEM-re, amely a megértést szolgálja napjaink legégetőbb kérdésében. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Sára Sándor: Vajna előtt is volt nemzeti filmgyártás!

A társadalmi problémákat kivételes érzékenységgel ábrázoló filmjeiért vehette át a Kossuth-nagydíjat a 85 éves Sára Sándor rendező, operatőr. A nemzet művészét, a Magyar Művészeti Akadémia tagját közszolgálatiságról és Andy Vajna filmügyi tevékenységéről is kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ellenzéki tüntetéssorozat: gyászmunkának biztosan jó

A választási vereség után szinte minden ellenzéki párt válságba került, az LMP-ben tettlegességbe torkollottak az indulatok. A múlt szombaton elkezdett ellenzéki demonstrációk gyászmunkának biztosan jók – de lesz-e belőlük kibontakozás? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.