Gyanús pénzügyekről beszélnek egy kiszivárgott jobbikos hangfelvételen

/ 2014.05.13., kedd 09:56 /

Lopásról, eltűnt számlákról és helyzetbe hozott haverokról beszélt egy, az Index hírportál birtokába került hangfelvételen a Jobbik EP-lista ötödik helyen lévő jelöltje, Sípos László. Az ügy másik kulcsszereplője Kovács Béla, a radikálisok brüsszeli képviselője, aki kapcsot jelent a Jobbik és Moszkva között is.

Sipos László (fotó: MTI)

A Jobbikra nézve rendkívül kínos szövegeket közöl egy eddig titkos hangfelvétel leirataként kedden az Index. Információik szerint Sípos László, a Jobbik külügyi kabinetjének alelnöke, jelenleg a párt EP-listáján az ötödik, azaz befutó helyen szereplő képviselő-jelölt tavaly a szintén jobbikos Kovács Béla kérésére vizsgálta meg az AENM (Alliance of European National Movements), vagyis az európai radikális jobboldali pártszövetség könyvelését, melyben saját szavai szerint szabálytalanságokat és lopásra utaló jeleket is felfedezett.

„Ha ezt a való életben egy cégnél vizsgálnák, akkor már rég azt mondanák, hogy finito” - mondja a felvételen Sípos, és a szövegkörnyezetből egyértelműen kiderül, hogy az AENM pénzügyeire utal. Az Index szerint Sípos nemcsak arról beszél, hogy számlakupacokat hagyott el a szövetség könyvelője, hanem arról is, hogy szerinte Nick Griffin (a Brit Nemzeti Párt vezére, aki a Jobbik EP-képviselője, Kovács Béla vezette AENM alelnöke is egyben) azt várja tőle, hogy „segítsen neki lopni". De megemlíti azt is, hogy a brit szélsőjobboldali vezér a szervezet rendezvényeinek keretében utaztatja rokonait, barátait.

Griffin egyébként idén januárban magáncsődöt jelentett be.

Az Index elérte az ügyben Sípost, aki elismerte, hogy a fent idézett mondatok így, ebben a formában hangzottak el, ám szerinte „egy nehéz időszakban zajlott indulatos magánbeszélgetésből kiragadott mondatokról” van szó, amelyeknek „sem stílusa, sem szóhasználata nem hivatalos véleménynyilvánítás, vagy nyilatkozat”.

 

 Kicsoda Kovács Béla?

A Jobbik pártigazgatójával, Szabó Gáborral szoros kapcsolatban álló Kovács kulcsszerepet játszik a párt külkapcsolataiban: nemcsak a Jobbik orosz vonalait építette ki, de sokat tett azért is, hogy a Jobbik összebútorozzon a nyugat-európai szélsőjobboldallal - írja az Index.

Kovácsról köztudott, hogy otthonosan mozog Oroszországban, és szeretik is ott. Nem titok, hogy 2008-ban Kovács szervezte Vona Gábor moszkvai útját is. 

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Mértéktartást! – üzeni a rendszerváltás arca

„Egyik tábor sem szereti a rendszerváltást” – állítja Kónya Imre. Miután a német államfőtől a múlt héten kitüntetést vett át, az egykori MDF-frakcióvezető arról is beszél, mi nem tetszik neki a Fidesz kormányzásában. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Ez a legnagyobb veszély a Fideszre: pár nap, és élesben látjuk

Az LMP mellett a Momentum is bejuthat a parlamentbe, az MSZP-nek viszont lehet, hogy 2018 lesz a sírkövére vésve – véli Mráz Ágoston Sámuel. A „solymári modell” a legnagyobb veszély a Fideszre nézve – mondja Török Gábor. Elemzők csatája a csütörtöki Heti Válaszban!

Boldogkői vs. Radnai – itt a nagy homeopátia-vita

Idén az európai tudományos akadémiák hatástalannak minősítették a homeopátiát. A médiában rendre Boldogkői Zsolt professzor képviselte a tudomány álláspontját, sorban „fogyasztva el” vitapartnereit. Most először áll vele szemben Radnai Andrea, a magyar homeopata orvosok elnöke. Nagy homeopátia-vita a csütörtöki Heti Válaszban.

Nincs több titok: ezért nem javul a magyar–amerikai viszony

Több mint egy éve nyert választást Donald Trump, de a magyar–amerikai kapcsolatok beharangozott változásából nem lett semmi. Tényleg obamista szabotőrök akadályozzák a viszony javulását? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.