Gyanús pénzügyekről beszélnek egy kiszivárgott jobbikos hangfelvételen

/ 2014.05.13., kedd 09:56 /

Lopásról, eltűnt számlákról és helyzetbe hozott haverokról beszélt egy, az Index hírportál birtokába került hangfelvételen a Jobbik EP-lista ötödik helyen lévő jelöltje, Sípos László. Az ügy másik kulcsszereplője Kovács Béla, a radikálisok brüsszeli képviselője, aki kapcsot jelent a Jobbik és Moszkva között is.

Sipos László (fotó: MTI)

A Jobbikra nézve rendkívül kínos szövegeket közöl egy eddig titkos hangfelvétel leirataként kedden az Index. Információik szerint Sípos László, a Jobbik külügyi kabinetjének alelnöke, jelenleg a párt EP-listáján az ötödik, azaz befutó helyen szereplő képviselő-jelölt tavaly a szintén jobbikos Kovács Béla kérésére vizsgálta meg az AENM (Alliance of European National Movements), vagyis az európai radikális jobboldali pártszövetség könyvelését, melyben saját szavai szerint szabálytalanságokat és lopásra utaló jeleket is felfedezett.

„Ha ezt a való életben egy cégnél vizsgálnák, akkor már rég azt mondanák, hogy finito” - mondja a felvételen Sípos, és a szövegkörnyezetből egyértelműen kiderül, hogy az AENM pénzügyeire utal. Az Index szerint Sípos nemcsak arról beszél, hogy számlakupacokat hagyott el a szövetség könyvelője, hanem arról is, hogy szerinte Nick Griffin (a Brit Nemzeti Párt vezére, aki a Jobbik EP-képviselője, Kovács Béla vezette AENM alelnöke is egyben) azt várja tőle, hogy „segítsen neki lopni". De megemlíti azt is, hogy a brit szélsőjobboldali vezér a szervezet rendezvényeinek keretében utaztatja rokonait, barátait.

Griffin egyébként idén januárban magáncsődöt jelentett be.

Az Index elérte az ügyben Sípost, aki elismerte, hogy a fent idézett mondatok így, ebben a formában hangzottak el, ám szerinte „egy nehéz időszakban zajlott indulatos magánbeszélgetésből kiragadott mondatokról” van szó, amelyeknek „sem stílusa, sem szóhasználata nem hivatalos véleménynyilvánítás, vagy nyilatkozat”.

 

 Kicsoda Kovács Béla?

A Jobbik pártigazgatójával, Szabó Gáborral szoros kapcsolatban álló Kovács kulcsszerepet játszik a párt külkapcsolataiban: nemcsak a Jobbik orosz vonalait építette ki, de sokat tett azért is, hogy a Jobbik összebútorozzon a nyugat-európai szélsőjobboldallal - írja az Index.

Kovácsról köztudott, hogy otthonosan mozog Oroszországban, és szeretik is ott. Nem titok, hogy 2008-ban Kovács szervezte Vona Gábor moszkvai útját is. 

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.