Kitántorogni Kanadába

/ 2006.05.18., csütörtök 16:44 /

Míg 2000-2001-ben jobbára üldözöttségre hivatkozó cigányok kértek menedékjogot Kanadában, ma már a jobb életben reménykedő munkavállalók telepednének le. Erre szakosodott ügyvédi irodák Magyarországon toboroznak kivándorlókat, ám az újvilági életben reménykedőknek sokszor csalódniuk kell.

Az Orbán-kormány ciklusának vége felé nagy port kavart, hogy magyar cigányok százával kértek menedékjogot Kanadában. Noha a folyamat már a kilencvenes évek közepe óta zajlott, a tengerentúli állam csak 2001 végén szánta el magát a vízumkényszer bevezetésére, miután Srí Lanka és Pakisztán mellett hazánk lett a harmadik legnagyobb menekültkibocsátó. Amint annak idején hírül adtuk (Heti Válasz, 2001. április 24.), odakint egész iparág települt a kérelmezők menedékjogának hitelesítésére, ügyének kijárására. Az idők változtak, ám Kanada vonzereje nem csökkent: ma már nem a politikai menedékkérők, hanem a munkát vállalni szándékozók képviseletére szakosodnak egyesek. Köztük az a kanadai ügyvédi iroda, amely a múlt héten sajtóhirdetésekkel toborzott hallgatóságot előadására.

KUBES ÚR ELINTÉZI

A napos vasárnapi délutánon egy budai szálloda előadótermébe meghirdetett szemináriumon jórészt a középosztály teszi tiszteletét. Meglepően sokan, mintegy kétszázötvenen jöttek el. A lebukás veszélye nem fenyegeti az újságírót, hiszen szinte mindenki jegyzetfüzettel érkezett, többen diplomákból, hiteles fordításokból álló paksamétát szorongatnak. Az ügyesebbek megkaparintják az előadást tartó George Kubes torontói ügyvéd brosúráját. A füzetke több juharlevéllel, egy hokicsapattal és jótevőnkkel készült tévéinterjúk fotóival igyekszik bizalmat kelteni, ám a dermesztő magyar helyesírás láttán eltöprengünk, vajon biztosan Mr. Kubesnél lenne-e a legmegfelelőbb helyen négyezer amerikai dollárunk. Ennyit kóstál ugyanis az ügyvéd szakértelme.

A meghirdetett kezdési időpont után néhány perccel kezdetét veszi az előadás és Kubes úr drámai küzdelme a magyar nyelvvel. Mint kiderül, házigazdánk Kassán született, szlovák szüleitől tanult meg magyarul, s bevándorlási jogra szakosodott irodája Közép-Kelet-Európával foglalkozik.

ÉLET AZ ÚJVILÁGBAN

Az ügyvéd ismerteti a juharleveles bevándorlási rendszert, amely végzettség, nyelvtudás, valamint "a Canadian economyra tett pozitív hatás" szempontjából osztályozza a munkát vállalni, letelepedni óhajtókat. Orvosnak és fodrásznak mostanában majdnem egyformán jók az esélyei, s a sikerhez a legfontosabb a hiánytalan iratcsomó, melynek összeállításához és a kanadai konzulátusnál történő eljáráshoz ajánlja szolgálatait Kubes úr. A férfi úriember módjára elismeri, hogy a törvény nem kötelezi a kérvényezőt ügyvéd fogadására, ám ügyfelei elégedettségére hivatkozva melegen ajánlja szolgáltatásait, és állítása szerint klienseinek kilencven százaléka megkapja az állandó tartózkodási engedélyt.

Egy kis oldalvágás a másik kanadai államalkotó nemzet felé ("Hány tudnak teremben francia? Négy? Ennyien szeretik itt csak a franciákat?") jelzi, hogy a kanadai kerítést sem multikulti kolbászból fonják. De már jönnek is a kérdések. A profik a legbátrabbak. Konkrét terv lehet a fejükben, hiszen a calgaryi munkanélküliségi rátáról, belsőépítész vállalkozásuk kitelepítéséről, diplomájuk elismertetéséről, a családegyesítés módozatairól érdeklődnek. Őket követik a megtörtek, akik zátonyra futott életük újraalapozását remélik Kanadától - egyikük rögvest a hadseregbe jelentkezne. Aztán jönnek a cifra esetek: egy cirkuszi idomár (Kubes úrnak többen magyarázzák a szó jelentését) érdeklődik a kanadai kilátásokról - büszkén mondja, tigrissel, medvével, kígyóval egyaránt tud bánni. Egy évek óta luxusjachtokon hajózó fiatalember azon aggódik, hogy rejtőzködő életmódot élő volt munkaadóitól, külföldi milliárdosoktól hogyan tud majd munkáltatói igazolásokat szerezni. Azon meg már többen feszengenek, amint egy másik fiatalember a közönség előtt vallja be, hogy egy gyerekkori "csíny" miatt évekkel ezelőtt felfüggesztett börtönbüntetést kapott, ám mindenképpen szeretne kijutni.

Az érdeklődők tetemes része szedelőzködik, amikor a pénz kerül szóba. Az esetleges ügyvédi díjazáson felül ugyanis eljárási költségekre ötszáz, a vízum kézhezvételénél ezer kanadai dollárt kell fizetni. Az állam ezenfelül legalább tízezer dollár felmutatását kéri - nehogy az "újkanadás" segélyért folyamodjon rögtön megérkezése után. Úgy tűnik, a szigorú szabályozás ellenére sokan vaktában vágnak neki az útnak, bízva az illegális munkavállalásban és szerencséjükben. A kanadai hatóságok minden évben toloncolnak haza magyar állampolgárokat.

LEHÚZNÁK A ROLÓT

"A tavalyi 538 eset kevesebb, mint a 2003-as adat (882), ám egyikük sem közelíti meg a 2001-es csúcsot: akkor 1366 magyar állampolgárt utasított ki Kanada illegális munkavállalás, tartózkodási, letelepedési engedély hiánya miatt" - válaszolta érdeklődésünkre Papp Tamás, Kanada budapesti nagykövetségének referense. A tisztviselő nem tud róla, hogy bevándorlási ügynökök előadást tartanának Magyarországon, a követségen csak az újsághirdetést látták, amelyen nem volt feltüntetve az ügyvédi iroda neve. Papp Tamás figyelmeztet: egy kérvény elbírálása független attól, hogy a kérelmezőt segíti-e ügyvéd vagy sem.

A letelepedni szándékozó magyarok számáról sem ő, sem az ottawai magyar nagykövetség konzulja, Bakos László nem tud adatokat mondani. Miként Bakostól megtudtuk, a kanadai hatóságok magyar állampolgároknak az utóbbi évben csak turistavízumból 7500-at adtak ki. A hosszú távú, munkavállalásra, letelepedésre jogosító engedélyek ügyében nehezíti a tisztánlátást, hogy az ország évi 300 ezer bevándorlót fogad, ám jelenleg is 800 ezer kérelem áll feldolgozás alatt. Bakos tájékoztatása szerint a 2001-es vízumbevezetés óta a politikai menedékjogot kérők száma szinte a nullára csökkent.

Mindenesetre a bevándorlásra alapuló országban a következő időkben nehezebb lesz letelepülni. A liberális kabinetet váltó konzervatív kormány bevándorlásügyi minisztere, Monte Solberg a napokban jelentette be, hogy Kanada 250 ezerre szeretné csökkenteni az újonnan érkezők számát. Az emigránsok területi elhelyezkedése is gondot okoz. Tavaly a bevándorlók közel fele egyetlen államba, Ontarióba tömörült, s csak Toronto városát százezren választották. A magyar "újkanadások" jobb esetben nem idegen mikrokörnyezetbe érkeznek: a harmincmilliós ország 2001-es népszámlálásán 270 ezren vallották magukat magyar származásúnak. A még élő idősebb nemzedékek 1945 és 1956 után érkeztek, a hatvanas évektől pedig jöttek azok is, akik a jobb élet reményében kerestek új hazát. Ők aztán sokszor segítenek családtagjaik kijövetelében - a kérelmek elbírálásánál figyelembe veszik, ha valaki kanadai állampolgár rokonságot tud felmutatni.Mínusz harminc fok

A magyar kivándorlási kedv élénküléséről számol be fiatal hazánkfia, aki két éve dolgozik a Toronto környéki építőiparban. Alapvető tapasztalata, hogy a tengerentúlon megfelelő céges kapcsolat vagy rokoni háttér nélkül szinte lehetetlen a felemelkedés. Ő is annak köszönheti gyors elhelyezkedését, hogy eleinte testvérénél lakhatott, az építőipari cégnél pedig, amely garanciát vállalt az alkalmazásáért, korábban referenciaként egy hónapig ingyen dolgozott. A többféle szakképesítéssel is rendelkező fiatalember úgy látja, sok hazánkfia idehaza szégyell beszámolni a kinti nehézségekről, és környezetéből többeket tengerentúli munkavállalásra csábít. Szerinte hiába van valakinek megfelelő szakképzettséget hitelesítő papírja, ha eleinte csak segédmunkásként kap állást tízdolláros órabérért, miközben albérletet alig találni 800-1000 dollár alatt.

"Az értelmiségi pályák sincsenek kedvezőbb helyzetben. Az elbíráláskor magasabb pontszám jár például az orvosi diplomáért, ám a letelepedést követően a kanadai állam csak az egyetem újbóli elvégzése után enged praktizálni. A felsőfokú tanulmányok pedig horribilis összegbe kerülnek" - állítja. Így fordulhat elő, hogy a torontói taxisofőrök jelentős része sorsa jobbra fordulását váró arab, perzsa orvos, jogász. Beszélgetőpartnerünk szerint sokan nem bírják a nehézségeket, ha marad pénzük, visszatelepednek Magyarországra vagy kihúzzák az állampolgárság megszerzéséig - ehhez három év ott-tartózkodás kell -, majd az Egyesült Államokban próbálnak szerencsét, ahol, mint mondják, legalább nincs olyan embertelen hideg. A kanadai élet egyik legnagyobb próbája ugyanis az időjárás. A novembertől áprilisig tomboló, mínusz 20 vagy akár 30 fokokkal járó tél kellemetlen, ráadásul az építőipari tevékenység tekintélyes hányada is szünetel ilyenkor.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.