Kitört a háború a Jobbikban! Morvai tökösebb Vonánál?

/ 2010.02.02., kedd 14:23 /

A fő kérdés, hogy miként viszonyuljon a radikális párt a mentelmi joghoz, amely ellen programszinten küzd.

Nem várt belső konfliktus osztja meg a Vona Gábor elnök szerint választási győzelemre készülő Jobbikot. A párthoz közelálló kuruc.info hírportál azzal vádolja az "új erő" vezetését, hogy nem tesz meg mindent a nyolcadik hónapja előzetes letartóztatásban lévő Budaházy György kiszabadításáért.

A konfliktus eredete: a radikális körökben népszerű, terrorizmussal, emberölés és robbantásos merényletek előkészítésével gyanúsított „szabadságharcos" ideiglenes szabadlábra helyezésére mutatkozik egy - igaz, nem túl nagy - esély.

Vitaindító

Amennyiben ugyanis az Erzsébet híd 2002-es elfoglalója képviselőjelölt lenne, a választásokig mentelmi jogot kapna. Igaz, még ebben az esetben sem automatikus a szabadlábra kerülés. A kérdésben ugyanis egy bíró dönt, s amint a Heti Válasz által megkérdezett jogi szakértő mondja - a Budaházy elleni vádak súlyossága, illetve a nem teljesen egyértelmű törvényi szabályozás miatt - erősen kétséges a gyanúsított kiengedése.

A jogi finomságok mellett a párt vezetésének politikai szempontokat is mérlegelnie kell. Ha ugyanis Budaházyt felruházzák - akárcsak ideiglenesen - mentelmi joggal, kérdés, miért nem teszik ugyanezt a Magyar Gárda-formaruhájának viselése és a párthoz közeli szervezet ügyeiben való részvétel miatt eljárás alatt álló többi személlyel. Ráadásul a szélesebb közvéleményben visszatetszést kelthetne, hogy miközben a párt a mentelmi joggal való visszaélések miatt az intézmény megszüntetésével kampányol, a radikális szubkultúra határain kívül népszerűtlen figura megmentése érdekében mégis felhasználja azt.

A szélsőjobboldali portál azonban most úgy ír a pártról, mintha egyébként nem ajánlana lelkesen lakossági fórumtól hetilapig és ruházatig mindent, aminek köze van a Jobbikhoz.

„Várjuk a Jobbik-vezetők  hozzászólását, állásfoglalását, öntsön mindenki tiszta vizet a pohárba. Bár szomorú, hogy egyáltalán vitáznunk kell róla. Amúgy e pillanatban csak egy leány van talpon e vidéken. A Jobbik európai parlamenti képviselője (aki azonban nem elnökségi tag), Morvai Krisztina a jelek szerint tökösebb a férfiakból álló Jobbik vezérkarnál és támogatja Budaházy pártlistára tételét, sőt, személyesen kampányolni is hajlandó mellette, akármilyen formában és jelöléssel is indul - értesültünk. Most azonban úgy fest, a Jobbik elnöksége nem kíván foglalkozni Budaházyékkal, nem sietnek segítségükre, inkább hallgatnak, vagy mellébeszélnek a nyilvánosság előtt. (...)Vona Gábor pártelnök még Budaházyné Trencsányi Bernadett (aki három kisgyermeküket neveli egyedül) állásfoglalást kérő levelére sem válaszolt - tudtuk meg a hazafi feleségétől, és mindössze egy Jobbik elnökségi tagról van tudomásunk, aki közölte, ő igent mondana a mentőtervre, ha megszavaztatná a pártelnökség."

A Jobbik-képviselőjelöltje, Gaudi-Nagy Tamás szintén Budaházy képviselő-jelöltsége mellett foglalt állást, s a kuruc.info azt is megpendítette: amennyiben a párt mégsem indítja a „szabadságharcost", megteszi azt maga a portál. E forgatókönyv szerint Budaházy a főváros egyik kerületében független jelöltként szállna ringbe, az uszító hangvételű honlap, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és - ami a legérdekesebb - Morvai Krisztina támogatásával.

Ebben az esetben az a sajátos helyzet állna elő, hogy a párt államfőjelöltje a helyben nyilván rajtvonalhoz álló egyéni Jobbik-jelölt ellenében egy függetlennek kampányolna.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.