valasz.hu/itthon/ez-a-tornacipos-is-csunyan-rafazhat-ha-megszavazzak-a-lex-heinekent-123020

http://valasz.hu/itthon/ez-a-tornacipos-is-csunyan-rafazhat-ha-megszavazzak-a-lex-heinekent-123020

Klinikai eset

Elcserélt leleten buktak le: 200 ezret kértek a fölösleges műtétekért

/ 2008.03.05., szerda 11:37 /

Soron kívül jutott engedélyhez Somody Imre új lombikbébiközpontja, noha az üzletember tulajdonostársa korábban egy olyan kórházi osztályt vezetett, melynek ügyében csalás gyanújával folytat nyomozást a rendőrség. A minisztérium szerint mindennek semmi köze ahhoz, hogy Somody a tárca kabinetfőnökének cégtársa volt. A Heti Válasz szerint van.

Somody Imre üzletember Vereczkey Attilával, a Nyírő Gyula Kórház egy korábbi botrány miatt elhíresült volt főorvosával hozta létre Budapest új lombikbébiközpontját. A főorvos neve nem ismeretlen a médiában: legnagyobb visszhangot kiváltó ügye még 2006 őszén pattant ki. Vereczkey Attila ekkor négy jóindulatú méhdaganatot talált az egyik betegénél, és közölte, hogy az asszonyt feltétlenül meg kell operálni. A család szerint, arra hivatkozva, hogy az egészségbiztosító nem támogatja a műtétet, 150-200 ezer forint közötti összeget kért tőlük. Az operáció előtt azonban a hozzátartozók észrevették, hogy az ultrahangfelvételeket összecserélték, azokon nem D. Rita neve szerepel. Átmentek egy másik kórházba, s ott kiderült, hogy az asszony egészséges, nem kell műteni. A nő férjét nem hagyta nyugodni az eset, ezért bejelentést tett az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál, mert furcsállta, hogyan kérhetnek egy közkórházban pénzt a kezelésekért. A tb kilenc esetet vizsgált meg, majd rendőrségi nyomozás kezdődött, mely üzletszerűen elkövetett nagyobb kárt okozó csalás bűntette alapos gyanúja miatt ma is tart.

Érzelmi kapocs

Ábrahám László ügyvédet közel húsz asszony kereste fel, valamennyien a Nyírő Gyula Kórház betegei voltak. A nők azt állították, esetenként 200 ezer forintnál is több pénzt kértek tőlük a gyógykezelésekért. Előfordult, hogy számlát is kaptak az összegről - ezen egy kft. neve állt, ugyanaz, amelyik most társtulajdonosként jegyzi Somody Imre új klinikáját. Ábrahám ügyfelei végül elálltak a pertől, mert miután Vereczkey azzal védekezett, hogy csak hálapénzt kapott, nem láttak reményt arra, hogy pénzüket visszakaphassák.Vereczkey Attila ezután távozni kényszerült a Nyírő Gyula kórházból. Szerettük volna megérteni, hogy Somody mindezek ismeretében miért bízta mégis rá a Ciris Nemzetközi Reprodukciós Intézet irányítását. Az üzletember azzal indokolja döntését, hogy két gyermekét Vereczkeynél szülte a felesége. "Barátomnak tekintem. Mind jogi, mind szakmai tanácsadókkal megvizsgáltuk korábbi ügyeit, nem találok indokot, amiért ne szakmai és emberi kvalitásaira építve hoztam volna meg döntésemet. Attila küzdő ember, harcol az igazáért, és vállalt olyan konfliktust is, melybe egy átlagos, nyugalomra vágyó orvos nem bocsátkozott volna" - mondja.

Vereczkey múltjában valóban nem ez az egyetlen konfliktus. A Nyírő Gyula Kórház nőgyógyászati osztályának élére úgy került, hogy - erről jogerős bírói ítélet született - okirat-hamisítást követett el, így biztosítva elegendő szakmai előéletet a főosztályvezetői álláshoz. Emellett a Magyar Orvosi Kamara etikai bizottsága két alkalommal is jogerősen elmarasztalta. Somody mindezt a piaci vetélytársak cselvetéseinek tartja. Szerinte 2006-ban - a botrány kirobbanásának évében - a Vereczkey vezette osztály volt a legsikeresebb az országban; tavaly Vereczkey Attilát választották az International Health Professional of the Year 2007 in Reproductive Medicine díj kitüntetettjének. Somody számára mindez "a kérdést megalapozottan és tisztán eldönthetővé" tette.

Ügyintézés rekordsebességgel

Legalább ilyen érdekes azonban az is, hogy klinikájuk milyen gyorsan kapott működési engedélyt. Az ehhez szükséges szakmai program 2007. december 4-én készült el, december 5-én ment ki a Humán Reprodukciós Bizottság következő ülésének meghívója, ekkor a napirenden még nem szerepelt a Somody-féle intézet ügye. Egy nappal később aztán javított példányt postáztak a bizottság tagjainak, benne a klinika engedélyeztetésével. Zavart okozott azonban, hogy a testület egyik tagja felvetette: ismét hamis adat szerepel Vereczkey Attila életrajzában. Az orvos sosem volt a Semmelweis Egyetem II. Nőgyógyászati Klinikájának főorvosa, ha mégis, akkor azt olyan észrevétlenül tette, hogy erről rajta kívül senki, még a nőgyógyászati klinika igazgatója sem szerzett tudomást.

Noha a korábbi életrajz-átirogatás megismétlődik, ez a déjŕ vu élmény sem zavarta meg az engedélyezést. Elég volt, hogy - amint a szaktárca lapunkkal közölte - "Vereczkey Attila büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkozott a protokollban szereplő adatok valódiságáról". Majd január 14-én rendkívüli ülésre hívták össze a bizottságot. A nyögvenyelős hazai egészségügyi bürokrácia ismerői ugyancsak elámulhattak az ügymenet gyorsaságán. "A rendkívüli ülés első szakaszában a tisztiorvosi szolgálattal együtt meglátogatták a klinikát, és a látottak alapján aznap délután döntést hoztak" - idézi fel Somody Imre az eseményeket. A klinika megkapta az engedélyt. A tárca szerint azért, mert a "bizottság megállapította, hogy nem illetékes a felvetett problémákban, mivel ezek nem kutatásetikai jogsértések". ---- ----Csendestársi viszony

Somody gondban lehetett volna, ha protekciót szeretett volna kérni. Kihez forduljon? Szigetvári Viktorhoz, az általa megbízott kommunikációs szakemberhez, aki egyben az MSZP népszavazási kampányát is irányítja? Horváth Ágnes egészségügyi miniszterhez? Ő is dolgozott neki korábban, Horváth Ágnes kabinetfőnökével, Matejka Zsuzsannával pedig a ferihegyi patikaügyletben is üzlettársak voltak. A múlt héten derült ki, hogy az üzletben a kabinetfőnök kilencmillió, Somody Imre - aki a cégbírósági papírok szerint nem is volt benne a vállalkozásban - tízmillió forintot kapott. "A ferihegyi patikában - mivel csak csendestársként, pénzügyi befektetőként kívántam jelen lenni - képviselőn keresztül voltam tulajdonos. Az eladás során a tagi kölcsön visszafizetését értelmetlen lett volna a képviselőm számláján bonyolítva megkapnom. Ez jogilag rendben lévő, üzletileg ésszerű döntés volt" - magyarázza Somody.

A dolog azonban nemcsak a kabinetfőnök üzleti ügyei miatt pikáns, hanem azért is, mert a pénzt a HospInvest-csoporthoz köthető cég utalta át Matejkának és Somodynak. A piacvezető kórházüzemeltető vállalkozás, a HospInvest nem először tűnik fel a tárca vezetői körül. Kovács Attila exállamtitkár korábban tulajdonostársa volt, majd ügyvezetője lett a HospInvest-csoporthoz tartozó százhalombattai szakrendelőt működtető cégnek - és lássunk csodát, az államtitkár által felügyelt tavalyi egynapos sebészeti pályázaton a százhalombattai rendelő ugyanúgy kétezer beavatkozásra kapott tb-keretet, mint a jóval nagyobb kapacitású Semmelweis Egyetem.

Az immár a kabinetfőnökkel is üzleti kapcsolatot ápoló HospInvest-csoport közben sorozatban privatizálja a baloldali önkormányzatok tulajdonában álló észak-magyarországi kórházakat. A múlt héten az egri kórház pályázatánál találta a bírálóbizottság a HospInvestet a legmegfelelőbb jelöltnek. Mindez nem meglepő annak tudatában, hogy lapunk korábbi állítását - az egri kórház privatizációs pályázatát a HospInvestre írták ki - a Fővárosi Bíróság nem jogerős ítéletében megalapozottnak találta, ezen a ponton elutasítva a HospInvest helyreigazítási kérelmét.

Somody munkatársai egyébként is szédületes karriert futnak be az egészségügyi hierarchiában. Gulyás Antal, Somody cégének egykori gazdasági vezetője például az Országos Mentőszolgálat gazdasági főigazgató-helyettességéig vitte. Amikor közös megegyezéssel távozott a mentőszolgálattól, 16 hónap munkavégzésre nyolc hónap felmentési időt állapítottak meg neki, ami alatt mentesítették a munkavégzés alól is. Ezután Gulyást négy állami intézmény gazdasági vezetői székében láttuk viszont (lásd táblázatunkat a következő oldalon). Ám hogy az álláshalmozással mekkora összeg jár, hiába kérdeztük az egészségügyi tárcától. ---- ----

Nagyításért kattintson a képre!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.