Kocsmából kápolnát

/ 2017.07.05., szerda 16:12 /

Egy volt kocsma épületében szentelték fel az ország legújabb kápolnáját Csévharaszton. A helyi katolikus egyházközség vezetője, Antal András diakónus kenyeret is ad minden rászorulónak.

Hogyan kezdődött?

Ahogy idekerültem, a szegénykonyhával kezdtem. Később láttam, hogy a hátrányos helyzetű gyerekekkel is kellene foglalkozni. Megnyitottuk a tanodát, ahol délután nemcsak a tanulásban segítünk, de megtanítjuk a gyerekeket köszönni, teríteni, mosakodni. Építettünk nekik egy házat, s az a terv, hogy a hétköznapjaikat itt töltsék, és hétvégén menjenek haza.

Kik dolgoznak a szegénykonyhán és a tanodában?

Az iskolában hitoktató és gyógypedagógus, a konyhán szakács és cukrász. A plébánián 30 közmunkás és 12 egyházi alkalmazott dolgozik. Van 21 hektár földünk, kertészetünk, foglalkozunk zöldségtermesztéssel, de vannak lovaink, teheneink, birkáink, disznóink; emellett asztalos- és lakatosműhelyt tartunk fenn.

Hol értékesítik, amit előállítanak?

Nem értékesítjük, a szegénykonyhán használjuk fel, viszünk a váci püspökségre is belőle, de volt már, hogy karácsonyra adtunk disznót a rászorulóknak. Naponta öt-hatszáz kiló kenyeret osztunk szét, az Élelmiszerbankon keresztül naponta kapunk adományokat, zöldséget, húst. Most hétvégén 150 kiló tarja és csirke érkezett.

Kinek jut az adományokból?

Mindenkinek, akinek szüksége van rá. A tanyavilágot is ellátjuk, mindenkinek viszünk, amire szüksége van. A szegénykonyhánk egy volt iskolaépületben működik, itt naponta negyvenen esznek. Volt, hogy tetőt fedtünk a rászorulóknál, másnak a villanyszámláját fizettük, bútort cseréltünk, vagy visszaköttettük a vizet. Egy férfinak elvitte a házát a bank, lakókocsit vettem neki, most abban lakik a plébánia udvarán.

Miközben beszélgetünk, ön szólt az embereinek, hogy reggel hárman Ausztriába mennek. Mit csinálnak ott?

Élelmiszerért és bútorért mennek. Néhányszor prédikáltam Ausztriában, jó kapcsolat alakult ki, azóta kapunk segélyeket, élelmiszert, ruhát, bútort, hetente jön egy kamion, mindent szétosztunk, a váci egyházmegyét innen látjuk el. A múlt héten 2,5 tonna szalámit kaptunk. Szétosztottuk a szegényeknek és karitászcsoportoknak.

Hány autójuk van az adományok szállításához?

Három teherautónk, két mikrobusz, négy személygépkocsi, két utánfutó, két lovas kocsi, egy traktor, egy targonca. Mindent, ami a plébániának van, összekoldultam: itt nincs perselypénz, miseszándék, egyházadó, ingyen esketek és ingyen temetek. Persze ha valaki mégis ad, azt beírjuk adományként.

Hét éve érkezett Csévharasztra, az 1996-ban épült katolikus templom állandó diakónusa lett. Miért volt szükség a most felszentelt kápolnára?

A falu külterületén élőkben merült fel, hogy jó volna egy imaház, ahol hetente összejöhetnek. Mondtam, szívesen prédikálok vasárnap két helyen is. Ebben az épületben kocsma volt, de évekkel ezelőtt bezárt, a tulajdonos ingyen adta át nekünk. Átalakítottuk, vettünk harangot, építettünk haranglábat, már két éve működik, de most szentelte fel Beer Miklós megyéspüspök, a tanoda épületével együtt.

Antal András
1975-ben született Csíkszeredán. 1994-ben végzett a kántorképzőn Gyulafehérváron, ahol 2,5 évig teológiát is tanult. 1996-ban jött Magyarországra. 1999-ben fejezte be Szécsényben a Ferences Hittudományi Főiskolát. Marketing és reklámmenedzser szakon végzett, levelező tagozaton. 2007-től a Sapientia Hittudományi Főiskolán tanult. 2011-ben szentelték diakónussá (egyes egyházi szertartásokat végző nem papi személlyé), ekkor került Csévharasztra.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.