heti-valasz.hu/itthon/megrendito-tortenet-a-magyar-pap-esete-olasz-utcalanyokkal-111234

http://heti-valasz.hu/itthon/megrendito-tortenet-a-magyar-pap-esete-olasz-utcalanyokkal-111234

KOCSMAI SZINT

/ 2005.12.01., csütörtök 11:09 /

Frédi kocsma, megveretés, suttogó propaganda, célzatos közvélemény-kutatás - eddig nem használt neveket, fogalmakat tanulnak a Hódmezővásárhely életét figyelemmel kísérők és a városlakók. Az alföldi településen rágalomhadjárat indult a polgármester ellen, de egyelőre nem világos, ki áll az akció hátterében.Nemrég egy titokzatos megrendelő a város fideszes polgármesterének erőszakosságát sugalmazó felmérést készíttetett hatszáz fő megkérdezésével. Aztán egy helyi ügyvéd, Erdélyi Miklós kért rendőri védelmet, mondván, a város egyik kocsmájában egy fideszes önkormányzati képviselő veréssel fenyegette meg. Mindkét esetet bő terjedelemben tárgyalta az országos sajtó. Az erősen narancsos településen sokan úgy vélik, nem véletlen, hogy öt hónappal a választások előtt indul támadás a városvezető ellen. Kaposvár, Debrecen, Tatabánya és Zalaegerszeg mellett ugyanis csak Hódmezővásárhely megyei jogú városát irányítja jobboldali polgármester, így a terep afféle kampánylaborként alkalmasnak tűnhet a később akár az országos szinten is felhasználható eszközök kipróbálására. Bár idehaza még nem volt rá példa, Amerikában már bevett szokás az ellenfelek lejáratása manipulált közvélemény-kutatásokkal.

JELKÉPEK EREJE

A szecessziós városháza előtti huszárszobrot, az első világháborús emlékművet fehér lepel borítja, a valaha "paraszt-Párizsnak" emlegetett alföldi településre is megérkezett a tél. Bent, a hivatalban, a polgármesteri irodákban nagy a sürgés-forgás; az elmúlt napokban a sajtó többször kitüntette figyelmével a várost és főleg első emberét, a fideszes Lázár Jánost. Nekünk is várnunk kell, kollégák faggatják a politikust, aki rutinos nyilatkozóként huppan le az iroda aranysárga foteljébe.

- A József Attila-szobor felállításával kezdődött: október elején napokon keresztül támadott minket a Népszabadság, mondván, nem készült el időre az alkotás. A jelenlegi ügyben egyelőre annyit tudtunk kideríteni, hogy a Mediántól egy kommunikációs ügynökség rendelte meg a felmérést. A hadjáratot profik szervezték, ez egyértelmű - vázolja Lázár János.

A politikus egyébként a történetben nem is a saját személyét tartja fontosnak, inkább a jelképek erejére hívja fel a figyelmet. Hódmezővásárhelyen az elmúlt 15 évben mindig jobboldali volt a polgármester. A választók kétharmada igennel szavazott a kettős állampolgárságra, ezért a város tiszteletbeli polgárságot adományoz minden, azt kérelmező határon túli magyarnak. Eddig több mint tizenötezren kapták meg a jelkép erejű dokumentumot. Az országban elsőként, a budapesti Terror Háza Múzeum szakmai támogatásával itt épül az Emlékpont nevű múzeum, amely a város 1945 és 1990 közötti történetét dolgozza majd föl. Ráadásul az önkormányzatok számára szűkös időben is fejlődött a város, kétmilliárd forint értékben építenek utakat, pályázatok jóvoltából újították meg a település informatikai hálózatát, javították a fogyatékosok, hajléktalanok ellátását, s újjávarázsolták a romos zsinagógát is. Fontos politikai érdek húzódhat hát egy stabil jobboldali körzet helyzetének gyengítése mögött, és a polgármester szerint a helyzet új kampányeszközök kipróbálására is alkalmas lehet. Amikor kétkedésünket kifejezve mégis inkább helyi politikai csatákra vezetnénk vissza a történteket, Lázár János tovább árnyalja a képet.

- Az elődöm, Rapcsák András által foglalkoztatott ügyvédnek, Erdélyi Miklósnak felmondtam, nem óhajtottam együtt dolgozni vele. Kétségkívül sértett ember, ám nincs abban a helyzetben, hogy megszervezzen egy Budapestig, a Klubrádióig és a Népszabadságig érő kampányt. A vásárhelyi politikában pedig nem mozognak olyan pénzek, hogy valaki egy többmilliós közvélemény-kutatást finanszírozni tudjon - mondja. (Az ügyvédet többszöri próbálkozásunk ellenére sem tudtuk elérni).

POLITIKAI TAKTIKA?

Mi is készültünk azonban, és mutatjuk a Délvilág aznapi számát: a címlapon Medgyessy Péterrel mosolyog Hódmezővásárhely első embere, miközben az újság szerint Hiller István Szentesen, Csongrádon és Szegeden járt. Már éppen dicsérnénk a politikusi ravaszságot, ahogy a megyébe látogató szocialista elnökre a volt szocialista miniszterelnökkel tromfol, ám a polgármester megelőz. Mint mondja, már régebben meghívta Medgyessyt, hogy bemutassa a város fejlődését, és megkérdezze, miért állította le kormánya a Szegedre vezető 47-es út négysávosításának befejezését.

- Medgyessy Péter eljött, a vásárhelyiek szemébe mert nézni, noha többen le akarták beszélni a látogatásról. Elismerően nyilatkozott a látottakról, és szövetséget ajánlott. Ezt én kedvező, emberi gesztusnak értékeltem - összegez Lázár.

Megszólal a falióra, lejár a mi időnk is. Kíváncsiak vagyunk, milyen kérdésekből állt a sokat emlegetett közvélemény-kutatás. Felkeressük Arany Tóth Ferencet, akinél két hete járt a Medián kérdezőbiztosa. A nyugdíjas férfi egy tízemeletes panelház legfelső emeletén lakik a családjával. Betegsége miatt nehezen közlekedik, de a szeme élettel teli. Pontosan, szabatosan fogalmaz, agronómusként végzett, és három szakmája - csőszerelő, kazánkovács és kerámiaégető - is van. Nem jó kedvéből váltott foglalkozást, az ötvenes évek közepén ugyanis a Hódmezővásárhelyen és környékén szerveződő, államrend elleni összeesküvésnek minősített elégedetlenségi mozgalom felszámolása után hét évre börtönbe került. Szabadulása után rendőri megfigyelés alatt állt, nem dolgozhatott szakmájában. A hetvenéves férfi a közéletet is figyelemmel kíséri - mint mondja: "az elmúlt napokban kicsit lassú volt a gépemen az internet, szerencsére már megjavult" -, és lokálpatriótának vallja magát. Ezért is vállalkozott rá, hogy válaszol a közvélemény-kutatónak.

- Az elején általános politikai kérdések voltak, aztán jöttek az érdekes felvetések: nem gondolom-e, hogy a jövőben romlani fog az ivóvíz minősége, nem kell-e majd többet fizetni érte - utal a város életét meghatározó témára. A kérdés mögött az állhat, hogy Hódmezővásárhely kivásárolta a külföldi tulajdonostól a korábban privatizált városi vízszolgáltatót, és csökkentette az árakat.

- Ravaszul volt ám felépítve a következő rész - hunyorít emberünk -, azt kérdezték, gondolom-e, hogy a polgármesternek hisztériás kitörése volt a közgyűlésben, hogy veri-e a feleségét, és hogy gyanús módon gazdagodott-e. Aztán ugyanígy faggatták Bacsa Pálról, a helyi szocialista politikusról, de éppen ez volt benne a "kajli": őt kevesen ismerik a városban, így a polgármesterre lett kihegyezve a történet - magyarázza beszélgetőtársunk, aki nem haragszik a kérdezőbiztosra meg a cégre sem. Szerinte azok szégyelljék magukat, akik megrendelték a kutatást. Volt felháborodás a városban, ám Arany Tóth Ferenc szerint az is biztos, hogy sokaknak hitelesnek tűnnek a vádak, ha egy jó nevű cég kérdéseiben látják viszont a kocsmai sustorgásokat.

ALFRÉD ÚR TAGAD

Teszteltük a város hangulatát: elér-e a nagypolitika hullámverése a Belvárosi Olvasókörökig. A sajátos intézményből tizenhat működik Hódmezővásárhelyen, az emberek szabadidejét szervező civileknek évszázados gyökerük van a gazdag parasztpolgári hagyományú városban. Az olvasókör helyiségében, ahol a bélyeggyűjtők vagy a népdalkörös asszonyok is találkozni szoktak, vagy negyvenen gyűltek össze a városvezetők fórumára. Itt van a városháza több tisztviselője, eljöttek önkormányzati képviselők, az alpolgármester, és befut a polgármester is. A fáradtan pislákoló neonok fényében csendben, fegyelmezetten hallgatják az emberek, hogy a karácsonyi vásárra milyen faárushelyeket állítanak a Kossuth téren, hogy a város felvette a kapcsolatot az erdélyi Bereck településsel. A szociális otthon létesítése körülményeinek taglalásakor sem forr fel a hangulat. Annál inkább, amikor az önkényes lakásfoglalók kérdésére kerül a sor. Többen itt vannak ugyanis a város által kiutalt lakásokból kiköltözködő és más otthonokat feltörő cigány családok közül.

- Nézze meg, polgármester úr, féreg van a gyerek fejibe - mutatja unokáját Lázár Jánosnak az egyik aszszony. A riadtan pislogó, szép kisbaba állítólag a város által kiutalt lakásban lett tetves, ezért kellett egy üresen álló lakást feltörni. Szót szó követ, a rokonszenves anyuka csendesebben, könnyek között ígéri meg, hogy egy hónapon belül találnak másik lakást, csak ne tegyék őket az utcára. Később még szó esik a Hódmezőgazda Rt. privatizálásáról, a távhőszolgáltatásról, egy kérdés a kultúra helyzetét boncolgatja, ám a Medián-felmérés vagy az állítólagos verésígéret nem kerül szóba.

Minket viszont nem hagy nyugodni az ügy, megkérjük Fekete Ferenc önkormányzati képviselőt és Lázár János polgármestert, kísérjenek el a nevezetes Frédi kocsmába. A szórakozóhely külső falain Frédi és Béni, a két kőkorszaki szaki. A minket fogadó, vadásztársasági tag kocsmároson, Ferencz Alfréd úron agancsgombos bőrmellény. A pult urába szociológusi véna is szorult: mint mondja, 15 éve viszi az üzletet, akkoriban még 12 ezren dolgoztak a közeli gyártelepen, ma jó, ha kétezren. Csökkent a forgalom, a konkurencia is gondot okoz, ám legalább a kávéfogyasztásra nem lehet panasz. A más településről autóval érkezők ugyanis itt hörpintik fel a napi feketét. Alaposan körbenéz Lázár János és Fekete Ferenc is, mindketten először járnak itt. A villódzó nyerőgéptől nem messze ülünk le.

- Aznap este, amikor Erdélyi Miklós szerint itt beígértem a megveretését, valójában a Fekete Sas szállóban, a Liszt Ferenc Zeneiskola alapítványi bálján voltam, legalább ötszáz ember társaságában. Egy sértődött ember vádaskodásairól meg a városvezetés elleni támadásáról van szó - legyint az önkormányzati képviselő, amikor az állítólagos verésről, a közvélemény-kutatásról kérdezzük.

A kocsmáros, Alfréd úr helyesel: akkor este előbb a vadásztársaság, majd körülbelül ötven fiatal szórakozott a kocsmában. Fekete Ferencet sem akkor, sem az előtt nem látta itt. Ennyiben maradunk, mert jóval izgalmasabb téma, a legutóbbi vadászat meg az apróvadállomány kerül terítékre.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.