Kórházból kórházba

/ 2001.04.13., péntek 07:38 /

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának hivatalában a múlt esztendőben összesen 6002 ügyet iktattak. Ez az előző évihez képest 11 százalékos növekedést jelent. Legtöbben a hatóságok - főként az önkormányzatok - sérelmes eljárását kifogásolták. A bíróságok elleni panaszok száma továbbra sem csökkent, pedig az ombudsmanok évek óta hangsúlyozzák: nincs jogosultságuk bírósági eljárások és döntések felülvizsgálatára. A pereskedő felek azonban képtelenek belenyugodni abba, ha évekig elhúzódnak a perek, vagy ha úgy érzik, számukra méltánytalanul hátrányosan döntött a bíróság.
Az állampolgári jogok országgyűlési biztosához beérkezett panaszok nagy része olyan alkotmányos jogokat érint, mint például a jogállamiság, jogbiztonság követelménye, a tulajdonhoz vagy a legmagasabb szintű testi, lelki egészséghez és az egészséges környezethez való jog. Ez utóbbi témájú panaszok emelkedése azzal magyarázható, hogy az emberek manapság jóval érzékenyebbek a természet- és környezetvédelem ügyére, mint tíz évvel ezelőtt.
Az egészségügyi ellátás során tapasztalt visszásságok ugyancsak sok állampolgárt késztettek arra, hogy megkeressék az ombudsmant. Kirívó, tragédiával végződő példa volt a legmagasabb szintű testi, lelki egészséghez való alkotmányos jog sérelmére annak a balesetet szenvedett férfinak az esete, akit a mentő kórházból kórházba szállított, s eközben a beteg belehalt sérüléseibe.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.