Kósa Lajos megmagyarázta az 1300 milliárd forintot

/ 2018.03.13., kedd 13:02 /

Minden idők legnagyobb összegű politikai botránya robbant ki ma reggel. A Magyar Nemzet írta meg, hogy négymilliárd-háromszázötvenhárommillió euró (ezerháromszáz milliárd forint) felett rendelkezhetett Kósa Lajos egy, a lap birtokába került hiteles közjegyzői okirat szerint. A Tóth Ádám közjegyzői irodájában készült dokumentumból kiderül, a fideszes politikus – korábban frakcióvezető, jelenleg a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter – 2013. január 28-án kötött szerződést a megbízójával, amelynek részleteit közjegyzői okiratba is foglalták.

A lap által közölt dokumentum szerint a megbízó felruházta Kósa Lajost, hogy a gigantikus összegből magyar államkötvényeket vásároljon, és azokat a „megbízó nevén vezetett befektetési számlán elhelyezze”. A 2015. február 2-án kelt, többször módosított okiratban az áll: az értékpapír-vásárlást szakaszosan és folyamatosan kell „eszközölni”, és annak 2015. április 30-ig meg kell kezdődnie.

Elképesztő mennyiségű pénzről van szó, ezért volt furcsa, hogy meglehetősen sokat kellett várni a kormánypárti reakciókra. A PestiSrácok volt az első, amely megmozdult az ügyben – ők azt írták: a dokumentumok nem hitelesek, nincs rajtuk se pecsét, se aláírás, ráadásul egy közismert szélhámosnő készítette őket.

Viszonylag furcsa magyarázat volt, de nem furcsább, mint Kósa Lajos mentegetőzése, a miniszter ugyanis azt mondta, hogy tényleg volt valami szélhámoskodás, meg örökösnő, miszerint egy munkatársa ismerőse jelentkezett azzal, hogy egy Németországban élő hölgy rokona hihetetlen összeget örökölt, de ő soha nem vett állampapírokat, és a közjegyzői dokumentum is létezhet, de még nem látta a Magyar Nemzet cikkét.

Nehéz írásban összefoglalni, érdemes inkább megnézni:

Viszont a Magyar Nemzet nem hagyta levegőben lógni a kormánypárti „cáfolatot”, így leközölték a teljes közjegyzői dokumentumot, ahol már van aláírás és pecsét is annak rendje-módja szerint.

A teljes sztorit pedig holnap reggelre ígérik.

Rosta

Bódis András

Találkozunk 2016-ban!

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

100 milliárd: Vajnáék ennyit nyernek, mi minimum ennyit bukunk

Újabb ítélet mutatja, hogy védhetetlen a kaszinóbiznisz szabályozása, amin Andy Vajna és néhány más vállalkozó tíz év alatt százmilliárdot kaszálhat, az adófizetők pedig még ennél is többet veszíthetnek. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Miért van ennyi arab orvos Magyarországon?

Öt év alatt megkétszereződött a nálunk praktizáló külföldi orvosok száma. Kivételes karriereket futnak be arab gyógyítók – de hogyan lett „kiadó” osztályvezetői állások egész sora, holott az orvosok tíz éve még tolakodtak értük? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Mennyire üthetik meg a Fideszt a Semjén- és Kósa-ügyek?

A Fidesz-politikusok ügyeivel kapcsolatos válaszok hiánya miatt elégedetlen híveket akarta lecsendesíteni, vagy revánsot jelentett be Orbán Viktor? Ez a kérdés, amióta a kormányfő március 15-én „erkölcsi, politikai és jogi elégtételről” beszélt. Válaszok a csütörtöki Heti Válaszban.

Putyin a székelyeknél − itt a magyar geopolitikai thriller!

Ideges román rohamrendőrök gyűrűjében tízezrek éneklik Marosvásárhelyen: „Mi egy vérből valók vagyunk” – majd elszabadul az erőszak. Ez a nem is olyan távoli jövőben játszódó Máglyatűz – a háború peremén című regény egyik kulcsjelenete. Interjú a David Autere álnéven író szerzővel.