Köszönjük, Kristóf!

/ 2018.01.24., szerda 18:33 /

A parlament nemzetbiztonsági bizottsága e lapszám megjelenésének napján tartja rendkívüli ülését.

A testület összehívásának kezdeményezői az Altusz Kristóf külügyi helyettes államtitkár által egy máltai lapnak adott interjúban vélték megtalálni azokat az adatokat, melyek – szerintük – bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a kormány titokban végrehajtja a „Soros-tervet”, amikor a múlt évben befogadott közel 1300 menedékkérőt. Hasznunkra lehet, ha a „Stop Soros” előterjesztés zászlóvivőinek és a nemzetbiztonsági bizottsági ülés kezdeményezőinek vitája közepette, a politikai kommunikáció e „csillagóráján” itt-ott mégiscsak ránk köszön a valóság, ami korántsem olyan riasztó, mint ahogy ezt manapság, a parázs kampányhangulatban innen is, onnan is szeretnék elhitetni velünk.

Egyrészt európai fősodor lett mindaz, amit a magyar miniszterelnök – magára vonva akkor az európai közélet minden átkát – már 2015 őszén elmondott. A földrész külső határainak védelme, a Szíriával határos, menekülteket befogadó államok támogatása, az európai menekültstátuszra való jogosultság vizsgálata az unió határain kívül – mindez szinte közmegegyezést élvez. A davosi Világgazdasági Fórum alapítója a minap az „okos globalizációról” beszélt, amiben bár szabad a piac, a helyi társadalmi kohézió megmaradása a legfontosabb. A világ vezető politikusai és üzletemberei élénken bólogattak a svájci télben. Nesze neked, multikulti! Az a fránya uniós befogadási kvótaügy, amit eddig főleg a németek erőltettek, a tények súlya alatt omladozni látszik – és lám, nem brüsszeli nyomásra, hanem saját szabályaink alapján mi is el tudjuk dönteni, hogy miként segítünk 1300 embernek.

Másrészt a hazai társadalom lelkiállapota sem feltétlenül olyan, ahogy például a kiránduló szaúdi rendőrökben kóbor migránst látni vélő ceglédi atyafiak viselkedéséből kitűnik. Az elmúlt héten találkoztunk egy kendőt viselő arab asszonnyal, aki erőszakos férje elől menekülve érkezett Magyarországra – letelepedési kötvénnyel. Azért ide, mert itt biztonságban, nyugalomban taníttathatja két fiát. Így gondolkozhatnak azok az arab apák is, akik – ez is konkrét példa – katolikus iskolába íratják lányaikat. A magyar világ integrálóképességének másik látványos példáját a napokban a pesti jogi karral átellenben évtizedek óta működő Alföldi vendéglőben éltem át, ahol is a magyarul hibátlanul beszélő egyiptomi vendéglős a régi cégér alatt a kebab és a tabulésaláta mellett gulyáslevest és birkapörköltet is tálal – változatlan népszerűséggel, kicsit jobb minőségben.

És miközben megköszönjük Altusz Kristófnak, hogy, akaratán kívül, felhívta a figyelmet arra, amit a kormányfő is megerősített, hogy ennek a szigorú, kerítést építő országnak van, kell legyen humánus arca is, arra bátorítom honfitársaimat: bízzanak jobban kultúránk alkalmazkodásra késztető erejében. A bizottsági ülés mellett ezzel is növelve a nemzet biztonságérzetét.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.