Kötcse - rendezői változat

/ 2011.09.17., szombat 14:40 /
Kötcse - rendezői változat

Tizedik alkalommal rendezték meg múlt szombaton zárt ajtók mögött a Somogy megyei Kötcsén jobboldali értelmiségiek és politikusok találkozóját, melyen felszólalt Orbán Viktor is. A devizahitelesek megmentéséről szóló pénteki és hétfői bejelentés miatt kevés figyelem hárult a Kötcsén elhangzottakra, ezért a Heti Válasz az érdekesebb miniszterelnöki gondolatokat szemlézi.

Matolcsy György gazdasági miniszterről. Orbán Viktor a négyszáz meghívottnak azt mondta: tudja, hogy a jelen lévők közül is sokan kritizálják a tárcavezető irányvonalát. De a miniszterelnök szerint neki nem közgazdász, hanem gazdaságpolitikus kell, aki el akar és el tud szabadulni „a tankönyvi megoldásoktól". Ez a hozzáállás a kormányfő szerint 1998 és 2002 között már meghozta gyümölcsét.

Politikájának alapjáról. A miniszterelnök az Antall-kabinet példáját idézve leszögezte: nem készül kamikázeszerepre. Úgy látja, pártja akkor tud 2014-ben többséget elérni, ha a 30 százaléknyi törzsbázis mellé csatlakoznak azok, akik nem polgári értékrendűek, de munka révén akarnak és tudnak előrejutni.

Az egykulcsos adóról. „A polgári oldal nem sorakozott fel eléggé az arányos adózás mögé" - szögezte le a politikus, aki az intézkedést a „jobboldali kurzus alapjának" nevezte. Szerinte a „kaparj, kurta" ősi igazságában megfogalmazott elementáris társadalmi felhajtóerő nélkül az ország nem jut egyről a kettőre. Az igazságtalanságra vonatkozó bírálatokra a kormányfő úgy válaszolt: „Az arányos adózásban, aki tízszer többet keres, tízszer többet adózik. Miért kellene őt tizenötszörös adóval sújtani?"

A szocialistákról. Orbán Viktor elmondta: másfél éve még bizonytalan volt az MSZP újraéledési képességével kapcsolatban, de ma úgy látja: a szocialista párt „már nem kel fel többet". Ugyanakkor szerinte ez nem jelenti azt, hogy a kormányával szembeni elégedetlenséget nem lovagolja majd meg valaki.

A nemzetfogalomról és az erőszakosságról. A miniszterelnök előadásának központi üzenete volt a XXI. századi magyar nemzet megteremtése. Ennek eszmei alapjai azonban nem nyúlhatnak vissza a két világháború közötti időszakra, ehhez ugyanis „Magyarországon soha nem lehet elegendő politikai támogatást szerezni". Ráadásul indokolt az óvatosság: a miniszterelnök szerint Magyarországon a határozottságot szeretik erőszakosságnak nevezni - Orbán erre vezette vissza pártja 2002-es vereségét. „Amerikában a lövészklubok többmilliós tagsággal rendelkeznek, nálunk egymillió horgász van" - hozott metaforát a habitusok különbözőségére a politikus.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.