Köteles beszéd 2 – így járatja le Vonát a nyugdíjasok előtt a Fidesz

/ 2017.08.22., kedd 18:15 /
Köteles beszéd 2 – így járatja le Vonát a nyugdíjasok előtt a Fidesz

Már el is kezdte hívogatni a Fidesz az időseket, hogy elhitesse velük, Vona Gábor általánosságban sértegette a nyugdíjasokat.

Amit a Fidesz megígér, azt teljesíti is. Hidvéghi Balázs, a párt kommunikációs igazgatója tegnap közölte, hogy telefonos és emailes tájékoztató kampányt indítanak, mert szerintük Vona Gábor egy Facebook-bejegyzésével megsértette a nyugdíjasokat, és nem volt hajlandó bocsánatot kérni szavaiért, ezért aztán tájékoztatni kell az embereket, hogy milyen galádságot követett el.

Ma már el is kezdte hívognatni a Fidesz adatbázisaiban szereplőket egy idősebb férfihang, hogy a párt nevében a következő tájékoztatást adja:

„Jó napot kívánok, a Fidesz nevében keresem. Azért hívom, mert önnek is tudnia kell, hogy Vona Gábor, a Jobbik elnöke megsértette a nyugdíjasokat. Azt mondta róluk, hogy szennyvíz folyik a szájukból, magukból kivetkőzve ugranak egymásnak, vért akarnak ontani remegő kezeikkel, és trágárul ordibálnak. Ez felháborító! A Jobbik szégyellheti magát! Nem először fordítanak hátat az időseknek, nem először sértegetik őket. Vona Gábor kijelentése csak a legutóbbi példa. Ne felejtsük el, emlékezzünk erre, amikor majd szavazunk! Köszönöm, hogy meghallgatott.”

Hivatásos politikafogyasztóként az ember kénytelen hódolattal adózni a szöveg előtt. Egyszerű, tömör, vérprofi alkotás, egyáltalán nem bonyolult, mégis bombabiztosan működik. Ez a kevesebb mint egy perces szöveg – többet úgyse hallgatnak végig az emberek – a politikai propaganda kalasnyikovja: az adott műfajban ennél jobbat nem lehet előállítani.

A rövid felvezetésben elhangzik egy erős állítás, hogy Vona Gábor megsértette a nyugdíjasokat. Ez ugyan nem igaz – a Jobbik elnöke kifejezetten csak a nyugdíjasok egy kisebb, de hangos csoportjáról, a politikailag radikalizálódott, józan eszüket elvesztett pártaktivista idősekről beszélt, és legalább három tiszteletkörben próbálta világossá tenni, hogy nem általánosságban fogalmaz. (Még azt is beleírta, hogy saját szülei is nyugdíjasok.)

De ez mindegy, a lényeg pont az, hogy minden felhívott, idős ember azt higgye, személy szerint róla van szó. Ezután jönnek a szörnyű szavak, a propagandaeszköz veleje, a hatóanyag. Szennyvíz folyik a szájukból...stb. Vona bejegyzésében ezek a mondatok egészen konkrétan arra néhány emberre vonatkoztak, akik megzavarták az egyik általa tartott utcai fórumot Dunaújvárosban a piac mellett. A Fidesz nevében telefonáló úr természetesen úgy fogalmaz, mintha Vona az összes magyar nyugdíjasról beszélne. Önről is, kedves olvasónk igen, reméljük már kezd nagyon dühös lenni!

Az úr aztán még nyomatékosít: nem egyszeri megcsúszás volt ez Vona Gábor részéről, hanem sok-sok hasonló támadást intézett azok ellen az emberek ellen, akik két kezükkel építették fel az országot, nevelték fel a mai fiatalokat, és most békében élveznék egy munkás élet alkonyán nekik járó nyugalmat. Ilyen aljas ember ő.

És végül jön a zárás, ami annyira direkt, hogy szinte már túlzásnak hat. Tessék elmenni szavazni a Fideszre! Igen, ennyire egyszerű a nyugdíjasgyűlölő Vona-probléma megoldása, egy újabb fülkeforradalom söpörheti el a szedett szemöldökű gazembert. A következtetést az előző mondatok meghallgatása után talán mindenki levonta volna magától is, de a politikai propaganda nem a burkolt utalások műfaja, itt, kérem, egyértelműnek kell lenni.

Az értelmiség – többek közt a jobboldali értelmiség – számára ez a kampányeszköz persze visszataszító, mivel átlátszóan hazug, nyelvhasználatában egész egyszerűen inkorrekt. Nem nehéz ezt belátni: ha azt mondom a harci kutyák veszélyes vadállatok, támadásra, viadalra lettek kitenyésztve, és rondák is, azzal nem mondtam semmit a kutyákról általában, nem sértettem meg a világ összes kedves és jótermészetű vizsláját, tacskóját, bernáthegyijét. A Fidesz ráadásul pontosan ismeri, milyen az, amikor kontextusukból kiragadott, eredeti értelmükből kiforgatott mondatokkal támadják. Kövér László köteles beszédét az MSZP alakította ugyanilyen kampányfegyverré annak idején, és meg is nyerték a 2002-es választást.

Azok, akik ma a megtévesztést, a hazugságot és a mesterséges felháborodást precízen adagoló vegyészként összeállítják a kampány méreganyagát, pont a köteles beszédre hivatkozva mondhatják, hogy a jobboldali értelmiség csak ne finnyáskodjon, nyerni kell mindenáron, és ehhez szükség van az átlagosnál nagyobb számban szavazó, az átlagosnál fideszesebb, az átlagosnál kevésbé képzett idősek megmozgatására. Ennyike, nem?

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.