valasz.hu/itthon/feneketlen-tavi-ingatlanugy-lazar-janos-900-millios-mutyiba-tenyerelt-bele-felsikerrel-129166

http://valasz.hu/itthon/feneketlen-tavi-ingatlanugy-lazar-janos-900-millios-mutyiba-tenyerelt-bele-felsikerrel-129166

Közelít a kés

/ 2013.02.28., csütörtök 14:43 /
Közelít a kés

Nem érti, hogy a Fidesz miért nem rendezte az ügynökkérdést. Szőcs Géza – akinek apjáról nemrég derült ki, hogy a Securitaténak dolgozott – német szakembereket hívna Magyarországra és Romániába a helyzet rendezésére. A miniszterelnök kulturális tanácsadója a Heti Válasz mai számában megjelent interjúban elárulja azt is: mi volt a táskájában, amelyet még államtitkárként a Nyirő-ravatalra helyezett.

Fotó: Ajpek Orsi

- Abban a táskában Nyirő József Uz Bence című könyve volt. Alig vártam, hogy egy rendőr kinyittassa a táskát, és nagyot röhöghessek a képébe.

- Posztmodern performanszt adott tehát elő?

- Azt. Annyira felajzott volt a hangulat, hogy gondoltam, kielégítem az igényeket, s ha a táskát odateszem, mindenki azt hiszi majd, ott vannak benne a hamvak. Közben végig Budapesten voltak. A táska tartalma egyébként kifejezi a lényeget. Számomra és az olvasóközönség számára ugyanis Nyirő József író volt. Az emberek ezreléke sem tudta, hogy politikusként mi köthető hozzá.

Szőcs szerint a székelyzászló-ügy arra vezethető vissza, hogy „a román még a magyarnál is szimbolikusabban gondolkodó nemzet, amely, ha azt hallja, hogy székely zászló leng az ország szívében, nem tud másra gondolni, mint hogy a magyarok visszafoglalják Erdélyt". Eközben szerinte „akik ott kitűzik a zászlót, ezzel azt üzenik: megtartjuk. A Székelyföld feldarabolásának nagyon is reális veszélye ott motoszkál ma minden koponyában. Márpedig ez az a vörös vonal, amelyet a román politikának tilos átlépnie."

Szőcs drámában készül feldolgozni a politikában szerzett tapasztalatait, saját államtitkári ténykedését úgy látja: elkerülhetetlen volt a lemondása. Ahogy utódja, L. Simon László felmentése is.

„Az én sokak szerint illúziókra épülő - saját fogalmazásomban: értékvezérelt - irányításom után L. Simon László azzal az ígérettel és becsvággyal érkezett, hogy ráncba szedi az egész területet, jó menedzseri módra. Volt bennem kétely, hogy ez ma megvalósítható-e, akár egy L. Simonnál kipróbáltabb vezető alatt is. Úgy láttam, hogy még egy zseniális vezető sem tudná rendezett kertészetté alakítani a jelenlegi magyar kultúrprérit."

Ennek egyik okát Szőcs a művészek lelkületében véli megtalálni. „Velük, mint különösen érzékeny, ezért folyamatosan sértett emberekkel, nem lehet úgy beszélni, mint a honvédelmi dolgozókkal."

Orbán Viktor tanácsadója szerint pedig fontos lenne, hogy olyan alkotóknak juttassunk közpénzt, akik számottevő apporttal járulnak hozzá a nemzet önképéhez és külső megítéléséhez.

Példaként a Fővárosi Nagycirkuszt és az Operát említi. „A magyar cirkuszművészek a világ élvonalától csupán másfél lépésre vannak. A magyar operaház - nem a művészek, hanem az operaház - a közepes sáv legalján helyezkedik el a nemzetközi mezőnyben. Ehhez képest - de ne gondolja, hogy ezt az arányt meg akarom fordítani - 83-szor annyit költünk az Operaházra, mint a Fővárosi Nagycirkuszra.

A teljes interjút elolvashatják a Heti Válasz február 28-i számában, vagy ekkortól a Digitalstandon keresztül megvásárolva is.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.