Közszereplőket is vádolnak

/ 2001.04.13., péntek 07:38 /

A 2000-es év korrupciós botrányoktól volt hangos. Számos közszereplőt és közembert vádoltak meg, sokukat vélhetően ártatlanul - szögezi le Majtényi László adatvédelmi biztos az elmúlt évi tevékenységéről szóló beszámolóban. Az információs jogokat jelentősen befolyásolja, hogy az állam miként lép fel a korrupció ellen. A hatékonyabb bűnüldözés érdekében az erre szakosodott szervezetek nem csupán több pénzt követelnek, hanem mind szélesebb jogosítványokat arra, hogy egyre szabadabban léphessenek be az állampolgár magánvilágába. Az adatvédelmi biztos szerint azonban a korrupció elleni hatékonyabb fellépés eszközeit nem annyira a magánélet titkai között találhatják meg, inkább a hatalom köreiben kellene kutakodni.
A 2000-ben végzett vizsgálatokat összegezve megállapítja, hogy évek óta emelkedik a munkáltatók adatkezelésével összefüggő beadványok száma. A legsúlyosabb jogsértéssel az elmúlt évben egy állami tulajdonú részvénytársaságnál találkozott. A vezető egy 480 kérdésből álló személyiségteszt kitöltésére, valamint poligráfos vizsgálaton való részvételre kötelezte egyes dolgozóit. A pszichológusok bevonásával indított vizsgálat célja annak feltárása lett volna, hogy a munkavállalók loptak-e korábban a vállalattól, akarnak-e lopni a jövőben, s vannak-e alvilági kapcsolataik. Az adatvédelmi biztos fellépésére megszüntették a személyiségteszt alkalmazását.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.