valasz.hu/itthon/abszurdra-sikerult-az-uj-gyulekezesi-torveny-borton-jarhat-gyurcsany-kifutyuleseert-129207

http://valasz.hu/itthon/abszurdra-sikerult-az-uj-gyulekezesi-torveny-borton-jarhat-gyurcsany-kifutyuleseert-129207

Kübekháza kontra Lázár János

/ 2018.03.07., szerda 15:23 /

„Hódmezővásárhely eldöntheti, hogy Debrecen vagy Kübekháza útján akar járni” – közölte Lázár János. De mi az a kübekházi út? Üzenheti-e azt Hódmezővásárhely példája, hogy a Fideszre egy erő veszélyes, a csalódott fideszeseké?

Szirénázva áll be a helyi polgárőrség autója a Kübekházára tartó szegedi buszjárat elé. A sofőr ijedten nézeget: baleset lehet az úton, jegesedés? De hiába mereszti a szemét, csak a hófehérre pingált buszvégállomásra érve jön rá, mi történik. Megszólal a zenekar, Molnár Róbert polgármester feláll az emelvényre, és beszélni kezd. Mit ne mondjunk, fura egy szónoklat arról, hogy Mihók József 32 évig jó időben, rossz időben, a kátyúk között zötykölődve volt buszsofőr, és most, nyugdíjba vonulása előtt Kübekháza az utolsó járatnál szeretné megköszönni a szolgálatát. A buszmegálló nemzeti színű koszorúval feldíszítve, mintha Mihók legalábbis Kossuth-díjat kapna. Tényleg ekkora dolog, ha valaki csak teszi a dolgát? Szemmel láthatóan úgy vélik, az a legnagyobb.

A kampánymester

De benne van-e ebben a jelenetben a válasz arra, hogy milyen is az a kübekházi út, amely szemben áll Hódmezővásárhelyével és Debrecenével? Lázár János ugyanis ezt tette a választás tétjévé két hete az időközi polgármester-választáson: „A vásárhelyiek választhatnak: olyan települést akarnak, mint Kübekháza, vagy olyat, ami Debrecenre hasonlít.” Nem könnyű megérteni, mire gondolt a kancelláriaminiszter, hiszen Debrecen az ország második legnagyobb városa, az 1400 lelkes Kübekháza pedig világvégi kistelepülés a román–szerb–magyar határon. Hogyan lehet egyáltalán összevetni egyiket a másikkal? Egyszerűen: a fideszes jelölt mellett Kósa Lajos, a nagyvárosok fejlesztéséért felelelős miniszter, Debrecen erős embere kampányolt, Márky-Zay Pétert, a győztest pedig a kübekházi polgármester, Molnár Róbert segítette.

Molnár azután csattanós választ adott Lázár Jánosnak a lesajnált Kübekházáról készült videóval, amelyben idilli szépségű falu látszik, rózsákkal, zenepavilonnal, helyi karakterekkel. Mindez azt sugallja, hogy egy település élhetősége nem a politika erős emberein múlik, és a falun élők nem névtelen nullák. Hódmezővásárhelyen a Fidesz úgy állította be a választások tétjét, mintha a város fejlődése múlna a kormánypártra adott voksokon, és a nem Fidesz-szavazóknak félniük kellene a támogatások elmaradásától. Így vált a kampány fő témájává Márky-Zay Péter nézőpontjából a félelem légkörének fenntartása és a polgári Magyarország versenye. Ezt erősítette a politikai karizmát nem mutató fideszes polgármesterjelölt mellett folyton feltűnő kancelláriaminiszter és Márky-Zay támogatóinak otromba listázása. Molnár Róbert pedig éppen azt akarta éreztetni a politikától magukat távol tartók mozgósítása érdekében, hogy a Fidesz félelmetesen nagyra nőtt.

Válságstáb

Kübekháza kör alakú, parkosított főtere – közepén a megye legnagyobb falusi templomával – hóval borítva is festői. Az ónos eső miatt válságstábot tartó faluvezető hivatalának plafonjáról levendulacsokrok és régi pecsétek lógnak, alighanem egy olyan világot idézve meg, amely sosem létezett. Persze a dohányműveseknek közel 175 éve épített falu alapítására mégsem emlékezhetnek szivarkákkal és vágott dohánnyal.

Éppen azt osztják be, melyik közmunkás melyik egyedül élő idős embert figyelmeztesse, nehogy elinduljon ebédért vagy a boltba. Várakozás közben van időnk végiggondolni, mennyi közös pont van Lázár és Molnár pályájában. Mindkettő fiatalon lett politikus, de míg a miniszter a politikai iskolát a kereszténydemokrata Rapcsák András polgármester-képviselő táskáját hordozva járta ki, Molnár a kisgazda pártelnök-miniszter Torgyán Józsefét cipelte. Molnár az első Orbán-kabinet idején volt képviselő, a parlament jegyzője. A kisgazdabotrányok során kizárták a Torgyán-pártból, így ült át a Fidesz-frakcióba. Nagypolitikai karrierje ezzel véget is ért: 2002-ben kieső helyen indították a Fidesz Csongrád megyei listáján, és többé nem osztottak lapot neki. Pályafutását Kübekháza polgármestereként folytatta, 2002 ősze óta vezeti a falut. Élete politikai mélypontján megtért: könyvekben és evangelizációkon vallja meg egy neoprotestáns gyülekezetben gyakorolt hitét.

A polgármester forró teával fogad minket, miközben azt meséli, hogy az általunk szuggesztív egyéniségnek, fölényes kommunikátornak tartott Lázár mindent ural Hódmezővásárhelyen. A kampányt arra építették, hogy Lázár gyengesége az erejében rejlik: mivel nem lehet egyszerre polgármester és képviselő is, maga választotta ki a polgármesterjelöltet. Így került szembe a könnyen irányíthatónak vélt Hegedűs Zoltán és az erős, meggyőző Márky-Zay, s ez volt az oka a furcsa kampánynak, amely valójában a kancelláriaminiszter és Márky-Zay között zajlott.

A vidék személyiségeinek megismertetésében Molnár nagymester. Márky-Zay csapatában hiteles helyi emberek kaptak szerepet, akik korábban konfliktusba kerültek Lázár Jánossal. A mintát Kübekháza adta. Amikor például a 2016-os népszavazásnál olyan szövegek borították el az országot, hogy „Tudta? Brüsszel egy városnyi illegális bevándorlót akar Magyarországra telepíteni”, Kübekháza ellenplakátot állított. „Tudta? Kübekháza egy jó kis falu. Se kisvasútja, se stadionja, de itt él Sumák, a világ legjobb festője és Miksi Piroska, aki férjet keres.” Persze Sumák nem festőművész, Kovács Andrásnak hívják és szobafestő, aki gyakran betér a kocsmába, de csak üdítőt iszik.

Amikor a kancelláriaminiszter azt mondta: a bűnözés a közmunkaprogramnak is köszönhetően csökken, mert az emberek nem érnek rá lopni, úgy beszélt, mintha a szegények csirkefogók lennének. Kübekházán – és vidéken sok helyen – ők a konyhás nénik, ők tartják rendben a főteret. Kübekházán az egyik mesterember azért nem megy Szegedre dolgozni, mert Alzheimer-kóros szülőjét nem akarja egész napra egyedül hagyni. Vagy, mint egy másik kübekinek, fogyatékos a gyermeke, s ha piaci állást vállalna, intézetbe kellene adnia.

Mindent a városoknak

Lázár Jánosnak persze igaza van abban, hogy a kübekházi út korántsem olyan vonzó, mint a nagyvárosi. A 3000 alatti lakosú falvak jó részében – s a 3200 település közül 2700 ilyen – nem látszik az a pénzbőség, amiről a kormány gyakorta beszél. A miniszterelnök elve, hogy erős város nélkül nincs erős falu, ezért előbb a városokat kell rendbe tenni, utána jöhetnek a községek. Faluról nézve ez úgy néz ki, hogy az önkormányzatok 2010-ben még 1300 milliárd forintból gazdálkodhattak, ám azóta annyi feladatot elvettek tőlük, hogy tavalyra ez 641 milliárdra csökkent. A Kübekházára vezető út ugyanolyan kátyús, mint volt; hiába keresnek fogorvost, égen-földön nem találnak a közalkalmazotti bérért, és a szociális keret is csökken. Uniós támogatásból új bölcsődéjük épülhet, de a két éve elnyert 60 millió forintos összeghez félnek hozzányúlni, mert a munkadíj és az építőanyag ára azóta 25 millióval drágult.

Még a Gyurcsány-kormány alatt kénytelenek voltak feladni önkormányzati iskolájukat, hogy ne menjenek csődbe. Azóta az egyházakkal összefogva a két kezükkel teremtették meg az újat. A panelszerű épületet belülről a közmunkások által „felszeletelt” bontott téglával burkolták be, így hangulatossá téve a tereket. Most attól rettegnek, nehogy a kormány Románia irányába is határkerítést emeljen, immár két oldalról körbekerítve Kübekházát. Márpedig ennek megvan a veszélye, ugyanis a Nézőpont Intézet máshogy látja Márky-Zay győzelmének okait, mint Molnár Róbert. A polgármester szerint túl sokat migránsoztak, és keveset foglalkoztak az emberekkel, a kormánybarát intézet szerint viszont nem migránsoztak és bevándorlóországoztak eleget. Lázár János a múlt hétvégén igyekezett ezt pótolni, amikor kampányvideójában egyenlő súllyal említette a szerb és román oldalról érkező illegális migrációt. Nem zárható ki tehát, hogy noha a kerítés feltartóztatja a Szabadka irányából érkező illegális határsértőket, politikai okokból újabb határzár létesül, ezúttal Románia felé.

Amíg Hódmezővásárhely még a Fidesz ellenzéki korában is tízmilliárdokból fejlődött, Molnár aprópénzből gazdálkodik. Előbb operettfaluvá tette Kübekházát, és nyaranta ingyenes előadásokat szervezett, majd azt találta ki, hogy a svábok gasztronómiai hagyományaira épít. Kihasználva, hogy a közmunkások béréhez a kormány 20 százalék dologi juttatást is ad, rendbehoztak egy elhanyagolt épületet, és tavaly szeptemberben megnyitották a főtéren a Kübecker Manufaktúrát (a falu névadója a hagyomány szerint Karl Friedrich von Kübeck császári tisztviselő volt). A Kübecker kandallójában most vörösen pattognak a fahasábok, csülökveknit kínálnak, kelt tésztába burkolt hagymás füstölt, főtt csülköt tormamártással. Ómamánk készítette a pirított reszelt tormát így, tejföllel kikeverve.

Jönnek is Kübekházára sokan, de a település a sváb ízek újraélesztésétől nem virágzik fel, csak életben marad. Molnár Róbert pedig azt mondja, hogy ez sem biztos. Szerinte ha a Fidesz kétharmadot kap, akkor az önkormányzatiság megszüntetésére készül. Mi lesz a falvakból, ha eltűnik a lokálpatriotizmus? Vagy Kübekházából, ha a választások után felszámolják a közmunkaprogramot, mert ő a falu költségvetéséből egyetlen ember bérét sem tudja kigazdálkodni, és a gaz megint derékig érhet majd a főtéren. Ezeket a kiszivárgott elképzeléseket a Fidesz nem ismerte el programként. „Mire használnák hát a felhatalmazást?” – kérdezi Molnár, amire pártprogram híján nehéz válaszolni.

Akárhogy is, a Márky-Zay-féle modell nem lehet országos. Máshol nem a fideszes és a kiábrándult kormánypárti jelölt közül kell választani, az ellenzék sok helyütt régi szocialista kádereket vonultat fel. De Molnár Róbert, aki annak idején fekete halotti lepellel burkolta be Szegeden a Lenin-szobrot, és a parlamentben minden hozzászólásában a baloldalt ostorozta, képes volna beállni egy balos jelölt mögé? Felvetésünkre azt mondja, Leninben őt nem a baloldalisága zavarta, hanem a hatalomkoncentráció szintje. „Most pedig nem vörös, hanem narancsszínű kommunizmus épül” – teszi hozzá az erős mondatot.

Csakhogy ilyen alapon Kübekházán meg a „molnárizmus”, mert neki nem kétharmados, hanem 82 százalékos többsége van, ennyien szavaztak ugyanis rá 2014-ben. Erre az a válasza, hogy nem a támogatottság szintje számít, hanem az, valaki szolgálatnak tekinti-e a megbízatását, vagy politikai hatalomból gazdasági hatalmat épít. Amikor például a zenepavilon melletti mesterséges tavacska alját borító fólia kiszakad, akkor ő is gumicsizmát húz, és a falu apraja-nagyja együtt ragasztja meg a ponyvát és menti a halakat. A falu erejét a civil kezdeményezések adják, például a főtér gyepén nyári vasárnaponként vagy húsz fehér kalapos kübeki krokettezik, vagyis kis kapukon fakalapácsszerű ütővel igyekszik átlökni a golyókat. Vagy amikor a manufaktúrába Gulyásné Margit néni behozza a krojzli (disznóvágáskori specialitás) receptjét és betanítja a közmunkásoknak.

Mindezek után izgatottan várnánk az újabb csörtéket Fidesz-programról, hatalomfelfogásról, lokálpatriotizmusról de új Lázár–Molnár-, Hódmezővásárhely–Kübekháza-összecsapásra áprilisig aligha számíthatunk. A falu ugyanis nem Hódmezővásárhely, hanem Szeged választókörzetéhez tartozik.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.