valasz.hu/itthon/g-fodor-gabor-visszatert-es-kijozanodast-javasol-a-fidesznek-111849

http://valasz.hu/itthon/g-fodor-gabor-visszatert-es-kijozanodast-javasol-a-fidesznek-111849

Kukkoló rendőrök?

/ 2009.06.11., csütörtök 18:01 /

Elfogadhatatlan a rendőrség kamerázása a tüntetéseken, ha nem tájékoztatja a résztvevőket, hogy csupán megfigyeli a demonstrálókat vagy rögzíti és megőrzi a felvételt - állapította meg Jóri András adatvédelmi biztos.

A rendőrség kép- és hangrögzítési eljárását kifogásolta több, gyülekezési jogát gyakorló állampolgár az adatvédelmi biztoshoz eljuttatott beadványában. A panaszosok szerint a legtöbb esetben nem ítélhető meg, hogy a demonstrációkon kitett kamerák vajon folyamatosan rögzítik az eseményeket, vagy csupán megfigyelő funkcióval működnek, de felvételt nem készítenek.

Jóri András állásfoglalásában leszögezte, hogy nem lenne elfogadható az a gyakorlat, amely szerint a rendőrség az általa biztosított rendezvényeket függetlenül azok békés jellegétől mintegy rutinszerűen rögzítené. Esetenként szükséges annak tisztázása, hogy egy demonstráció békés lebonyolítása milyen magatartást kíván az államhatalom képviselőitől.

Az ombudsman rámutatott, a gyülekezési jog gyakorlása során az állampolgárok alapvető jogukkal élnek. A rendőrség minden intézkedése elő kell, hogy segítse az alapjogok gyakorlásának zavartalanságát. A jog céljával súlyosan ellentmondó gyakorlatnak kell tekinteni az olyan hatósági magatartást, amely látszólag törvényes intézkedések megtételével - a demonstráció helyszínén kamerák ideiglenes telepítésével, kép- és hangfelvételek készítésével - azt a benyomást kelti az állampolgárokban, hogy a demonstráción való részvételüket megfigyelik, illetve dokumentálják.

A rendőrség személyes adatok kezelésére vonatkozó törvényi felhatalmazásával összhangban kell lennie a gyakorlatnak, az adatok kezelésére vonatkozó nemzetközileg kimunkált alapelveket figyelembe kell venni. Az alapelvek közül kiemelten a célhoz kötött adatkezelés követelményét kell szem előtt tartani. A rendőrség nem kezelhet olyan személyes adatokat, amelyek valamely jog gyakorlása vagy kötelezettség teljesítése érdekében nem nélkülözhetetlenek.

E kívánalom gyakorlati érvényesülését illetően meginoghat az állampolgárok bizalma, amennyiben a demonstrációkon rendre azt kénytelenek tapasztalni, hogy kamerák fogadják őket. Az ilyen gyakorlatot elfogadhatatlannak kell tekinteni. Nem technikai, hanem jogi kérdésnek tekinthető az, hogy a gyülekezési jogát gyakorolni kívánó polgár tisztában lehessen azzal, hogy magatartását milyen módon figyelik, illetőleg dokumentálják, egy demonstráción milyen személyes adatait rögzítik.

Jóri András hangsúlyozta: a demonstrációkon elhelyezett kamerák működéséről, valamint arról a tényről, hogy a kamera csak rendőri intézkedés szükségessé válása esetén rögzít, megfelelő módon tájékoztatni kell a résztvevőket.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.