valasz.hu/itthon/fordulat-akos-megegyezett-a-telekommal-es-50-milliot-utalt-bojte-csabanak-117545

http://valasz.hu/itthon/fordulat-akos-megegyezett-a-telekommal-es-50-milliot-utalt-bojte-csabanak-117545

Az OEP fizeti a külföldi gyógykezelést?

/ 2013.09.11., szerda 15:00 /
Az OEP fizeti a külföldi gyógykezelést?

Októbertől bármely nyugat-európai országban megműttethetjük magunkat, ha itthon fél évnél hosszabb ideig kellene várakoznunk. Tízezrek számára nyílik meg ez a lehetőség, ám mégis kevesen élnek majd vele.

 

Több tízezer magyar indulhat útnak októbertől, hogy külföldön kezeltesse magát, egy uniós rendelkezés szerint ugyanis erre mindenkinek lehetősége lesz, akinek hazájában fél évnél tovább kellene várakoznia. A magyar várólisták pedig rekordhosszúságúak.

A Heti Válasz negyedik alkalommal készítette el az országos listát, és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatainak összesítése után azt találta, hogy soha ilyen hosszú ideig nem kellett várakozni - jelenleg több mint 70 ezer ember vár egészségügyi beavatkozásra. A legtöbben, 27 ezren szürkehályog, tíz-tízezren pedig térd-, illetve csípőprotézis beültetésre.

A leghosszabb időt Győrben kell parkolópályán tölteni - négy év hét hónapot egy térdprotézisre -, ám a székesfehérvári kórház sincs jó helyzetben: három műtéti fajtánál is ők az országos „csúcstartók".

Megindulhatnak-e tömegek Nyugat-Európa irányába? A Heti Válasz ennek eldöntéséhez kikérte az Országos Egészségbiztosítótól azt az összeget, amennyit itthon fizet egy-egy műtétért a kórházaknak, és több európai ország példáján megnézte, meddig jutnának ezzel a betegek. (A biztosítónak ugyanis csak a hazai árak erejéig kell állnia a külföldi számlát.) Nem sokáig: a volt szocialista országok közül csak Magyarországot, Csehországot és Lengyelországot tüntetik fel Európa egészségturisztikai térképén, ám még a lengyel kórházak is kétszer olyan drágák, mint a hazaiak.

A lap négy egészségügyi beavatkozásnál mutatja be, melyik nyugati ország milyen átlagáron szolgáltat, és ebből mennyit állna a magyar biztosító.

Miért találja hiteltelennek saját adatait az egészségbiztosító? Követhetjük-e a holland példát és gyógyulhatunk-e Ibériában vagy Németországban a biztosítónk pénzén? Megőrültek-e a svédek, amiért a legkisebb várólistájú kórházaknak adnak pénzt a leghosszabb helyett a várakozás csökkentésére? Minderről a Heti Válasz szeptember 12-i számában olvashatnak, mely csütörtöktől digitálisan is elérhető a Digitalstand oldalon.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.