Kunhalmi Ágnes: megjósolhatatlan, mi fog történni

/ 2014.04.09., szerda 09:00 /
Kunhalmi Ágnes: megjósolhatatlan, mi fog történni

Simon Gábor ügye jelentősen hozzájárult a baloldali összefogás vereségéhez - mondja a Heti Válasz Online-nak az MSZP-s Kunhalmi Ágnes, aki akár a Fidesz kétharmadának kerékkötője is lehet – ha végül ő nyeri meg a választókerületet. Azt, ahol egyébként épp Simon Gábor indult volna eredetileg.

Kunhalmi Ágnes a kampányban, egy
lakossági fórumon (Fotó: MTI)

Kétezer, eddig fel nem dolgozott egyéni szavazat dönthet arról, ki lesz a következő négy évben a XVIII. kerületi székhelyű, 15-ös számú egyéni választókerület képviselője: a Fidesz-KDNP-s Kucsák László vagy az MSZP-s Kunhalmi Ágnes, a baloldali összefogás jelöltje. Kettejük között jelenleg, az eredmények 98,68 százalékos feldolgozottsága alapján 22 szavazatnyi különbség van a kormánypárti jelölt javára. Ez az országban jelenleg a legszorosabb eredmény. Arra azonban, hogy kiderüljön, ki kapja a mandátumot, még várni kell szombatig, ugyanis várhatóan akkor bontják fel a szavazókörben a szavazás napján lezárt urnákat. Az eredmény ellen még jogorvoslattal lehet élni.

A választókerület azért is érdekes lehet, mert mint azt korábban megírtuk, noha győzött a Fidesz, egy fontos kérdés nyitva maradt: nem tudni, hogy az új kormány is kétharmados parlamenti többséggel kezdheti-e meg munkáját.

A sors furcsa fintora, hogy a kétharmados kérdés éppen az elmúlt hetek negatív szocialista hősének, Simon Gábor szavazókörének eredményén múlik. Kunhalmi Ágnes pedig az eltiltkolt bankszámla miatt lemondott Simon Gábor volt szocialista elnökhelyettes körzetébe ugrott be jelöltként az utolsó pillanatban. Amennyiben a procedúrák után Kunhalmi nyer, akkor a Fidesz éppen hogy lemarad a kétharmadról, s összességében 132 mandátumot szerez.

A Heti Válasz Online megkereste a szocialista politikust – aki egyébként országos listán mindenképpen bejut a Parlamentbe – aki úgy válaszolt: „megjósolhatatlan, hogy mi fog történni. Annak ellenére, hogy a környező szavazókörökben a többség támogatta a kormányváltást, kiszámíthatatlan, hogy a felbontásra váró szavazókörben hogyan voksolhattak az itt lakók. Mint ahogyan a külföldön voksolók döntése is kérdéses." Hozzátette: „Az egy fontos kérdés, hogy akik állandó lakcímmel a XVIII. kerületben rendelkeznek és valamelyik külképviseleten voksoltak, azok már régóta külföldön élnek, vagy csak az elmúlt pár évben kényszerültek arra, hogy elhagyják az országot".

Megkérdeztük, mit gondol arról, hogy ő lett a Fidesz kétharmadának „nyelve". A magát elsősorban oktatáspolitikusnak tartó elnökségi tag erre így válaszolt: „Nagyon furcsa érzés, de nyilván bármely választókerületre igaz lenne, ahol ilyen szoros a végeredmény. A sors fintora, hogy végül pont abban a kerületben lesz meg a döntés, ahol korábban Simon Gábor indult, akinek az ügye erősen hozzájárult az országos vereséghez. Én azt hiszem, sikerült eljutnom a kerületben élőkhöz, egyéniben 12 százalékkal kaptam több szavazatot, mint a kormányváltók országos listája, a választókerületben magasabb volt a részvétel, tehát úgy érzem, hogy amit képviselek, értik az emberek, és elfogadják az ajánlatom. Az bosszant, hogy olyan pártok vittek el szavazatot, akik az új választójogi környezet miatt tűntek fel a semmiből. Tanulságos, hogy a nagy részük annyi szavazatot sem kapott, amennyi a lista felállításához szükséges ajánlás volt. Mindent egybevéve a XVIII. kerület váltani akart, ha a végén nem sikerül, akkor az a választójogi törvény miatt lesz."

Egyes elemzések szerint ugyanakkor mégsem biztos, hogy a 15-ös egyéni választókerület lesz a mérleg nyelve, ugyanis a levélszavazatok nagy részét várhatóan a Fidesz zsebeli be (eddig 60.059 voksot kapott a Fidesz-KDNP listája, úgy hogy összesen 62.972 érvényes levélszavazatot dolgoztak fel). Szakértők szerint előfordulhat, hogy e szavazatokból a kormánypártok még egy mandátumnyi vokshoz jutnak, azaz megszerezhetik a kétharmadot akkor is, ha Kucsák László végül elveszti a körzetet.

Erre a felvetésünkre Kunhalmi Ágnes így reagált: „A számok világosak. A Fidesznek már nincs annyi tartaléka sehol, hogy meglegyen a kétharmad. Az a 80 ezer szavazat, amely bejön még határon túli szavazóktól az országos listára, már messze nem elég ehhez, jelentős részben a Fidesz által kitalált kompenzációsnak mondott rendszer miatt."

Végül az ellenzéki politikust a vasárnapi eredmény értékelésére kértük. Kunhalmi Ágnes így válaszolt: „A választásokat elvesztettük, kevesebben voltak azok, akik váltani szerettek volna. Ez jelentős részben nyilván az elmúlt négy év huzavonáinak köszönhető. Az MSZP ilyen környezetben nem lehetett képes egyedül aktivizálni milliókat. E mellett a rendszerváltás óta eltelt időben elfogytak hagyományos tartalékai, ereje, szellemi tőkéje. Sok mindent át kell gondolni, és le kell vonni a tanulságokat. Emellett tisztán kell látni, hogy a Fidesz új választási rendszere sokkal több mandátumot eredményez a Fidesznek, mint a győzelmi arányuk. Miközben minden kormányváltó szavazatra jut 1,75 Fidesz-szavazat, addig minden MSZP-képviselőre jutni fog 4 Fideszes. Ez gyakorlatilag a választók akaratának eltorzítása."

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.