Labdáznak az ál-Petőfi csontjaival a hivatalokban

/ 2015.07.29., szerda 19:34 /
Labdáznak az ál-Petőfi csontjaival a hivatalokban

Teljesen egyértelműen kimondható, hogy nem Petőfi Sándor nyugszik abban a sírban, ahova július 17-én a Fiumei úti sírkertben a MEGAMORV-Petőfi Bizottság eltemetett valakit/valamit, és Hermann Róbert, a 48-as szabadságharc neves kutatója a héten megjelenő Heti Válaszban ki is mondja.

De mi lesz a sírral, amit a köztemetőként szolgáló 58-as parcellában felállítottak? Új kultuszhely jön létre, ahova a megtévesztett hiszékenyek elzarándokolhatnak? A tekintélyes méretű kősírra felvésték: „Petőfi Sándor, költő, forradalmár. Született Magyarországon 1823-ban, meghalt Szibériában 1856-ban.”

A legnagyobb magyar költő emlékéhez nem méltó, hogy egy burját nő csontjai nyugodjanak a neve alatt – már ha egyáltalán a barguzini csontváz van a sírban, mert ezt senki sem tudhatja biztosan. Olyan információk is keringenek, hogy a Szibériában 1989-ben kiásott csontváz koponyáját Kiszely István, a közben elhunyt antropológus magánál tartotta, és „biztonságba helyezte”, vagyis a koponya talán nem volt a temetést megszervező Morvai Ferenc vállalkozó birtokában. A temetésre titokban, a július 17-i megemlékezés előtt került sor, mivel a temető gazdája, a Budapesti Temetkezési Intézet nem engedélyezte a barguzini csontok eltemetését. Így aztán nincs biztos információ róla, hogy mi van a sírban, míg fel nem nyitják.

Megkérdeztük a temetőgazda Budapesti Temetkezési Intézetet, hogy történhetett meg, hogy valaki felállított egy nagy kősírt a nemzeti sírkertben anélkül, hogy ezt észrevették volna. Mint kiderült, erről szó sincs, a sírhely felállításáról tudomásuk volt.

„A sírköves vállalkozó benyújtotta szükséges dokumentációt. Ez még májusban történt, és a sírkő külmérete megfelel a jogszabályi előírásoknak, a rendelkező azonos volt a megrendelővel. Mást nincs is jogunk vizsgálni sírkőállítások esetén”, írták.

A jelek szerint mindez szabályosan történt: „Amennyiben valaki rendelkezik egy sírhely felett (azaz kifizette a megváltás díját), állíthat síremléket, sírjelzőt annak ellenére, hogy elhunyt még nincs a sírban, sőt akár soha nem is lesz (ez utóbbi természetesen teoretikus, de a hatályos szabályozással nem ütköző feltevés). Ezt minden jogszabály lehetővé teszi, véleményünk szerint helyesen. Más kérdés, hogy mit írnak rá, ezzel kapcsolatban a jogszabályok kizárólag a „közízlést sértő” feliratok elhelyezését tiltják. Meg kívánjuk jegyezni, hogy nincs bevett gyakorlat arra mi is a „közízlést sértő”, mert ilyesmi az elmúlt évtizedekben még nem fordult elő egy temetőnkben sem”, közölte a BTI.

Az intézet ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az ismeretlen eredetű csontok betemetésére nem adtak engedélyt a sírtulajdonos magánszemélynek, akinek nevét adatvédelmi okokból nem adhatják ki.

Radnainé Fogarasi Katalin, a nemzeti panteont gondozó Nemzeti Örökség Intézetének elnöke kérdésünkre azt válaszolta, hogy a leghatározottabban elítéli a történteket, de az újratemetés nem védett sírba történt, ezért nincs kompetenciája a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottságnak, és a Nemzeti Örökség Intézetének sem, hatáskörrel csak a Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) rendelkezik.

„Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a Fiumei úti nemzeti emlékhelyen van Petőfi alakjához kapcsolódó kultuszhely, hiszen a sírkert 17/1-es parcellájában található a Petőfi család Bory Jenő által 1911-ben készített síremléke, amely magában foglalja a költő által szülei számára készíttetett sírkövet is. Továbbá számos Petőfihez kötődő kultusz- és emlékhely található Budapesten és országszerte, sőt, határainkon túl is, a figyelmet érdemesebb a jövőben ezekre irányítani”, tette hozzá azzal kapcsolatban, hogy az álsír kultuszhellyé alakulhat.

Ennyi? A NÖRI elítéli, de nem tehet semmit, a BTI szerint a síremlék felállítása jogszerű, a felirat pedig nem sért közerkölcsöt, tehát az ál-Petőfi sírja a megtévesztő felirattal helyén maradhat?

Lehet, hogy ez a helyzet, de nem biztos. A BTI ugyanis bejelentést tett a rendőrségnek és a tisztiorvosi szolgálatnak, vizsgálják ki, hogy tartalmazhat-e jogszerűtlenül betemetett emberi maradványokat a sír. A labda tehát egy újabb hivatal, az ÁNTSZ térfelén pattog. Lehet, hogy ők exhumálhatják a csontokat, kérdésünkre egyelőre azt válaszolták, megkapták a bejelentést, és a jogszabályoknak megfelelő módon fognak eljárni, de türelmet kértek.

Izgatottan várjuk a választ, amit Önökkel is megosztunk majd.

FRISSÍTÉS: 

Megérkezett közben az ÁNTSZ válasza, szó szerint közöljük:

A Budapesti Temetkezési Intézet bejelentését a Hivatal megkapta, és további intézkedés megtétele érdekében a panaszbeadványt átette a népegészségügyi feladatkörben eljáró Budapest Főváros Kormányhivatala VIII. Kerületi Hivatalához. További kérdéseikkel kérem forduljanak a Kormányhivatalhoz.

Lázár János, veled vagyunk!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.