valasz.hu/itthon/ot-ok-amiert-felesleges-duhongeni-azert-mert-bayer-zsolt-bekerul-a-nemzeti-konyvtarba-125069

http://valasz.hu/itthon/ot-ok-amiert-felesleges-duhongeni-azert-mert-bayer-zsolt-bekerul-a-nemzeti-konyvtarba-125069

Látványos változás: rá sem fog ismerni Budapest jellegzetes épületére

/ 2016.10.25., kedd 12:00 /

A pesti Duna-parton álló ortodox templomnak, mióta az eszemet tudom, hiányzott az Erzsébet hídhoz közelebb eső tornya. A Jung József által tervezett székesegyház tornyát (és újragondolt homlokzatát) nem kisebb mester álmodta meg, mint Ybl Miklós, a II. világháború harcaiban azonban a déli tornyot végzetes lövés érte. Az 1946-ban kezdődött felújítás három év után elakadt, és a Petőfi téri templom leomlott tornyát a jó negyven évvel ezelőtti teljes külső rekonstrukció során sem állították vissza. 2010-ben már azt hittem, a budai rakpartról újra eredeti szépségében láthatjuk majd a székesegyházat, a hat évvel ezelőtt felhúzott sisak azonban nem feledtette az eredeti torony hiányát.

Az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, Soltész Miklós, és a Magyar Ortodox Egyházmegye kormányzója, Tyihon podolszki püspök azonban most megállapodott, hogy a kormány százmillió forinttal támogatja az újjáépítést.

Végre!

Így néz ki most a torony:

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

És, ha minden jól megy, ilyen lesz, megint:

Forrás: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára

Forrás: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.