valasz.hu/itthon/feneketlen-tavi-ingatlanugy-lazar-janos-900-millios-mutyiba-tenyerelt-bele-felsikerrel-129166

http://valasz.hu/itthon/feneketlen-tavi-ingatlanugy-lazar-janos-900-millios-mutyiba-tenyerelt-bele-felsikerrel-129166

Lázár elárulta: ilyen lesz a kerítés a déli határon

/ 2015.07.21., kedd 19:41 /
Lázár elárulta: ilyen lesz a kerítés a déli határon

Utoljára tartott Kormányinfót Lázár János és Gíró-Szász András a nyári szabadságok előtt, és elárulták, milyen lesz a szerbiai határzár. Mindjárt kétféle kerítést építünk.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

Döntött a mai kormányülés a szerb-magyar határon építendő 175 km hosszú kerítés – hivatalos nevén ideiglenes határzár – formájáról. Lázár János és Gíró-Szász András az idei nyár utolsó Kormányinfóján elmagyarázták, hogy kétféle határzár fog épülni, mivel a határ maga is kétféle szakaszból áll. Vannak könnyen átjárható, az embercsempészek által kedvelt szakaszok, és vannak mocsaras, nehezen vagy szinte egyáltalán nem megközelíthető ártéri részek.

  • A könnyen átjárható szakaszokon Lázár megfogalmazása szerint „horganyzott határzár” lesz, ami 3 méter magas kerítést jelent, acéloszlopokkal, a kerítés tetején 70 centis NATO-dróttal. Ez az a pengés, gyűrűket alkotó szögesdrótfajta, amit korábban a bolgár-török határon épített kerítéshez is használtak, és ami képes komolyabb fizikai sérüléseket is okozni, ha valaki megpróbál átmászni rajta. A kerítést 1,5 méter mélyen lealapozzák a földbe, vagyis elég nehéz lesz átfúrni alatta, ha valaki ezzel próbálkozna.
  • A nehezen átjárható, mocsaras szakaszokon – ami 30-40 km-t jelent – elég egyszerűbb védelmet alkalmazni, ezért itt csak pengés határzár épül.

A kormány szerint az ideiglenes határzárak felállítása nemzetközi tapasztalatok szerint tizedére csökkenti az illegális bevándorlást.

A valódi menekülteknek azt tanácsolják, hogy menjenek a legális határátkelőhelyekre, és adjanak be menedékkérelmet, amit a magyar hatóságok a jogszabályok szerint elbírálnak. (Azt most nem emelték ki, hogy a jogszabályokat nemrég szigorította a kormány, ezért legálisan menedékjogot kapni nem lesz egyszerű Magyarországon.)

A kerítésen táblák fogják figyelmeztetni a migránsokat, hogy keressék fel a legközelebbi határátkelőt, amiből egyébként a magyar-szerb kormányülésen kötött megállapodás értelmében újak is nyílnak a déli határszakaszon.

A kerítés végig magyar területen fog felépülni a határtól két és fél méterre. Ehhez majdnem 100 hektár magántulajdonú földterületet kell igénybe venni, de a tulajdonosokat kártalanítják. A kerítést a honvédség fogja felépíteni.

Lázár a sajtóban megjelent videókra hivatkozva arról is beszélt, hogy a szerb rendőrség mutatja az utat a határhoz az embercsempészek által vezetett bandáknak. Erről a tényről korábban több médium is beszámolt, de a kijelentésből azért lehet némi diplomáciai sértődés, és nem kizárt, hogy a belgrádi magyar nagykövet kénytelen lesz magyarázkodni miatta, akárcsak ukrajnai kollégája, akit tegnap azért hívattak be Kijevben a külügyminisztériumba, mert Lázár az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága előtt azt mondta, hogy a magyar titkosszolgálatok a válság kezdete óta kiválóan teljesítettek Ukrajnában.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.