valasz.hu/itthon/fordulat-akos-megegyezett-a-telekommal-es-50-milliot-utalt-bojte-csabanak-117545

http://valasz.hu/itthon/fordulat-akos-megegyezett-a-telekommal-es-50-milliot-utalt-bojte-csabanak-117545

Lebukás! Elmenekült az internetről az MSZP-s képviselő cége

/ 2009.01.09., péntek 04:33 /

Miután a Heti Válasz tegnapi száma feltárta a terézvárosi ingatlaneladások hátterét, az Andrássy és Bajcsy-Zsilinszky úti paloták értékbecslését készítő cég megszüntette internetes elérhetőségét.

Miként megírtuk: az MSZP-s vezetésű VI. kerület - a Dollar Land Kft. mellett - rendre az Unihouse Kft.-vel készítetett ingatlanforgalmi szakvéleményt, amikor privatizációra szánta rá magát. Mindez annak ellenére így történt, hogy az Unihouse alkalmazása az összeférhetetlenség határát súrolja: az értékbecslő magáncég és az értékbecslésre megbízást adó önkormányzati cég (Terézvárosi Vagyonkezelő Zrt.) jogi munkatársa/képviselője egyazon személy, bizonyos Halmai Katalin - aki emellett a Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes által elnökölt XII. kerületi MSZP-alapszerv és a hegyvidéki önkormányzat tagja.

Az Unihouse mára elérhetetlenné vált honlapján ráadásul Halmai neve mellett egy olyan mobiltelefon hívószáma szerepelt, melynek fenntartója a VI. kerületi vagyonkezelő; ez is bizonyítja, hogy a helyhatóság bennfentes értékbecslőcéget használ az ingatlaneladásokhoz. Aligha meglepő, hogy a Terézváros második számú udvari értékbecslőjeként jegyzett Dollar Land Kft. tulajdonosa is függ a párttól: a Puch László volt MSZP-pénztárnok stábjához sorolt Sarkadi Nagy Barna a régi rendszerben az Állami Egyházügyi Hivatal elnöke volt, ma pedig az egyik legnagyobb állami funkcióhalmozó.

Botrány előtt, botrány után - Nagyításért kattintson a képekre!

Mire is kellett az Unihouse vagy a Dollar Land Terézvárosnak? Íme egy 2005 őszével kezdődő eseménysor: Október 19-én az önkormányzat pályáztatás nélkül bérbe adja a Byzantium nevű kft.-nek a Bajcsy-Zsilinszky út 1. (Anker köz 1-3.) számú társasházban lévő, 2800 négyzetméter alapterületű helyiségcsoportot. December 2-án a Byzantium levélben közli Verók István polgármesterrel: elkerülhetetlen az irodák felújítása, amely csak akkor gazdaságos, ha „a fenti bérlemények tulajdonjogának megszerzésével párosul". A Halmai Katalin-féle Unihouse Kft. már december 7-re szállítja is - a Terézvárosi Vagyonkezelő megbízásából - az értékbecslést, ami bruttó(!) 200, 210 és 315 ezer forintos négyzetméterárban határozza meg a 2800 négyzetméteres helyiség három helyrajzi számon futó részletének értékét. (Ugyanebben a Deák térre néző épületben egy 2005. szeptemberi, szintén az önkormányzat számára készített szakvélemény bruttó 400 ezer forintra taksálja a négyzetméterárakat, jelenleg pedig 500 ezer forintért kínálnak irodákat a házban.)

Fürst György alpolgármester december 13-án sürgősségi előterjesztést fogalmaz, melyben indítványozza az irodacsoport elidegenítését. December 15-én a képviselő-testület Fürst akaratának megfelelően szavaz, január 9-én pedig megszületik az adásvételi szerződés a Byzantium és a vagyonkezelő között nettó 387,84 milliós áron. Az ár azért ily' szerény a területnagysághoz képest, mert az önkormányzat - saját rendelete értelmében - 20 százalékos árengedményt ad, ha a korábbi bérlő veszi meg az ingatlant. Tehát a Byzantium az Unihouse-féle értékalulbecslést és a frissen szerzett bérleti jogviszonyát kihasználva a piaci ár körülbelül feléért jut hozzá az irodákhoz. Aztán, hogy beteljesedjen az Andrássy útról már ismert forgatókönyv, a cég a tulajdonjog bejegyzése után egy hónappal olasz befektetőknek adja el szerzeményét - eredmény-kimutatása szerint 690 millió forintos nettó árbevételt elkönyvelve.

A piac tehát visszaigazolja, hogy az önkormányzat egyetlen ilyen eseten is képes 300 milliót veszíteni. (A Byzantium tulajdonosa, Márton István szerint a 300 milliónál azért kevesebb volt a tiszta haszna, mert közelebbről meg nem nevezett „tízmilliós összegeket" kellett a helyiség állagjavítására fordítani.)Azt, hogy a bérleti jogviszonnyal vissza lehet élni, számos más terézvárosi eset is bizonyítja. Az Andrássy út 47. eladásáról például bíróság mondta ki, hogy az önkormányzat rossz értékbecslés alapján hozta helyzetbe az egyik korábbi bérlőt - ezt a szakvéleményt Sarkadi Nagy Barna Dollar Land Kft.-je szállította. Úgy tudjuk, Wertán Zsolt Zoltán VI. kerületi KDNP-s képviselő is bejelentéssel élt a rendőrségen egy, a fentihez hasonló bérleti ügy kapcsán (amit már továbbítottak a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyetteséhez).

A politikus megerősítette lapunknak: gyanúja szerint az Andrássy út 2. alatti földszinti helyiség eladásán legalább 250 millió forintot veszített az önkormányzat azzal, hogy nem pályáztatta meg az ingatlant, hanem lényegében kiutalta a bérlőnek. Wertán tegnapi sajtótájékoztatóján is megerősítette: minden hasonló horderejű ügyben feljelentést fog tenni, mert „az nem járja, hogy valakit csak azért teszünk meg bérlőnek, hogy napokon belül csókos tulajdonost faragjunk belőle".

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.